Anmeldelser

af Anne Lise Marstrand-Jø...
42,19 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[5.00]

Anne Lise Marstrand-Jørgensens ‘Hildegard’

af Mads Peder Nordbo | 29/06/2012

Endelig fik jeg fundet tid til at læse Anne Lise Marstrand-Jørgensens (MJ) Hildegard. Sikken en bog. Sikken en indlevelse! Sikken en oplevelse!

Lige fra Hildegards fødsel i år 1098 og op gennem hendes tidlige og sene barndom var jeg som læser helt tæt på den lille, lyse Hildegard. Jeg kunne mærke hendes afsavn, smerter, glæder og ukuelige livskraft langt ind i mig selv, og selvom lille Hild levede for 900 år siden, er hun i dag et lyslevende menneske fastlåst i mine tanker.

Det er sjældent, at skæbner i en bog er så knugende og levende, at jeg flere steder er nødt til at lade bogen synke nogle minutter – eller timer. Men det skete flere gange med Hildegard. MJ rammer både tiden og mennesket så rent, at det går lige ind, selvom 900 år er utrolig lang tid siden. Det var en anden tid, og der fandtes et helt andet menneskesyn, men selv med de forbehold kan smerten mærkes tydeligt. Ikke en overdreven ’se mig stakkels mig’ smerte, men en ’nå ja, sådan er livet og guds vilje jo’ smerte. Smukt!

Som Hildegards mor siger, da Hildegards yndlingsbror bliver sendt i kloster (de andre søskende er lidt hårde ved hende, fordi hun er yngst, sær og svagelig): ”Før eller siden må hun vænne sig til det og lære, at mennesket kan forsvinde, og at vi kun er sat i verden for at miste.”

Jeg ville ønske, jeg kunne skrive en hel masse om kapitlerne, hvor Hildegard som 10årig sendes i kloster og mures inde sammen med den lidt ældre Jutta, der har valgt at leve og dø indemuret i klostret Didibodenberg i Tyskland. Men det ville ikke være fair over for jer, der mangler at læse bogen. Jeg vil blot sige, at mens jeg læste side 196-197, gik jeg nærmest i ét med Hildegards skæbne. Jeg kunne alt for tydeligt mærke den lille pige, der opløst af gråd stod og så ud på sin far og mor, mens sten for sten blev muret op mellem dem og hende, indtil der til sidst kun var mørke tilbage.

”Hun pressede hænderne mod munden, smagen af mørtel, en levende begravet, der kradser og kradser for at finde en sprække. Hun gik ind i sin celle på sine knæ, præcis som Jutta havde gjort, og bagefter kunne hun slet ikke rejse sig, hun væltede, slog skulderen mod det hårde stengulv, famlede efter noget, som kunne hjælpe hende på benene igen, famlede, og sank længere og længere ned i det altomsluttende mørke, jord og salt og hendes eget opløste ansigt.”

Afsluttende vil jeg tilføje, at det hele naturligvis ikke er mørke og smuk smerte. Nej, der er også masser af liv, kærlighed og livskraft i romanen. En roman om et fantastisk menneske, der kunne få mig til at gå i kloster, hvis hun dukkede op i et syn og sagde, jeg skulle.

Du kan høre min favorit blandt Hildegards kompositioner her Lux Vivens synget af Jocelyn Montgomery.

Hildegard er fantastisk, gribende, sansende, knugende, smertende, levende, nærværende, livsbekræftende og smuk!

 
Vil du anbefale til en ven?

Nej

af Carlos Ruiz Zafón , Ca...
149,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 2 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[4.00]

Vindens skygge og Englens spil

af Mads Peder Nordbo | 29/06/2012

Jeg er meget betaget af den spanske forfatter Carlos Ruiz Zafóns to første voksenbøger Vindens skygge og Englens spil.

Der er noget fortryllende over hans plot, og jeg elsker den måde, han balancerer på grænsen mellem det reelle og det unaturlige. Vi ved som læser, at vi er i den virkelighed, vi alle er en del af, men lige under overfladen; lige rundt om hjørnet, der venter det fantastiske, og en gang i mellem glider vi med sproget over og rører ved det.

