Anmeldelser

af Yrsa Sigurðardóttir
299,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[4.00]

Spændende bekendtskab!

af Bogdalen | 23/12/2017

 

Yrsa Sigurdardóttir er en islandsk forfatter, der både skriver børnebøger og krimier og selvom der – selvsagt - er en anelse langt mellem at læse børnebøger og krimier - så mestrer hun adskillelsen glimrende – der er intet 'børnebogsagtigt' over hendes krimier! 

"Hævn" er den anden selvstændige bog i serien om makkerparret Huldar og Freyja – efterforskeren og børnepsykologen. Selvom makkerpar måske er så meget sagt, da stemningen mellem de to ikke er særlig prangende i denne bog, som følge af de begivenheder seriens første bog, "DNA", præsenterer os for. 

I denne anden bog i serien, "Hævn", forsvinder en lille pige på vej hjem fra skole. En skole graver en tidskapsel op indeholdende en besked, der er svær at sidde overhørig - politiet bliver tilkaldt og inddraget og samtidig finder der en række grufulde begivenheder sted. Hvilke begivenheder hænger sammen med hvilke? Huldar, som er efterforskningsleder i seriens første bog, "DNA", er nu degraderet til almindelig efterforsker og mildest talt ikke særlig populær i politistyrken efter at have forkludret den mordefterforskning, der er omdrejningspunktet i forrige bog. Meget lig Huldar er Freyja ligeledes degraderet fra leder af "Børnenes hus" til menig psykolog, grundet omstændigheder vi møder i "DNA". Hun har stadig sin arbejdsplads på "Børnenes hus" og må affinde sig med sin nye position. Hvor Huldar ikke savner sit job som leder synderligt, deler Freyja ikke den samme ligegyldighed og da omstændigheder i handlingen i "Hævn" tvinger parret sammen atter engang, er det med noget blandende følelser fra Freyjas side.

På trods af gammelt nag personerne i blandt og deres forhistorier kan nye læsere sagtens springe på her ved bog 2.

Jeg var ikke ovenud begejstret for den første bog i serien og var derfor en smule forudindtaget, inden jeg stiftede bekendtskab med "Hævn". Jeg kunne godt mærke, at den forudindtagethed var lidt svær at ryste af mig og mit indtryk halvvejs i bogen er også, at handlingen er lidt langsommelig og at der bliver brugt meget krudt på at flagre rundt i handlingen og efterforskningen, før vi havner på rette vej. Min tanke på det tidspunkt er; om det mon er muligt at give de mange stikveje mening og binde handlingen sammen til sidst? Og til disse spørgsmål må jeg med lidt røde kinder erkende, at det formår Yrsa Sigurdardóttir til fulde. "Hævn" har bestemt ikke fortjent, at jeg sidder her og omtaler denne glimrende bog lunkent. Plottet er snedigt og gennemtænkt og jeg elsker en krimi, hvor jeg helt til sidste side stadig bliver overrasket over de drejninger historien tager.  Begivenhederne er opfindsomme og gennemtænkte - dog tenderer beskrivelserne indimellem en anelse til den makabre side. 

Sproget glider let og elegant og når man lige har vænnet sig til de islandske navne og stavemåder, er det ingen sag at blive fanget i historien – og fanget blev jeg! Selv efter at jeg havde lukket bogen og sagt til farvel til Huldar og Freyja, blev historien ved med at rumstere i mig og den flagren rundt ud af stikveje i handlingen, som jeg omtaler længere oppe, gav pludselig god mening. Måske skulle jeg alligevel genlæse den første bog i serien og se, om jeg har ydet den retfærdighed i hukommelsen.

"Hævn" er et spændende bekendtskab, som ender på 4 ud af 5 stjerner. 

