Anmeldelser

af Lars Ulrik Thomsen
169,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[5.00]

En meget vedkommende og spændende bog

af Jørn Rudolph | 09/11/2017

 Lars Ulrik Thomsen har skrevet en rigtig interessant og lærerig, historisk bog om Danmarks Besættelse, og – især den indflydelse DKU og DKP havde dengang.

Ligeledes beskrives Danmarks optagelse i EF 1972 og afstemningen om Maastricht 1992.

Der er desuden en mængde gode informationer af historisk korrekte kendsgerninger med relevante citater og oplysninger.

Ja, nærmest et lille leksikon, kan man sige.

Desuden er der fine digte af Nordahl Grieg, Otto Gelsted og et par andre.

Jeg synes, det er en levende bog, og man sidder tilbage med undren - Tænk, at alt det kunne lade sig gøre !

Men det ved vi jo godt. Vi, der kender mennesker, der har levet dengang. Og vi, der har læst bøger af Carl Madsen, Hans Kirk, Hans Scherfig, Villy Fuglsang og andre kommunistiske forfattere. Der er ingenting, der på nogen måde er overdrevet, hverken i deres bøger eller i Lars Ulrik Thomsens bøger. Desværre.

Det er kolde kendsgerninger, som magthaverne burde skamme sig over. Hvis de ellers havde skam i livet.

Lars skriver : ”Tilegnet mindet om mine svigerforældre Vera og Henry Christensen, Horsens.” * Og vi får en personlig beskrivelse sidst i bogen.

Bogen starter med denne sandhed :  ”Tro ikke på, en bedre verden vil opstå ganske af sig selv. Der skabes ingenting af intet, men mod og vilje skaber held. Der ligger spirer nok i jorden' til ny fortræd og fandenskab. Vær vågne, ellers vender sejren og freden sig på ny til tab.” * Otto Gelsted *

Lars skriver i forordet :  ”Som et barn af besættelsestiden - jeg er født i 1946 - har denne skelsættende tid i danmarkshistorien spillet en stor rolle for min opvækst og mit livssyn. Jeg kunne også mærke på mine forældre, at for dem var besættelsestiden vigtig, man kan næsten tale om tiden før og efter. Hvorfor er frihedskampen så vigtig for vores holdninger? Det er den fordi alt blev sat på prøve. Valget var enten kamp eller tilpasning, enten samarbejde med værnemagten eller deltagelse i modstandskampen. Det var enten underkastelse eller en demokratisk kamp for vores frihed og selvstændighed. Inden for kunst og litteratur blev tiden også et vendepunkt, idet gamle forældede normer blev forkastet, og erstattet med en ny og mere livsnær indstilling til tingene.

* En anden vigtig begivenhed i danmarkshistorien var folke- afstemningen om EF i 1972. ”Når jeg ser på tingene i et større perspektiv, forstår jeg hvorfor det i den grad bragte sindene i kog.” Familier og venskaber blev splittede på grund af afstemningen og brydningerne fortsatte under de efterfølgende afstemninger, som udviklede sig til en ren parodi på demokrati. Stemmer I ikke ja til EU, så tager vi bare en ny afstemning! Lidt efter lidt gik det op for folk, at vi var blevet bondefanget.

* Citat : ”Valget var enten kamp eller tilpasning, enten samarbejde med værnemagten eller deltagelse i modstandskampen.” Det er jo på mange måder helt rigtigt.

– Jeg vil så indskyde, at der er en anden gruppe involveret. Altså, den befolkning, som hjalp med at skjule modstandsfolk. Give dem mad osv. Selv om de ikke direkte var med i Modstandsbevægelsen. De der delte illegale blade ud, selv om de ikke gik rundt med en revolver. Også vigtige for modstanden som helhed.

* Befolkningens støtte med mad, skjul, pleje mv. er vigtig for Modstandsbevægelsen, der med Mao Zedongs ord skal svømme i befolkningen som fisk i vandet.

* Bogen er lavet på baggrund af Esbjerg-DKP’s 75 års Jubilæum, der blev fejret i Maj måned 1998, hvor Lars fik talt med 4 gamle modstandsfolk og kommunister, der stadig var med i partiet. De havde gjort en stor indsats for Danmark gennem Frihedskampen 1940-1945, men gjorde ikke et stort nummer ud af sig selv.

* 22. Juni 1941 blev Sovjetunionen invaderet af tyske tropper, Operation Barbarossa. Og tyskerne i Danmark forlangte 72 kommunister arresteret. Dansk politi Afdeling D havde lavet kartoteker over kommunister allerede før Besættelsen. Det danske politi arresterede 334 personer. Direkte et brud på Grundloven.

* Senere blev DKP forbudt ved lov af et enigt ”Dansk” Folketing. Ligeledes Grundlovsstridigt .

Kommunistisk ejendom konfiskeret. Mennesker sendt til Horserød. Senere til Stutthof. Sachsenhausen og Buchenwald i Tyskland.

Danske Jøder i øvrigt til Theresienstadt, Tjekkoslovakiet.

Vi hører om, at Lars forsøger at få oplysninger om de kommunister, der har været interneret. Men sagsmapperne er væk eller tomme ! * Et kapitel om Folkestrejkerne 1943 – 1944 er ligeledes interessant. Vi kommer rundt i landet. Esbjerg 29. august 1943. København, sommeren 1944. Ved skibsværftet B&W.

* Passager i bogen om Hartvig Frisch, Frode Jacobsen, Mogens Fog og andre prominente skikkelser.

Vi læser om, at DKP retmæssigt fik stor tilslutning efter Besættelsen – 16 Mandater.

Men allerede et par år senere sætter den kolde krig ind for fuld styrke, og DKP mister mandater.

* Det hele er beskrevet på en god og fængslende måde i Lars’ bog.

* Der er et afsnit om Leningrad Symfonien, som fik mig til at sætte den på grammofonen – Igen … Skrevet af Dimitrij Sjostakovtj. På baggrund af byen Leningrad’s belejring, der varede 900 dage.

* EF / EEC afstemningen blev jo JA. Selv om vi var mange, der stemte NEJ. Det meste af Nørrebro, husker jeg – Der hvor min familie, mine venner og jeg boede. Dagen før – søndag den 1. Oktober var der en MEGA stor Demo i København

* Familie og venner deltog. Også jeg, naturligvis. – Ja, sikkert også demoer i Århus, Ålborg og Odense, vil jeg tro. Vi var nærmest sikre på et NEJ, så mange som der var på gaderne. Men – som bekendt blev det JA.

* 1992 skulle vi stemme om Maastricht og € (Euro) – Det blev NEJ. Hurra ! Men det ville man ikke finde sig i fra tilhængernes side. Så vi fik de forbehold, som politikerne hele tiden prøver at afskaffe ! Men de fik deres JA.

* Et afsnit om Ri-Bus er med. Ak ja. Så kan man læse om Lars' politiske og faglige virke, samt om nogle af de kommunistiske veteraner, Lars har mødt i DKU og DKP.

* Der er vist også nogle flere afsnit. Men nu skriver jeg dette efter hukommelsen. Så det er, hvad I får ...

* Der er en fin litteraturliste med. Og mange af bøgerne på dén liste kan anbefales. Men kig selv på listen. Jeg kan kun anbefale at læse denne spændende bog, som Lars har skrevet.

* Læs ”Den lille mands store historie” og bliv klog. Samt få minder, som I har, frem. For det fik jeg ! * G*O*D læsning * * Med Venlig Hilsen Jørn Rudolph, Frederiksberg

Vil du anbefale til en ven?

Ja

Varen blev lagt i din kurv