SVENNEVIG,BIRGITTE, GAMLE DANSKE FRUGTSORTER (Indbundet)

af

Pris

79,95 kr.

Beskrivelse

Forlaget skriver: Æbler, pærer, blommer og kirsebær har i århundreder trivedes fantastisk godt i det danske klima, og der findes næppe en have i kongeriget uden et frugttræ, der hvert år sætter friske, saftige og velsmagende frugter til sin ejer. Alle disse gamle og vidt forskellige frugtsorter har en helt egen smag, et helt eget bid og en helt egen historie, som nu fortælles i Birgitte Svennevigs bog Gamle danske frugtsorter – Æbler, pærer, blommer og kirsebær.

Mange frugtsorter er opstået gennem tiderne og glemt igen. Måske fordi de opstod vildt uden menneskehånds mellemkomst, måske fordi de ikke var værd at bevare for eftertiden, eller måske fordi de uddøde, inden der blev taget podekviste af dem. Ikke desto mindre findes der i dag hundreder af æble-, pære- og blommesorter, som har været dyrket og kendt i Danmark så længe, at de i dag må betegnes som gamle danske frugtsorter. Mange af dem står i gamle landbohaver, hvor haveejeren måske, måske ikke, kender sortsnavnene.

I sin let tilgængelige og alfabetisk opdelte bog gennemgår Birgitte Svennevig ca. 300 gamle frugtsorter med illustrationer af hver frugt. Deres særlige karakteristika beskrives (udseende, smag, sæson osv.), og ikke mindst fortæller hun de mange historier om sorternes oprindelse.

Læs bl.a. om æblet ´Karin Schneider´, der blev opdaget af frugtavler Schneiders fireårige datter, som i familiens plantage med Ingrid Marie-træer så et træ med ekstra røde frugter. En podekvist blev sendt til Landbohøjskolen, der kunne bekræfte, at lille Karin havde opdaget en ny æblesort.

Eller fortællingen om pæresorten med navnet ´Alexander Brun´, som er opkaldt efter den første ejer af Louisiana i Humlebæk (hvor nu museet ligger), der interesserede sig glødende for pærer.

Andre gode historier er om æblet ´Herman´, hvis modertræ for mere end 100 år siden blev fundet i distriktslæge Herman Larsens have i Kalundborg, hvor det havde slået rod i murgrus fra byens slotsruin. Den ´Gule Havreblomme´, der har været dyrket ved Øm Kloster siden Middelalderen. Og æblet ´Sønderskov´, der var så efterspurgt af de københavnske konditorer, at de fik sorten fragtet til hovedstaden fra Fejø.

  • Sideantal
   174
  • Udgivelsesår
  • Udgave
   1
  • Oplag
   1
  • Forlag
   Nyt Nordisk Forlag
  • Originalsprog
   Dansk
  • Sprog
   Dansk
  • Indbinding
   Indbundet
  • ISBN/EAN
   9788717041110 / 9788717041110

Varen blev lagt i din kurv