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Merete Pryds Helle
99,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[5.00]

Betagende og rørende!

af Bogdalen | 23/12/2017

  Folkets skønhed er vinder af De Gyldne Laurbær 2016, Politikens litteraturpris 2016 og nomineret til diverse litteratur- og romanpriser. Når jeg står med bogen i hånden, kan jeg ikke komme udenom de mange stjerner og rosende ord, der pryder forsiden på det eksemplar, jeg har hentet på det lokale bibliotek. Merete Pryds Helle har et stort og anerkendt forfatterskab bag sig med mange forskellige genrer, heriblandt noveller, romaner og krimier. På trods af de mange rosende ord om bogen og den store anerkendelse, som forfatteren har, var jeg på intet tidspunkt sikker på, at "Folkets skønhed" var noget for mig. Jeg husker alt for tydeligt, da jeg med tårnhøje forventninger læste "alt det lys vi ikke ser" af Anthony Doerr og med en vis flovhed efterfølgende måtte erkende, at i den bog, var der helt klart et lys, jeg ikke så. Mine forventninger til "alt det lys vi ikke ser" var skabt fra de mange rosende ord og nomineringer og så skuffede den mig fælt. Skulle "Folkets skønhed", med alle sine fine rosende ord på omslaget, mon ende i samme kategori for mig? Jeg er jo en "krimipige" - kunne det tænkes, at højt roste romaner er spildt på mig?  

"Folkets skønhed" starter på Langeland i slutningen af 1930'erne. Marie vokser op i et fattigt hjem, hvor moderen er konstant gravid og faderen arbejder som tagtækker. Marie er det næstældste barn ud af en søskendeflok på 7. Som læser følger vi Marie som barn og ungt menneske på Langeland og rejser med hende til København og følger hende ind i voksenlivet, hvor hun forsøger at rive sig løs fra familiens skygge og Langeland.  

Jeg må ret hurtigt, under læsningen, erkende, at Merete Pryds Helles forfatterevner absolut ikke er spildt på mig. Hun skriver fantastisk! Jeg oplever et nærvær og et underspillet drama under hele fortællingen, som gør, at det er meget svært at lægge bogen fra sig. Jeg læser ikke kun "Folkets skønhed" - jeg er i "folkets skønhed". Jeg er sammen med Marie på Langeland og kan i dén grad føle hende under alle de smukke beskrivelser Merete Pryds Helle mestrer så selvfølgeligt og smukt:  

"Hun satte sig på en af de store sten, mens kutteren sejlede ud. Huden på havet lignede et sildeskind, der var trukket over havets kød. Det var, som om det stønnede og gav sig....." ---------------------------------------------------------------------------------------------  

"Hver finger er en vej, vi tager væk fra hinanden, tænkte Marie. Selvom vi sidder på samme hånd."  

Jeg elskede ethvert øjeblik med "folkets skønhed". Jeg var betaget og rørt og må med glæde erkende, at de mange stjerner og rosende ord er, uden vaklen, fortjent. Jeg hopper med på bølgen og giver "folkets skønhed" fulde 5 ud af 5 stjerner! 

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Luca D´Andrea
299,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[4.00]

10 bogstaver: læseværdig!

af Bogdalen | 23/12/2017

Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget

Bjerget er forfatterens debutroman og sikke en debut. Luca D'andrea er en italiensk forfatter, der, til stor fornøjelse for os læsere, nu er blevet oversat til dansk.

Bjerget er en drivende god thriller, der foregår i en bjerglandsby i den italienske bjergkæde Dolomitterne. Jeg-fortælleren i bogen er en amerikansk dokumentar-manuskriptforfatter, Jeremiah Salinger, som sammen med sin kone og deres 5-årige datter planlægger at tilbringe nogle måneder i hustruens fødeby - en lille bjerglandsby i Sydtyrol.

Landsbyen er et lille sammentømret samfund, hvor man enten hører til befolkningen eller er en fremmed, der står udenfor – og bliver behandlet derefter! Salinger er uden tvivl en fremmed!

Ved et tilfælde overhører Salinger en samtale, der gør ham opmærksom på, at bjerget, som landsbyen ligger op ad, gemmer på en makaber begivenhed. For mere end 30 år siden blev 3 unge mennesker fra byen myrdet på grusom vis og mordene blev aldrig opklaret. Salinger bliver draget af fortællingen om begivenheden og med tiden nærmest besat, for hvad er det bjerget gemmer på? Hvem eller hvad slog de 3 unge mennesker ihjel? Hvorfor skulle de myrdes? Og hvorfor er der ingen opbakning fra landsbyen til opklaringen af mordene?