De to fortællinger er forskellige, men foregår begge i Barcelona mellem 1. og 2. verdenskrig (der er en enkelte generations mellemrum). I begge bøger besøger vi den lille boghandel Sempere & Sønner, hvor vores hovedpersoner finder ro. Ro fra hvad kunne man spørge? Ro fra savnet af en mor, ro fra savnet af evnen til at elske, ro fra den voksende fortvivlelse og ikke mindst ro fra et kaotisk nærvær af djævlen og døden; fristelsen og forfængeligheden. Alt sammen så smukt skrevet, at det lægger sig blidt, men fast om læserens hjerte.

En anden ting, der går igen i begge bøger er det helt igennem fortryllende sted De Glemte Bøgers Kirkegård:

”Stedet her er et mysterium, Daniel, en helligdom. Hver bog, hvert bind du ser, har sjæl. (…) Når et bibliotek forsvinder, når en boghandel lukker sine døre, når en bog forsvinder i glemsel, sørger vi, der kender dette sted, vogterne, for, at den kommer herhen. De bøger, som ingen længere husker, de bøger, som er forsvundet i tiden, lever på dette sted videre for evigt, mens de venter på en dag at falde i hænderne på en ny læser, en ny ånd.”

Hvis ikke du har læst Vindens skygge og 'nglens spil, er du gået glip af en del og meget, meget mere! Zafón er en fantastisk forfatter, og Englens spil mindede (efter tre måneders skrivebølgedal) mig om, hvorfor jeg gerne selv vil være forfatter; på grund af sproget. Hold op, hvor kan sproget skabe meget, når blot det bruges rigtigt.

Nu sidder jeg tilbage og venter med længsel på Zafóns næste bog El prisionero del cielo. Den har fået titlen The Prisoner of Heaven på engelsk og udkommer i efteråret på Lindhardt og Ringhof lige som de to forudgående.Den danske titel bliver Himlens fanger.

 

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Jill Mansell
299,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[2.00]

Kærlighed uden løse ender

af Malene Nielsen | 29/06/2012

 

 

Ellie og Jamie er lyk­ke­ligt gift, da et bil­uheld slår Jamie ihjel, og Ellie er ladt alene til­bage med sin sorg og vre­den på Jamies ven Todd der var med i bilen -- og over­le­vede. Efter et år er hun ved lang­somt at finde for­men igen, og da det er en chick-​​lit, gør det ikke sær­lig ondt, for i chick-​​lits er lyk­ken noget alle får, inden sid­ste side.

Til månen og til­bage er skre­vet af engel­ske Jill Man­sell, og udgi­vet af Than­ning og Appel som er ret gode til at udgive chick-​​lit som ikke er alt for kval­mende, men sta­dig inde­hol­der et drys af festøv, happy endings og luk­kede slut­nin­ger til, at man får et lille kick ud af at læse dem. (Jeg får kick ud af læse kær­lig­heds­ro­ma­ner, so shoot me).

Jamies far, Tony, er en kendt Hollywood-​​skuespiller, og han instal­le­rer Ellie i en ny og bedre lej­lig­hed, i ste­det for den lille hybel hun havde med Jamie, som ikke læn­gere er et godt sted for hende at være. Her møder hun Roo, som er tid­li­gere med­lem af en slags Spice Girl-​​pigegruppe, og får (hur­tigt og nemt) et job hos en sød, læk­ker, ven­lig og char­me­rende mand, der er lige Ellies type.

Så er der Todd, Jamies bed­ste ven, som prø­ver at bli­ver ven­ner med Ellie igen, den smukke maler som Tony er beta­get af, Niall, det gifte røv­hul som Roo er kære­ste med samt en snes andre, typi­ske, chick-​​lit bi-​​figurer, som alle kan par­res på kryds og tværs. Film­ma­nuskrip­ter ender på magisk vis foran de rig­tige men­ne­sker, hunde red­der gamle dame der fal­der i hjem­met, besvær­lige ægte­fæl­ler dør og fors­må­ede hustruer viser sig ikke at være bitre. Vel­kom­men til chick-​​littens glos­sede ver­den: bogen her har alt hvad du kan ønske dig, hvis du elsker Brid­get, flår Cece­lia Ahern ned af hyl­den og har læst Nynne mindst 3 gange.

