Anmeldelser

af Adda Djørup
249,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[5.00]

Poesi og andre former for trods

af Jørgen_Falkesgaard | 30/10/2015

I Adda Djørups noveller om trods er der trods alt et forsonende element i det pubertære og trodsige, nemlig humor. Og for hver side, man vender, sker der noget uventet, som gør læsningen af novellerne fascinerende.

I ”Brombærdalen” tør en femårig pige sige den far imod, der – funderer moren – ”er en stor, trofast hund. Han tager når han bliver budt. Han hapser anerkendelse i sig og smasker”- og hun må bøde med blodrøde rifter på armen. Mens hendes mor -”der i hvert fald ved én ting. Hun skal ikke blande sig”- stryger hende over kinden, tænker hun, det burde være hende, der bød manden trods. Det er en dæmonisk tekst om forbuden frugt med humor ind imellem. I det hele taget er der stædighed og oprørsk handlekraft, en herlig stampen i jorden, hos de meget forskelligartede personer, der optræder undervejs.

I novellen ”Der er ingen ende på Paris” møder vi en kvinde med et usædvanligt jagtinstinkt og en snarrådighed. I en hvidvinsrus (”i et langsomt, men sikkert flow”) kaster hun sig ud i en konference-flirt og en slentretur gennem nattens Paris (”Natten er blød og fuld af (…) ophidsende dufte, pis og parfume og bilos”), men da hun opdager, at hun er trådt helt hen til randen af afgrunden (”Han tårner sig bare op foran mig, med sin store stive pik lige i min øjenhøjde”), gør hun en drastisk og dramatisk afværgemanøvre i trods. Undervejs dukker Karen Blixen op, da den handlekraftige, nu trodsige kvinde identificerer sig med ”baronessen”. I de fleste af novellerne står Djørup nemlig på skuldrene af litterære klassikere, men man skal være belæst for at opdage det. Selv den ikke litteraturhistoriekyndige får dog en god læseoplevelse ud af novellerne. Det gælder dog ikke ”Poesi” (er det den novelle, der henvises til i bogens titel, eller er det den poesi, der indleder og afslutter samlingen?). Her møder en ung forfatter en ældre kunstnerkvinde i et litterært miljø, der i den grad skygger over mødet. Men også her er temaet trods: Også poesi er på trods.

Det er en meget anbefalingsværdig novellesamling, Adda Djørup har skrevet – myrekrybende, uforudsigelig og sprogligt underfundig.

Vil du anbefale til en ven?

Ja

Varen blev lagt i din kurv