Bjerget er en usædvanlig og meget original thriller. Jeg bliver nødt til at indrømme, at jeg var en smule forudindtaget, inden jeg satte mig til rette med bogen – da jeg kunne se, at forfatteren er blevet sammenlignet med blandt andre Stephen King og tv-serien Twin Peaks – begge to en betydelig del af mine ungdomsminder. Hvordan løfter man, som debuterende forfatter, denne opgave? Hvordan leverer man et produkt, der tåler at blive sammenlignet med disse to uden at falde til jorden?! 

Det gør man i sin enkelhed, som Luca D'andrea gør i "Bjerget"!  Jeg var fanget fra allerførste side og underholdt hele vejen igennem. Bogen er vellykket og jeg havde svært ved at lægge den fra mig. Der er absolut intet i "Bjerget" der falder til jorden!  

Handlingen blev gentagne gange skubbet i en ny retning og det fungerede faktisk rigtig godt. Hver gang jeg havde en forventning om, at nu var gåden løst - så opstod der et twist og bogens handling tog en yderligere drejning.

Sproget er letlæseligt og herligt flydende. Fortællerens kapitler er korte og afgrænsede og det er let at holde styr på de forskellige twist og drejninger.

En dejlig læseoplevelse, der ender på 4 ud af 5 stjerner 

10 bogstaver: læseværdig!

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Luca D'andrea
152,10 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[4.00]

10 bogstaver: læseværdig!

af Bogdalen | 23/12/2017

  Anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget

Bjerget er forfatterens debutroman og sikke en debut. Luca D'andrea er en italiensk forfatter, der, til stor fornøjelse for os læsere, nu er blevet oversat til dansk.

Bjerget er en drivende god thriller, der foregår i en bjerglandsby i den italienske bjergkæde Dolomitterne. Jeg-fortælleren i bogen er en amerikansk dokumentar-manuskriptforfatter, Jeremiah Salinger, som sammen med sin kone og deres 5-årige datter planlægger at tilbringe nogle måneder i hustruens fødeby - en lille bjerglandsby i Sydtyrol.

Landsbyen er et lille sammentømret samfund, hvor man enten hører til befolkningen eller er en fremmed, der står udenfor – og bliver behandlet derefter! Salinger er uden tvivl en fremmed!

Ved et tilfælde overhører Salinger en samtale, der gør ham opmærksom på, at bjerget, som landsbyen ligger op ad, gemmer på en makaber begivenhed. For mere end 30 år siden blev 3 unge mennesker fra byen myrdet på grusom vis og mordene blev aldrig opklaret. Salinger bliver draget af fortællingen om begivenheden og med tiden nærmest besat, for hvad er det bjerget gemmer på? Hvem eller hvad slog de 3 unge mennesker ihjel? Hvorfor skulle de myrdes? Og hvorfor er der ingen opbakning fra landsbyen til opklaringen af mordene?

Bjerget er en usædvanlig og meget original thriller. Jeg bliver nødt til at indrømme, at jeg var en smule forudindtaget, inden jeg satte mig til rette med bogen – da jeg kunne se, at forfatteren er blevet sammenlignet med blandt andre Stephen King og tv-serien Twin Peaks – begge to en betydelig del af mine ungdomsminder. Hvordan løfter man, som debuterende forfatter, denne opgave? Hvordan leverer man et produkt, der tåler at blive sammenlignet med disse to uden at falde til jorden?! 

Det gør man i sin enkelhed, som Luca D'andrea gør i "Bjerget"!  Jeg var fanget fra allerførste side og underholdt hele vejen igennem. Bogen er vellykket og jeg havde svært ved at lægge den fra mig. Der er absolut intet i "Bjerget" der falder til jorden!  

Handlingen blev gentagne gange skubbet i en ny retning og det fungerede faktisk rigtig godt. Hver gang jeg havde en forventning om, at nu var gåden løst - så opstod der et twist og bogens handling tog en yderligere drejning.

Sproget er letlæseligt og herligt flydende. Fortællerens kapitler er korte og afgrænsede og det er let at holde styr på de forskellige twist og drejninger.

En dejlig læseoplevelse, der ender på 4 ud af 5 stjerner 

10 bogstaver: læseværdig!

