Vesten mod Vesten

fortællinger om det politiske opbrud fra efterkrigstiden til Brexit og Trump

af

(Hæftet)

FORVENTET LEVERINGSTID: 3 - 6 hverdage

Beskrivelse

Vesten mod vesten er ny bog af Rune Lykkeberg.

”Denne bog er skrevet for at finde ud af noget, jeg ikke forstår: Hvordan kan det være, at Vesten, der har overvundet alle rivaler og præsteret frihed, fred, lighed, velstand og fremskridt på et niveau, ingen havde regnet for muligt, er ved at tabe til sig selv?” - Fra bogen

Gennem læsninger af ungdomsbøger som Harry Potter og The Hunger Games, romaner, film, musik og idehistorie fortæller Rune Lykkeberg den kulturhistorie, som er konteksten for det 21. århundredes politiske konflikter i Vesten.

Under det amerikanske præsidentvalg i 2016 opførte den liberale overklasse sig som borgerskabet i Lars von Triers film Melancholia. De morer sig til en ekstravagant bryllupsfest, mens en fremmed planet nærmer sig. Nogen siger, at den vil ramme jorden, men forskerne forsikrer dem om, at det ikke burde ske, og gæsterne bekræfter hinanden i, at de ikke har noget at frygte. Planeten kommer tættere og tættere på. Gæsterne fester videre. Og så indtræffer katastrofen.

Sådan beskriver Rune Lykkeberg Donald Trumps valgsejr i bogen Vesten mod Vesten. Trumps valgsejr overskred alt det, vi troede, vi vidste, og vi blev ved med at fortælle hinanden, at det ikke kunne ske. Og det er ikke bare Trump. Overalt i Vesten er der frustration og politisk opbrud.

Uddrag fra interview med Rune Lykkeberg i Information:

For at forstå krisen er vi nødt til at forstå, hvad der gik forud for den. Det er præmissen i bogen. Vesten mod Vesten er en kulturhistorisk analyse, hvor Rune Lykkeberg gennem tolkninger af film, popmusik, politisk tænkning, store samfundsbegivenheder og ungdomsromaner som Harry Potter og Hunger Games, forsøger at forklare, hvordan de liberale demokratier på én gang har produceret enestående fremskridt og enorm skuffelse.

Bogens historiske gennemgang starter efter Anden Verdenskrig, og Rune Lykkeberg deler de seneste 75 års historie i Vesten op i tre perioder. Guldalderen fra 1945 til 1975, Reaktionen, som varer frem til starten af det 21. århundrede, og Krisen, som vi har befundet os i siden. Særligt Guldalderen er væsentlig for at forstå den nuværende krise.

Vi samlede os om menneskerettigheder og demokrati som livsform. Borgerne blev mere frie til at realisere sig selv og følge deres lyster, samtidig med at samfundet blev mere rationelt, og alle autoriteter skulle begrunde sig selv.
Guldalderen har efterladt borgerne i Vesten med en forståelse af, at fremskridtene hænger sammen og forstærker hinanden. Frihed til mennesker fører til mere retfærdige samfund, velstand, moralske fremskridt og politisk orden. Det har også ført til overdrevne forventninger til politikerne, samtidig med at der med frigørelsen er udviklet nye former for protest, kritik og deltagelse. Det liberale demokrati kan ikke indfri Guldalderens løfter, og det gør det meget svært at regere, forklarer Rune Lykkeberg.

Perioden efter Guldalderen kalder Rune Lykkeberg for Reaktionen. Kort fortalt kan man forstå overgangen sådan, at den socialdemokratiske forestilling om, at staten skal løse markedets problemer blev erstattet med nyliberalismens idé om, at markedet skal løse statens problemer.

Terrorangrebene den 11. september 2001 markerer indgangen på Krisen. Vesten bliver ramt af en svag fjende, der alligevel formår at få Vesten til at skade sig selv, mener Rune Lykkeberg. I Krisen er der igen konflikt og politiske kampe i Vesten, og det er grundlæggende en god ting, mener Rune Lykkeberg.

På mange måder er det grotesk, at der har været så massiv politisk opbakning til samfundet, som vi kender det, at enhver kritik af det liberale demokrati er blevet regnet for at være samfundsundergravende.
»Når selv venstreorienterede partier i dag går ind for at begrænse indvandringen, er det jo ikke, fordi de er blevet racister. Det er, fordi de har været gennem en læreproces. At den velfungerende nationalstat er en forudsætning for et velfungerende verdenssamfund er i hvert fald en ny erkendelse for mig. Men vi kan jo se, at de har ret. Det er stridigheder og manglende legitimitet i de enkelte lande, der skaber problemer for verdenssamfundet.«

På samme måde har de utilfredse borgere ret, når de påpeger, at det, den liberale klasse sagde om globaliseringen, finanskrisen og Irakkrigen var forkert. Der blev givet nogle løfter, som ikke blev holdt.
Mest markant er de politiske systemer helt overordnet blevet mindre demokratiske, i takt med at borgerne er blevet mere kritiske over for autoriteter og har forlangt mere indflydelse.

Læs hele interviewet med Rune Lykkeberg her.

  • Sideantal
   496
  • Udgivelsesår
  • Udgave
   1
  • Oplag
   6
  • Forlag
   Informations Forlag
  • Originalsprog
   dan
  • Sprog
   dan
  • Indbinding
   Hæftet
  • ISBN/EAN
   / 9788775145454

Om forfatteren

Rune Lykkeberg

Rune Lykkeberg er dansk journalist, redaktør og debattør. ...

Se forfatterprofil

Varen blev lagt i din kurv