Så er det Verdens Bogdag tirsdag den 23.4


Lonni K.
22/04-2013 - 06:19

Se bruger's blog

Så er det Verdens Bogdag tirsdag den 23.4

 

verdens_bogdag

UNESCO har siden 1995 fejret ‘Verdens Bogdag’ den 23.4. Umiddelbart er formålet, at skabe opmærksomhed om bogen og al dens væsen, men det er vel lidt omsonst, thi, det er ikke så længe siden, at jeg hørte, at bogen aldrig har haft det bedre. Formålet med Verdens Bogdag er også, at fremme menneskers lyst til at læse, men det er heller ikke så længe siden, at jeg hørte, at der læses, som aldrig aldrig før.

Hvad kan vi så bruge Verdens Bogdag til? Jeg har en ide. Men det kræver et irriterende spørgsmål:

Hvor køber vi bogen i dag? På internettet, i Bilka eller hos boghandleren?

Verdens Bogdag kunne føje et nyt slogan til alle de andre, nemlig det, at kunden får en rose, når vedkommende køber en bog i den fysiske boglade, bare lige i dag, til en begyndelse?

På en dag, som den 23.4 hvor en hel del lande, som fx England, Tyskland, Spanien, Norge, Sverige og Finland, fejrer Verdens Bogdag, må det være på sin plads, at nævne de steder hvor bogen bliver levende i forfatteres hænder. Der er sikkert flere steder i DK. Nedenstående arrangementer, er dog dem jeg personligt har fået færten af. Lad mig starte med Sjælland.

Vigerslev Bibliotek, Kbh, får besøg af forfatteren Stine Pilgaard, som læser op kl. 19-21 og lur mig, om hun ikke tager bogen, Min mor siger (2012), med til festen? Den er i øvrigt nomineret til DRs romanpris. Du kan købe billet der.

Hvis vi kører nordpå, helt nøjagtigt til Nivå Bibliotek, kan vi møde Mette Holm, der har oversat den japanske forfatter, Haruki Murakamis trilogi, 1Q84, hun vil gennemgå Murakamis forfatterskab med vægt på hans musikalske fortællestil. Arrangementet varer fra klokken 19.30-21 og det koster et symbolsk beløb.

Kører vi så endnu længere Up North, lander vi i Jylland, omkring Skagen, hvor Christian Jungersen gæster Skagens Bibliotek med sin bog, Du forsvinder. Han kan opleves klokken 19.30. Det er også nødvendig med billetbestilling her (Skagens Bibliotek).

Hvis du ikke skal omkring Skagen men hellere vil et smut omkring Esbjerg, kan du møde Maja Lucas og Martin Glaz Serup i Huset Esbjerg, (Esbjerg), klokken 19.30, hvor de begge vil læse op af deres værker.  Lucas læser op af sin bog, Katrines Hånd (2010), som er hendes seneste. Bogen er en smuk skildring om nedtællingen af et liv. Den midaldrende Katrine er den kræftsyge, og Sarah er fortælleren. Bogen udkom i 2010. Serup vil nok give os lidt fra hans nyeste, ‘Romerske nætter‘? Men ellers er der jo også ‘Marken’(2010). I denne digtsamling "beskyldes" Serup for at skrive i bedste Per Højholt-tradition,  og så kan man vist ikke nå højere?

Hvor Martin Glaz Serup udgiver digtsamlinger, skriver børnebøger, chap-bøger og sms-digte, nægter Maja Lucas, der ud over sine tre bøger har ydet talrige bidrag til tidsskrifter, at genre-bestemme sine bøger. Der kan nok komme en god samtale i stand mellem de to forfattere.

Personligt, gad jeg godt, at tage turen ned omkring omkring Vejle Bibliotek fordi der afholdes foredrag om The Mystery Man, Kierkegaard. Det er med udgangspunkt i Forførerens dagbog og det er Peter Aaboe Sørensen, der vil fordybe sig i den berømte filosofs lidenskaber. Der tages et beskedent beløb ved indgangen.

Men er man ikke i Jylland fordi man opholder sig på Sjælland fx, og tæt ved Hovedbiblioteket i København, så står Morten Søndergaard klar med sin bog klokken 17-18.30. Bogen jeg tænker på her, er ‘Fordele og ulemper ved at udvikle vinger. Søndergaard vil stadig udforske ordklasserne (husker du hans Ordapotek, ellers se lige). Søndergaards ‘Ordapotek’ er også udstillet hele april måned på første salen i Hovedbiblioteket. Arrangementet koster 0 kroner.