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Karin Slaughter
199,00 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[4.00]

En ganske glimrende thriller.

af Bogdalen | 23/12/2017

 

Søstrene Charlotte og Samantha Quinn bliver brutalt overfaldet i deres hjem af maskerede gerningsmænd og bliver ved samme lejlighed vidne til mordet på deres mor. De voldsomme begivenheder har endeløse konsekvenser for søskendeparret og trækker tråde af sorg og grusomme erindringer med sig til voksenlivet. 28 år senere er storesøster Samantha fraflyttet den lille by Pikesville, hvor overfaldet skete, og lever sit liv i New York uden nævneværdig kontakt med hverken sin far eller søster og uden ønsket om at se sig tilbage. Lillesøster Charlotte er derimod blevet i lokalsamfundet hos søstrenes far og hos minderne. En voldsom begivenhed på en skole i Pikesville, som Charlotte ved et tilfælde overværer, bringer de to søstre, noget modvilligt, sammen igen i byen, hvor de er vokset op og har mødt ondskaben på flere planer.

Karin Slaughter er en kvinde, der med sin skarpe pen, har utallige liv på samvittigheden. Hun råder over en formidabel evne til at bevæge sig i brutaliteten på en blodig og bidende måde. Hendes ofre bliver ofte slagtet med stor brutalitet og metoderne er oftest yderst visuelt beskrevet. Indimellem er der læsere, der må give op overfor forfatterens malende beskrivelser af menneskets allerværste skyggesider. Jeg tilhører ikke denne gruppe – jeg elsker Karin Slaughter og har slugt alt, hvad hun hidtil har rørt ved. Lige fra bøgerne om børnelægen og retsmedicineren, Sara Linton, til bøgerne om specialagenten, Will Trent, og videre til bøgerne, hvor de to bliver forenet. Denne "den gode datter" er den anden selvstændige bog, omhandlende andre personer end Sara Linton og Will Trent enten sammen eller hver for sig, siden vi blev præsenteret for disse to.

Som en stor del af mine, for tiden, læste bøger er de fleste af siderne i "den gode datter" læst på mit lokale offentlige bibliotek – mit safehouse <3 .. En temmelig god indikator for, hvor effektivt bogen formår at fange mig, er i hvor høj grad jeg evner at blive så fanget af historien, at eventuelle forstyrrelser forbigår min opmærksomhed - smækkende døre, snakkende personale, lokale skolebørn og andet der måtte forsøge at tiltuske sig min opmærksomhed. Disse forstyrrende faktorer var hjælpeløse i forhold til Karin Slaughters evne til at formidle og fange læseren. Jeg åbnede bogen, forlod mit lokale bibliotek og rejste med til Pikesville, Maryland.

Rigtig meget fungerer rigtig godt i "den gode datter". Som læseren er fortrolig med fra de øvrige bøger fra forfatterens hånd er persongalleriet igen i denne bog yderst velkomponeret. Jeg er, som læser, fuldstændig tryg ved kvaliteten af beskrivelser af personer og miljø og kommer langt ind under huden på de involverede - især under huden på søstrene Samantha og Charlotte og det komplicerede forhold imellem disse to. Kærligheden og anspændtheden imellem dem og over til deres fælles far er virkelig godt serveret – enhver, der er i et søskendeforhold, ved godt, hvor ambivalent og mættet på følelser et sådant forhold til tider kan være - jeg blev rørt på så mange måder af den fælles historie søstrene, i denne bog, slæber rundt på.

Fortællingen i "den gode datter" er på ingen måde hastet igennem – tempoet er nærmere lidt langsommeligt og med flere gentagelser og grundige beskrivelser undervejs og det fungerer faktisk meget godt. Sproget flyder lækkert, historien vokser på mig og siderne vender nærmest sig selv.

