VÆRTINDEGAVEN TOP 10


Lonni K.
24/06-2012 - 15:35

Se bruger's blog

VÆRTINDEGAVEN TOP 10

1.'Klap i, hest!’ Af Katrine Engberg & Anne Mette Hancock

Synes du fx at din veninde hænger for meget på Facebook så er bogen ’Klap i, hest’ en god gave til hende.  Den er skrevet af Katrine Engberg og Anne Mette Hancock, der kort og godt mener, at livet er for kort til facebook og dette medies overfladiskheder i gennem-redigeret haiku-form. De mener, at vores generation plus de kommende, bliver nødt til at finde alternative måder, at kommunikere på. Dette kan kun ske ved at vi skruer ned for antallet af statusopdateringer på facebook og i stedet tager den gode brevskrivningskunst frem igen.

2.”Andrea Hjelskov” – en facebookbiografi

Synes du til gengæld at din gode veninde skal have lidt ”dame-læsning” på ægte facebook-maner, så er Andrea Hjelskovs facebook-biografi et hit. Bogen er selvbiografisk, og skildrer Andreas kampe ved en skilsmisse, og tiden derefter. Bogens første halvdel viser os en selvfed og rap dame. Siden trænger vi dybere ind i Andreas sorg og der er fine glimt af poesi. Jeg synes forfatterens projekt om at udgive sine dagbogsnotater på  ”facebooksk” holder. Den er et ærligt portræt af en kvinde anno 2009 og opfter.

3.’Babettes Gæstebud’, af Karen Blixen (udkom 1952)

Så er der bogen til den kræsne værtinde, som påstår, at kogebøger er flade og upoetiske. I denne bog stifter vi bekendtskab med den franske flygtning Babette, der er havnet i landsbyen Berlevåg. Der lever de spartanske og asketiske. Bebatte er fransk madkunstner og med hendes mad opløses fjendskaber, og kærlighed og venskab spises så at sige ind. Storytelling på højt plan.

4. ’Den ulykkelige boghandler’, af Rasmus Nikolajsen (2012)

Jeg kender, personligt, ingen ulykkelige boghandlere. Ikke umiddelbart i hvert fald. Men der skal da nok gemme sig en eller to, et eller andet sted i landet. Skulle det ske, at jeg gæster en af dem en dag, så vil jeg nok ikke betænke mig, men straks forære ham/hende denne bog.  Bogen består af tre sammenhængende fortællinger, som beskriver hver sin rejse. Der er noget om en biltur i Nordjylland og en fodrejse i Sydhavnen. Så er den ulykkelige boghandler, som er en begavet refleksion over livet – og sproget.

5. ’Kan jeg hjælpe den næste?’ Af Niels Sønderby ( udkom 2011)

Den her vil jeg helt klart forære min boghandler-kollega! Eller en hvilken som helst anden ekspedient. Det er en humorfyldt lille perle, som er skrevet af en umulig kunde til fx mig eller dig. Den hiver fat i de små fadæser som ekspedienter i butikker, landet over, ofte finder sig selv i – og det er ikke små-fadæser. Har du en ven der står bag disken og som tillige har humoren i orden, så har du også rette gave til rette vedkommende!

6. ’Hvis jeg var kunstner’, af Martin Larsen (udkom 2010)

Dette er gaven til din kunstnerven (som ikke tror på at han er kunstner) – eller til ham, der aldrig blev kunstner, hvis det er (men som tror at han er det). Bogen består af en serie prosalyriske tekster, der har ironien på rette sted. Men faktisk er bogen ikke kun ironi. Den fortæller også lidt om kunstnerens rolle i vores samfund (og nu ved du nok allerede hvad jeg synes om den rolle).  Hvad siger du fx til denne sætning fra Martin Larsens hånd: ”Hvis jeg var kunstner ville jeg være gift med en advokat eller keramiker.”

7. ’Sort hund’, af Torben Munksgaard (udkom 2012)

Umiddelbart er det en af de tunge drenge. Sidetalsmæssigt. Men så er der heller ikke mere tungt i det. For Sort hund er en drøm til vennen, der har haft sit 8-4 job i 25 år og som pludselig ikke kan skelne sort fra hvidt pga. kedsomhed. Denne bog er til drømmeren, til snusfornufteren til alle dem der godt kan lide hunde. Det vil sige, at den kan foræres til en bred skare uden at gøre noget galt. Bogen handler om kontanthjælpsmodtageren Bernhard der en dag tager en hund, som står og keder sig i sin snor. Så tager han hunden med hjem. Egentlig ved han ikke hvad han skal med den, men i det mindste skal sådan en jo luftes. Hunden kommer fra et velbjerget hjem og når Bernhard lufter hunden, trækker den ham ad (sine) kendte stier. Disse er så til gengæld de riges stier. Og nu begynder eventyret.

8. Farfar, fortæl nu – Giv dine erindringer videre (udkom 2012)

Jeg var for nylig i Wien. Der besøgte jeg en del boghandlere, der også havde denne søde gavebog, på tysk, natürlich.  Jeg kom igen til at tænke på, at denne serie af bedsteforældrebøger er en af de bedste gaveideer der er set længe til bedsteforældre. Farfar, fortæl nu, kan stiller alle de spørgsmål, vi nogle gange glemmer at stille, før det er for sent. I bogen er der gjort plads til, at bedstefar kan skrive, fortælle og klistre fotos ind fra sit eget liv. Andre bøger i serien: Farmor, fortæl nu Mormor, fortæl nu Morfar, fortæl nu

9. Studenterkogebogen, af Ole Knudsen (udkom 2009)

Er du student? Kender du en student? Vil du gerne leve som en student – i hvert fald madmæssigt? Så er Ole Knudsens ’Studenterkogebog’ et studie værd. Her får du opskrifter på retter, som gør, at du føler at du lever et luksusliv uanset prisen. Nota Bene: Hvis den er udsolgt fra forlaget så må du gå til antikvariaten.

10. Mit liv som mundlam, af Majse Njor (udkom 2011)

Når jeg skal være ærlig, så er der svært at sige nej? Eller er det bare mig? I stor fortrolighed har jeg en flok bekendte, der ville kunne nyde denne bog, hvis de fik den af mig. Eller – jeg TROR at det forholder sig sådan. Nej? Måske er bogen i virkeligheden den bedste gave man kan give sig selv, uden at det absolut skal gå hen og blive sørgeligt eller meget dramatisk? Altså, hvis man skal lære at sige fra? Jeg køber den, (til mig)!

 

***Tags

Værtindegaver, gaveideer, Klap i, hest!, Katrine Engberg & Anne Mette Hancock, Andrea Hjelskov, Babettes Gæstebud, Karen Blixen, Den ulykkelige boghandler, Rasmus Nikolajsen, Kan jeg hjælpe den næste?, Niels Sønderby, Hvis jeg var kunstner, Martin Larsen, Sort Hund, Torben Munksgaard, Farfar, fortæl nu, Giv dine erindringer videre, Studenterkogebogen, Ole Knudsen, Mit liv som mundlam, Majse Njor,

Varen blev lagt i din kurv