Hvad er så historien bag begivenheden? Jo. Den 23. april 1616 døde to kult-forfattere, Miguel de Cervantes – ham, med Don Quixote, og William Shakespeare – ophavsmand til Hamlet mm. Derfor fik den katalonske del af Spanien den ide, at søsætte en tradition, hvor bogen var hovedfiguren; ergo fejrer man dagen som Verdens Bogdag, og giver en bog og en rose til den man holder af.

Verdens Bogdag har ellers været brugt til en del i den tid, den har eksisteret. I 2001 holdt Poul Nyrup Rasmussen tale for begivenheden. Her er et par highlights fra talen:

Kære alle sammen.

Bogen er så meget. Bogen er så mange ting. Bogen kan ligge, der lige så stille – især når folk læser i den. Bogen kan også være farlig, at der er nogen, som kunne få den tanke, at man fik fantasi af at læse i bogen – og det er jo noget af det værste, der kan ske!

Bogen bliver brændt, men heldigvis ikke ret ofte. Bogen skal ikke brændes. Det er den for vigtig til. Bogen er et værn mod glemsel. Mod ligegyldighed. Mod indadvendtheden – mod at vi er os selv nok.

Jeg vil gerne blive lidt ved bøgernes magiske evne til at ophæve tid og sted. Bøger er gode at springe med i tid og sted. Pludselig er man helt et nyt sted måske i en anden tid.

Jeg tænker på det fantastiske ved at sidde i lænestolen et sted i det danske land en aprildag og i det næste øjeblik at være på besøg i Afrika med Karen Blixen.

Eller på vej med Henrik Nordbrandts lyriske drømmebroer.

Eller på togt med Nordkaperen i Stillehavet.

Eller med Harry Potter på eventyr.

Eller tilbage i Saxos krønike med jætter og smukke kvinder og guder.

Eller H. C. Andersens evige menneskelighed.

Eller Tove Ditlevsens mørke barndomsgade på Vesterbro eller stille pigesind.

Eller ved at lære om hemmeligheden bag indisk madlavning med en karry, der næsten prikker i næsen.

Eller hører Ninas sang fra brusebadet og duften af kaffen, der om lidt er klar.

Bøger er – netop i kraft både af form og indhold – et holdepunkt i en fragmenteret, flaksende verden. Et holdepunkt, der giver plads og rum til drømmene og visionerne, som jo er en fundamental drivkraft for alle mennesker.

Bøger sætter tanker i gang. Sætter fantasi i gang. Gør os klogere, dybere og mere alsidige som mennesker.

Bøger er de ekstra dikkedarer, som Benny Andersen så finurligt skriver om i sit digt ”Chagall & Skorpiondans”. Her siger han: ”Uden dikkedarer var vi kun et hul i rummet. Uden dikkedarer var selv tomhed overflødig. Selv den mest uanseelige dikkedar er et tegn. Et tegn på liv, på vilje til liv, på vilje til valg mellem dig og intethedens intethed.”

Læs hele talen her.

I 2002 var bogmomsen til diskussion. I 2007 syntes Den danske forlæggerforening, at den ville indstille sin økonomiske støtte til komiteen for Verdens Bogdag. Dengang syntes man ikke, at ideen om Verdens Bogdag fængede nok, men ser du fx på de ovenstående tips, vil du se, at der sker en del. Vejret har heller ikke altid været med på ideen. Jeg erindrer noget med en god portion boghandlere, forfattere og andre bogfolk, der trodsede regn og rusk på Rådhuspladsen  i København i april 2001, og satte iglo-telte op over bøger og forfattere. Nogle af de tyndeste (bøger) blev noget bulede af regnen. Og sådan går det til i krigen.

Selvom der er lovet stedvis regn på tirsdag, kommer bøgerne ikke til at drukne i år. Vi får godt nok lidt vådt til morgenkaffen, men så klarer vejret op nordvest fra.

Hav en himmelsk Verdens Bogdag!

verdens_bogdag_logo_0Tags

Verdens Bogdag, UNESCO, biblioteker, boghandlere, cafeer, Nivå, Skagen Esbjerg, Vejle, København, festival,