"Den gode datter" er SÅ meget mere end en spændende fortælling og en klassisk "whodunnit". Udover spænding og plot drypper bogens sider af sorgen over moderens tragiske død og overfaldet på søstrene som unge. De konsekvenser overfaldet har for Samantha, Charlotte og familien har så meget dybde og så mange facetter i denne bog og er yderst velbeskrevet. Sorgen er intens og det kan jeg i dén grad, som læser, mærke. "…...Hun havde oplevet det før. Hun vidste, at man kunne komme det hele i en lille æske, som man sørgede for at lukke forsvarligt, så man kunne fortsætte med at leve sit liv … hvis man ikke sov for meget, ikke trak vejret for meget, ikke levede for meget, for så ville døden bare komme og tage én." Mit eneste ankepunkt ved denne bog – og øv for pokker – er, at jeg synes plottet er lidt for gennemskueligt – (i hvert fald det ene plot) og sådan plejer det ikke at forholde sig i Karin Slaughters bøger. Jeg havde tidligt i historien regnet ud, sådan cirka, hvordan det hang sammen med den ene del af historien og jeg ærgrer mig gevaldigt, når det sker. Jeg VIL forføres og snydes og bedrages! Jeg VIL IKKE regne noget ud! Lad mig venligst famle i blinde så lang tid som muligt og helst til sidste side....

På trods af ovenstående anke er jeg stadig trofast Karin Slaughter fan og også ganske imponeret over resultatet af "den gode datter". Hun gør det helhjertet til enhver tid. Læs den! Køb den! Giv den i gave! Lån den! Gør noget!

4 ud af 5 stjerner! 

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Jay Asher
199,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[2.00]

Jay Asher er for mange, især

af Bogdalen | 23/12/2017

Jay Asher er for mange, især det yngre publikum, kendt som ham, der skrev "døde piger lyver ikke" der senere er indspillet som netflix-serie - begge dele med stor succes. Jeg har ikke tidligere stiftet bekendtskab med forfatteren og heller ikke set netflix-serien, men har i dén grad glædet mig til at lære ham og hans bøger at kende. Min debut skulle så være "at se lyset". Kleenex blev fundet frem, hundene luftet, kaffen brygget og telefonen sat på lydløs - alle anstrengelser udelukkende for at være helt klar til amerikansk hjerteknusning og ung kærlighed for alle pengene....

…. -  og hvad skriver man så, når man virkelig godt kunne tænke sig at være betaget af en bog og man bare ikke er det?

"At se lyset" bliver solgt som en livsbekræftende, rørende og helt uforglemmelig læseoplevelse - en kærlighedshistorie, der vil knuse dit hjerte, men snart få dig til at tro på kærligheden igen! Jeg VIL have mit hjerte knust! OG repareret igen! Og det eneste jeg fik, var en lille og lidt tam julehistorie.

15-årige Sierras familie bor størstedelen af deres liv i Oregon, men én gang årligt, når året lakker mod enden, drager de til Californien for at sælge årets høst fra deres juletræsplantage. Dette år er ingen undtagelse og alt ser ud til at blive en gentagelse af de tidligere års oplevelser - lige bortset fra, at Sierra dette år møder og forelsker sig i Caleb, der ikke umiddelbart er en dreng for hende.

Der er lagt i kakkelovnen til en rigtig amerikansk hyggestund med unge mennesker, velgørenhedstanker, kirke og religion som en naturlig del af det unge liv og forekomsten af ung og uskyldig kærlighed. What´s not to like?! og jeg prøvede virkelig at læse bogen med åbent sind. Jeg er indforstået med, at det er en bog til det yngre publikum og jeg lover, at jeg også har læst den med netop de briller på. Jeg ville virkelig gerne kunne lide den!

Men helt ærligt; så er det en tynd kop te. Det er en stille og rolig historie fortalt uden særlig meget hjerte. På intet tidspunkt bliver der bygget op til noget dramatisk eller blot en anelse hjertebanken for de unge mennesker. Konflikter bliver præsenteret, bygget op og løst igen på ganske få linjer. Jeg synes altså, at jeg fik lovning på hjertekvaler og uforglemmelighed! Og jeg kan godt lide at tro på, at unge menneskers kærlighedsliv og kærlighedskvaler er en anelse mere facetteret, end hvad der gives ud for i "at se lyset". Jeg har i hvert fald fra sidelinjen, hos de ældste af mine børn, kunnet erfare, at den første rigtige oplevelse af forelskelse og kærlighed er altfortærende og fortjener i dén grad en fortælling, der rører og påvirker sit publikum. 

Jeg ved ikke helt hvilken målgruppe, jeg synes denne bog kunne være rettet imod. Jeg er moderskibet til både en 15-årig og en 19-årig (i skrivende stund) og jeg er overbevist om, at historien på ingen måde ville sparke døren ind hos dem. Så måske kunne målgruppen være de 11-13 årige?!