Vil du anbefale til en ven?

Nej

af Jussi Adler-Olsen
84,38 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[3.00]

Opskrift på en bestseller

af Lonnie Lamour | 28/06/2012

 

 

Et stk. midaldrende kriminalbetjent med rod i kærligheds liv

        Et stk. Skizofren sekretær med to personligheder

Et stk. Myrdet medlem af Jehovas vidner

Et stk. underkuet hustru.

Et stk. civil politiansat nydansker med en dunkel fortid

Et stk. Invalid ex politimand

Et stk. Naiv It ekspert

Et stk. Brev skrevet med blod

Et stk. Flaske

 

Miks alle disse ingredienser med et bredt udsnit af flash backs og en del lidt for lange beskrivelser af det danske politis arbejdsrutiner. Tilsæt der efter 5 til 7 fantastiske person beskrivelser, og 1-2 religiøse sekter. Til slut pyntes der med lidt trivielle kærligheds dilemmaer efter behov.

 

Jeg må indrømme at Flaskeposten ikke fangede mig i høj grad. Forfatteren forsøger efter min mening at nå alt for meget, på alt for kort tid. Persongalleriet svulmer, i så høj grad at jeg flere gange under min læsning blev i tvivl om hvem der var hvem. Som læser bliver man kaste, så meget frem, og tilbage mellem nutiden og fremtiden at det virker utroligt forstyrrende på ens læsning. Det der redder bogen en smugle er at det plot som forfatteren opstiller, faktisk har en del merit i virkeligheden.  

Vil du anbefale til en ven?

Nej

af Gary Shteyngart
4,95 kr.
Udsolgt i webbutik
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[4.00]

Grotesk dystopi

af Andreas | 27/06/2012

Manden, hvis navn de færreste kan stave til, Gary Shteyngart er aktuel med sin anden roman på dansk. Jeg slugte den første ”Absurdistan”, der gav et skræmmende, men vanvittigt morsomt billede af det opløste Sovjet i særdeleshed og international politik i almindelighed i tiden op til 9/11. I ”Super sørgelig sand kærlighedshistorie” får vi serveret et fuldt ud lige så morsomt portræt af USA i en nær fremtid. Læs ikke bogen for den indlagte kærlighedshistories skyld – dertil er persontegningerne for svage – men for den groteske dystopi.

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Rebecca Bailey
42,19 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[4.00]

Knapt, præcist og sært udknaldet

af Andreas | 27/06/2012

”Helt perfekt” er tidligere forfatterskoleelev Rebecca Baileys debut som romanforfatter. Forlaget skriver at bogen er ”et samtids- og generationsportræt med to mennesker i centrum”. Det er også en skilsmisseroman om Rikke og Lars, og en roman om det perfekte liv, der selvfølgelig ikke er en mulighed, og så kunne resultatet jo godt have været en tung og klichefyldt sag om at forlige sig med det, man har – det er det bare ikke.

Bailey går lige til biddet, skriver knapt og præcist uden krøller og dvælen, og hen af halvvejs knækker romanen over og bliver en trippet skriveøvelse for Lars forfatterdrømme. Begge dele fungerer fint, men særligt anden halvdels små, fortællermæssige tableauer på et hotel i København står stærkt efter endt læsning. Om bogen som helhed fungerer, er jeg mindre sikker på. Første halvdel virker en smule amputeret – særligt med anden halvdel af bogen i baghovedet. Alligevel var jeg sært opløftet efter endt læsning.

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Lene Kaaberbøl, Agnete...
84,38 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[5.00]

En bog med fart over feltet

af Pia | 25/06/2012

I Kaaberbøl & Friis ' 3 bog Nattergalens død, skal læseren være oppe på mærkerne, for der er fart over feltet. Vi læser undervejs om Oxana og Olga's sølle liv i 30'ernes Ukraine, som kun handlede om hårdt arbejde for "Onkel Stalin".

