Grunde til at bøger er bedre (og sundere) end E-bøger


JesperKlan
28/11-2016 - 15:57

Se bruger's blog

Grunde til at bøger er bedre (og sundere) end E-bøger

Giv mig endelig tæsk for den elendige overskrift. Dog er der noget i det. E-bøger vinder rigtig meget frem. Der er kommet utallige softwares på markedet, som gør det let for alle og enhver at sætte sig ned og forfatte sig til en E-bog om alt og intet. 

Lige siden at E-bøger for første gang blev introduceret som format, har der været tale om, at det vil overtage bogmarkedet. Det skal jeg heller ikke kunne sige om det gør - jeg har ikke tal, data og statistikker hos mig - men jeg har derimod en samling af gode grunde til, hvorfor bøger sandsynligvis er en bedre og sundere løsning end E-bøger. 

Du bliver distraheret

Hvis du læser en E-bog på din smartphone, tablet eller computer, har du let ved at blive distraheret. Du er sandsynligvis kun en fane væk fra at gå ind på Facebook - og den skiftevis blinker sikkert allerede til dig; "Ny besked fra ..." 

Selvom du får kæmpet dig gennem E-bogen med enkelte distraheringer, er det ikke sikkert, at du har fået det samme ud af bogen. Flere studier (foretaget på børn i forbindelse med undervisning) viser, at de, som havde mulighed for at blive distraheret, blev det. Det førte til, at de opfangede mindre af handlingen og vigtige detaljer i bogen. 

De er ikke særlig gode til studie

Der er tusindevis af softwares på markedet, som gør det let for dig - som studerende - at få præsenteret bøgers indhold digitalt. Der er endda også mange softwares, som gør det muligt for dig at tage noter sideløbende og overstrege vigtige detaljer i din bog. 

Dog har det vist sig ikke at være særlig populært jf. et studie fra UK's National Literacy Trust. Mere end 50% af de studerende i studiet foretrak nemlig at anvende en fysisk bog til at studere, da det giver dem en mere fleksibel måde at tage noter på. Selvom det kan gøres meget let og brugervenligt at tage noter i forbindelse med lektielæsning i E-bøger, vil det altid være lettere at svinge blyanten og overstregningstuschen. Den kender vi nemlig. 

Skærmen er trættende for dig

Medmindre du læser på en Kindle, som er udviklet til at skåne dine øjne, er du sandsynligvis offer for at din døgnrytme og søvn og dermed også din effektivitet samt produktivtet bliver svækket. I LED skærme er der typisk baglys, hvilket kan være meget trættende for dine øjne og hjerne. Desuden forholder det sig sådan - som med f.eks. computerskærme - at du får en effekt af, at du ikke er træt, da det ikke er naturligt lys foran dig. Så selvom din krop er træt, føler du stadig at du kan læse derudaf, selvom din hjerne egentlig ikke følger med 100 % længere. Hvis du så render tør for lys, kan du altid anskaffe dig en læselampe til bogen.

Når alt dette så er sagt, så skal jeg naturligvis ikke nægte, at jeg ikke selv læser E-bøger. Jeg læser dem dagligt og generelt læser jeg rigtig meget af min daglige brødtekst i digital form. Dog holder jeg mig til fysiske bøger, når jeg er på studie, så jeg let kan tage noter og forblive uforstyrret. 
Kommentarer

MyK
28/02-2017 - 12:33

Som arbejdende på et skole bibliotek kunne jeg ikke blive mere enig...

faktisk en af årsagerne til at man har bibeholdt det lille bibliotek jeg er på er at lærene kan se hvor svært fordyblese bliver for eleverne hvis de forsøger sig med e bøger på tablets og pc..

Så stor enighed herfra!

susk66
09/03-2017 - 09:58

Hej Jesperklan,

jeg er enig med hvad du skriver, og synes det ville være synd såfremt "normale" bøger vil blive overtaget af e-bøger.  Det tror jeg dog heller ikke, at det gør, da mange mennesker foretrækker en klassisk bog man kan bladre i, frem for at swipe til siden på en iPad eller lignende.

Jeg er dog glad for at du nævner Kindle. Jeg læser selv rigtig meget og har i den forbindelse prøvet en Kindle. Der er overraskende gode og skånsomme for øjenene. Det er som at læse en rigtig bog (på nær måden man bladre på). 

Man må nok bare erkende at e-bøger er kommet for at blive, men vi kan jo hver i sær forsøge at holde liv i markedet for gammeldags bøger :-) 

Varen blev lagt i din kurv