"At se lyset" sniger sig op på 2 stjerner ud af 5. 

Vil du anbefale til en ven?

Nej

af Mia Sheridan
199,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[4.00]

En smuk eventyrlig fortælling!

af Bogdalen | 23/12/2017

 

Bree Prescott, en ung kvinde med sorgfulde begivenheder i bagagen, havner ved et tilfælde i den lille by Pelion, da hun impulsivt vælger at flygte fra sit liv. Som noget af det første i byen, Pelion, møder hun byens særling, Archer Hale, der kæmper med sin helt egen traumatiske fortid. Mod alle odds spirer et venskab mellem de to unge mennesker og historien kan begynde.......

Mia Sheridan har flere bogudgivelser bag sig i sit hjemland. "Archers stemme" er den første af disse udgivelser, der er oversat til dansk. "Archers stemme" er en del af serien "sign of love" - men den er en selvstændig og afsluttende fortælling. Mon ikke vi danske læsere har flere bøger i serien i vente i den kommende tid?!

"Archers stemme" er amerikansk hele vejen igennem med et islæt af noget nærmest eventyrligt over sig – ved nærmere eftertanke; kunne man fristes til at trække paralleller over til klassiske eventyrlige historier som fx "skønheden og udyret". Selvom "skønheden og udyret" oprindelig er en fransk fortælling, er den om noget gjort temmelig amerikansk gennem sine filmudtryk.

Som noget nyt og faktisk lidt forfriskende er den mandlige del af fortællingen, i denne bog, ikke den arketypiske udlægning af en mastodont mand i en kærlighedsbog. Ikke fordi jeg har noget i klemme i forhold til de mænd, jeg normalvis bliver præsenteret for ved forlaget Lovebooks – overhovedet ikke! Jeg er nærmest fan af alle typer mænd - især dem på skrift. Men det var faktisk ganske glimrende at blive præsenteret for en lidt anden type mand, Archer. Dejlige komplicerede Archer!

'New adult'-genren og kærlighedsbøger generelt er et temmelig nyt bekendtskab for mig, som læser, og jeg er altid en anelse bekymret for, hvornår fortællingen bevæger sig fra bevægende og poetisk til plat. Det er en hårfin grænse med stor effekt!

Jeg synes faktisk, at "Archers stemme" formår at udspille sig på den rigtige side af ovennævnte grænse - om end den er meget amerikansk – og det er jo individuelt, hvorvidt man elsker det amerikanske eller ej.

Historien og venskabet mellem Archer og Bree udfolder sig smukt uden en masse unødvendigt drama og langsomt, gennem de hastigt vendte sider, får vi foræret flere og flere lag af den hjerteknusende historie, som Bree og Archer, hver især, bærer rundt på.

Bogen er hastigt læst med en historie og et sprog, der flyder uden at fornærme nogen. Det er én af de der bøger, som forræderisk hvisker til mig; "luk mig op - læs lidt i mig – bare lige et kvarters tid, så du ved, hvad jeg har til dig, når du får bedre tid!" Og SLAM!! så forsvinder alt andet, indtil sidste side er vendt – vasketøjet der vælter ud af kurvene – hundene, der skulle have et bad -  og de julegaver jeg skulle have pakket ind, før ungerne træder ind ad døren igen... Dagen gik i stedet i selskab med Bree og Archer og deres dejlige komplicerede historie. Jeg er glad for at have mødt dem og sender dem kærligt videre til andre læsere med et ønske om, at de, også hos dem, kan efterlade et pusterum og en lille smule kærlighed. 

4 ud af 5 stjerner fra mig til Mia Sheridan og hendes bud på en dejlig og nærværende fortælling. 

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Lars Ulrik Thomsen
139,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 1 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[5.00]

Klart skib eller stranding ?

af Jørn Rudolph | 18/12/2017

Lars Ulrik Thomsen har skrevet en interessant pjece, som jeg varmt kan anbefale, at man læser. - Det er nok en fordel, hvis man kender lidt til partidiskussioner, programdiskussioner, resolutionsforslag, samt meget teoretiske betragtninger i forvejen.