Natasha er flygtet til Danmark fra Kiev sammen med sin datter Katarina. Efter en tid i Kulhuslejren flytter de ind til Michael, men efter at Natasha har stukket Michael med kniv er hun i fængsel. Katarina er tilbage i Kulhuslejren hvor Røde Kors sygeplejersken Nina Borg har lovet Natasha at passe godt på hende. Natasha er syg af savn efter sin datter og ser sit snit til at slå de betjente ned som kører hende til endnu en afhøring. At hun vil finde og beskytte sin datter er læseren ikke i tvivl om, hun ved at noget ondt er efter dem. 

På Kulhuslejren sker der et voldsomt angreb om natten, som gør at Nina går under jorden med Katarina og søger hjælp hos en gammel kontakt, Søren. 

Det er spændende om Nina nu også kan passe godt på Katarina, som hun har lovet Natasha. Hvem er det der vil have fat i Natasha og Katarina? Hvordan hænger 30'ernes Ukraine sammen med med Natasha's nutid? 

Det er superspændende, og man skal liiige have næste side med.

--

Pia Husum Klitte

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Jens Andersen
89,96 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[5.00]

Boganmeldelse af: M – 40 år på tronen skrevet af Jens Andersen

af Lonnie Lamour | 21/06/2012
M – 40 år på tronen af Jens Andersen

 

 

Det store M på hvid baggrund springer en i øjnene. Ved nærmere eftersyn består det store bogstav af en collage af billeder. Kigger man nærmere efter bliver man lige så stille og rolig klar over at billederne tilsammen fortæller historien om en bemærkelsesværdig kvindes arbejdsliv for Danmark.

40 år i et job som du ikke selv har valgt, hvem kan der dog være tale om?

Bogen M – 40 år på tronen beskriver i stor detalje Dronning Margrethe den 2 af Danmarks virke som regent i årene fra hendes udråbelse til dronning fra balkonen på Christiansborg til hendes 40 års jubilæum i 2012

Bogen er delt op i 8 kapitler der hver dækker over en tidsperiode i vores dronnings liv.

Min første indskydelse da jeg stod med bogen i hånden og overvejede om den skulle med hjem var : Er der noget nyt og tilføje ? Jeg har i gennem mange år været ivrig læser af litteratur omhandlende vores dronning og hendes familie. Når man som læser dykker ned i litteratur der omhandler et meget snævert emne er der altid en fare for at man mange gange høre de samme familie historier og anekdoter beskrevet. Det faktum at bogen var skrevet ud fra en lang række samtaler med dronningens nærmeste familie og venner. Der i blandt Prinsgemalen, Kronprinsen, Prins Joakim, Prinsesse Benedikte og Dronning Sonja af Norge, talte for at der muligvis kunne være noget spændende nyt om vores Dronning i denne bog.

Da jeg som læser første gang åbnede bogen M – 40 år på tronen var det med en vis æresfrygt, sådan er det vel altid når man som menneske læser om en person man har stor respekt for. Jeg må indrømme at Jens Andersen i meget stor grad formåede at gøre min lidt skeptiske indstilling til bogen, til skamme.

Gennem hele bogen dukker der hele tiden nye brudstykker af oplysninger, familie anekdoter og ikke mindst fotografier op som aldrig har været på tryk før. Jeg blev utroligt fanget af Jens Andersens fantastiske måde at kombinere faktuelle oplysninger med udtalelser fra dronningens familier og venner. På intet tidspunkt oplevede jeg at forfatteren skrev side op og side ned med tunge fakta. Alt er flettet sammen på en måde der gør at M – 40 år på tronen er utroligt let og behagelig at læse.

Hvis jeg som passioneret læser af litteratur om vores Dronning skulle anbefale en bog til en person uden den store baggrunds viden om den danske kongefamilie ville det helt sikkert være M – 40 år på tronen, da man som læser med denne bog, om man så må sige får ” Hele pakken ” med.

Lonnie Lamour 

Vil du anbefale til en ven?

Nej

Sider

Varen blev lagt i din kurv