- Sådanne vigtige diskussioner er jo på en gang både spændende og oplivende, men kan også være langsommelige og bitre, da der er mindst to parter i en partistrid, ofte flere endnu. Og så dem, som har svært ved at tage stilling for eller imod en sag. Tit kan man bruge enormt lang tid på at komme til enighed, hvis man da i det hele taget kommer det. Og ofte er man ikke ligefrem ”gode venner” bagefter.

- Lars har fortalt mig, at han har skrevet pjecen ”Klart skib eller stranding” (Som nu foreligger i 3. udgave), for ”At skabe klarhed over de brydninger, der findes mellem venstrekræfterne”. - Jeg kan kun opfordre til, at man læser Lars’ pjece og selv finder ud af, om det så er lykkedes eller ej at skabe klarhed.

- Personligt tror jeg nu nok, at vi skal et godt stykke ind i 2018 for at få det helt store overblik, for der er da nok at gå i gang med, også hvad angår et konstruktivt og positivt samarbejde mellem de partier, som befinder sig på venstrefløjen, samt de bevægelser, der er kommunistiske, socialistiske, humanistiske, marxistiske. Men kan man ikke finde et fælles fodslag, kommer man altså ikke særligt langt, vil jeg mene.

- I pjecen er der konkret omtalt to partier ved navn DKP – Det første er naturligvis det parti, som blev stiftet i 1919, og som havde ”Arbejderbladet” og efter 1945 ”Land og Folk”, som avis. Så er der DKP. Lidt ”Forbruger Oplysning” : Det nuværende DKP + Bladet : ”Skub”. Jeg kan oplyse, at der er tre andre partier, der også er kommunistiske. Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD) + Bladet : ”Kommunist” Kommunistisk Parti (KP) + Bladet : ”Arbejderen” Arbejderpartiet Kommunisterne (APK) + Bladet : ”Kommunistisk Politik. - Interesserede kan jo Google alle 4 kommunistiske partier og læse om hvert partis program og øvrige historie.

- Lars har tilegnet pjecen til Ungkommunisterne, som han håber vil genoplive de stolte traditioner, som det ”gamle”, oprindelige, DKP havde: Folkelig opbakning - Altid med i fagforeningerne og andre vigtige grupperinger i samfundet, fredsbevægelserne ikke mindst. Historisk set Modstandsbevægelsen.

- Lars indleder sin pjece med en præcis gennemgang af, hvad ”Klart skib eller stranding”, handler om her følger et citat: ”I Anna Seghers novelle ”Sagaerne fra Artemis” findes en dialog mellem en jæger og Artemis. - Som bekendt er Artemis gudinden for jægerne og kaldes i den romerske mytologi for Diana. - Jægeren savner sin barndoms og ungdoms landsby som han ikke kan kende igen. Hertil svarer Artemis at man ikke kan stoppe udviklingen, men må se den som ”den nye tids skove”. I virkeligheden repræsenterer de to forskellige livssyn, det ene idealistisk – det andet materialistisk. Artemis giver udtryk for sine tanker i denne aforisme: ” . . . når tusinde af jer har mistet tålmodigheden - i virkeligheden uden grund. I plejer jo først at miste tålmodigheden, så troen og endelig sagen.” - Det slog mig at citatet fra Anna Seghers novelle passer på situationen i 1989 og årene efter. Tusinder af kommunister mistede først tålmodigheden - så troen og endelig selve sagen.

- Utålmodigheden over manglende politiske resultater, førte til samarbejdet med bl.a. Venstresocialisterne (VS) og dannelsen af Enhedslisten (Ø). Det var en skæbnesvanger beslutning, som førte til splittelsen af DKP og dannelsen af Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD). - Sprængningen af DKP var resultatet af flere års interne stridigheder, primært om holdningen til Perestrojka og Glasnost, men også dybere ideologiske forskelle i vurderingen af den 20. partikongres i SUKP i 1956. - Men under disse overskrifter skjulte der sig også forskellige syn på behovet for en fornyelse af marxismen.

- Forløberen for KPiD så ingen grund til at forny marxismen, mens ”fornyerne” ønskede at erstatte ”Kommunisternes Program fra 1976”, med et helt nyt program. - På et tidspunkt – omkring 1990 – gik udviklingen meget stærkt. Og vi vidste, at sprængningen var nært forestående. - I realiteten skete den uden nogen videre medlemsdebat, idet beslutningerne blev truffet i Centralkomiteen og partiets forretningsudvalg.

- Der kom aldrig en bred partidebat om det formålstjenlige i at indgå et samarbejde med VS. I betragtning af den voldsomme virkning som DKP’s sprængning fik for hele arbejderbevægelsen, og særlig i fagbevægelsen, er det af principiel interesse at undersøge de brydninger, der fulgte i kølvandet på sprængningen i DKP. - Førte dannelsen af Enhedslisten til den ønskede fornyelse af marxismen og til en styrkelse af arbejderklassens kamp?” (Citat slut)

-Der er et afsnit om tidlige og årelange, mislykkede diskussioner for samling i partiet – Der er tale om det ”nye” DKP. Og først 2006 kommer der lidt hold på det med dannelsen af Kommunistisk Debatforum”, så man endelig kunne komme i gang med en egentlig programdiskussion, fortæller Lars - I både det ”gamle” DKP og det ”nye” DKP er der ”Fornyere”, der vil forkaste Marxismen. Og den anden fløj, der ønskede at fastholde den klassiske Marxisme.

- Det ”gamle” DKP - Her var der en gruppe af ledende kammerater, der sad i Central Komiteen, der 1989 skiftede holdning og forkastede Marxismen. På 30. Partikongres i 1990 blev partiet sprængt i to, får vi at vide i pjecen. Denne Anti-kommunistiske hetz i 1980’erne ligner den ”Fornyerne” brugte i 1950’erne med folk som Aksel Larsen og Mogens Fog’s revisionisme, der førte til dannelsen af SF i 1959, skriver Lars. Ting, som er nedbrydende for parties folkelige opbakning og nedbrydende for partiets autoritet, udadtil og internt.

- Lars mener desuden, at enhver kritik af Enhedslisten, der rejses internt og udefra i medierne, bliver afvist af tidligere medlemmer af det ”gamle” DKP, som nu er i Enhedslisten. - (Enhedslisten - Ø, blev, som bekendt dannet af DKP + SAP og VS) I pjecen findes også et oplæg om ´Fornyelse af Marxismen´. Det vil jeg ikke kommentere. Men eksperter på området kan læse det og reflektere over det.

- I pjecen er også et meget interessant og praktisk betonet indlæg om ´Aktionsenhed´. - Her fortælles lidt om, at Enhedslisten indtil for nylig ikke har stillet op, selvstændigt, til EU-Parlamentet, med har støttet Folkebevægelsen Mod EU. Liste N har haft og har flere frontfigurer fra Enhedslisten, Liste Ø. Men nu har Ø besluttet at stille op, selvstændigt, til kommende EU-Parlaments valg. Det mener Lars - og jeg i øvrigt også - er en fejldisposition. Hvis man er EU Modstander, skal man naturligvis støtte Folkebevægelsen Mod EU – Liste N, som er de mest seriøse og bedst orienterede.

- Der er naturligvis en fin litteraturliste, samt en liste over vigtige begivenheder i det ”gamle” DKP og det ”nye” DKP . -

Læs denne pjecen og bliv lidt klogere på venstrefløjen. Med Venlig Hilsen - Jørn Rudolph, Frederiksberg

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Peter L. Borresen
299,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 3 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[3.33]

Spændende roman

af Vesterland | 14/12/2017

Stødte lige på de ovenstående anmeldelser og undrer mig over den første.

Jeg læste den allerede få uger efter udgivelsen og kan varmt anbefale bogen. Den er så spændende og medrivende og med et godt persongalleri som man kommer til at holde af, at det er helt trist hvis der ikke kommer en efterfølger. 

Vil du anbefale til en ven?

Ja

af Peter L. Borresen
299,95 kr.
Læg i kurv
ANMELDT 3 GANGE
SE ANMELDELSER
SAMLET VURDERING
[3.33]

Fantastisk thriller

af Evamaria | 14/12/2017

Bogens handling foregår til tider i et hæsblæsende tempo, så det er svært at lægge bogen fra sig. Et højaktuelt plot i den internationalt digitale verden. Den er rigtig spændende og godt skrevet Jeg kan varmt anbefale Humlebiernes Herre.

Vil du anbefale til en ven?

Ja

Sider

Varen blev lagt i din kurv