Foto: Fotografiet lånt af Forlaget Gyldendal

Astrid Lindgren

Født 14. 11. 1907


Om forfatteren

Astrid Lindgren voksede op kort efter århundredskiftet på Näs Homestead nær Vimmerby, i grevskabet Småland. Hendes barndom er en lykkelig tid, og hendes barndomshjem var et kærligt og trygt sted at vokse op. Astrid Lindgren og hendes tre søskende nød at lege på den fantastiske legeplads ved Näs Hotel. Men deres dag bestod også af andre ting end leg. Der var behov for al tilgængelig arbejdskraft på forældrenes gård, og Ericsson børnene arbejdede hårdt sammen med pigerne og karlene. En af karlene havde en datter, der blev kaldt Edit. Det var i hendes køkken, Astrid hørte det eventyr, der begyndte at vække hendes interesse for bøger – en lidenskab, der varede hele livet.


I skolen var Astrid Lindgren god til at skrive, og efter hun fik en tekst publiceret i Vimmerby Tidning fik hun kaldenavnet: Vimmerby 's Selma Lagerlöf. Hun blev senere ansat på avisen som korrekturlæser, og her arbejdede hun i to år. Som 18 årig blev hun gravid med avisens chefredaktør. Han ville giftes, men det ville hun ikke, og i stedet hun rejste til København og fødte sønnen Lars i 1926. På det tidspunkt var Rigshospitalet i København det eneste sygehus i Skandinavien, hvor kvinder kunne føde uden at skulle orientere myndighederne om, hvem der var far til barnet. Da hun hverken havde bolig eller fast arbejde, måtte hun overlade sønnen til en plejefamilie i København.


Astrid havde forladt Vimmerby og flyttede efterfølgende til Stockholm, hvor hun blev udlært som stenograf.


I 1928 mødte Astrid Lindgren sin mand Sture Lindgren.Hun var ansat som sekretær på i Motormännens Riksförbund, hvor han var kontorchef. Sture Lindgren var en udadvendt person, humoristisk og genial. Han nød at være omgivet af gode venner. Astrid Lindgren deltog af og til i nattelivet, men var lige så glad for at blive hjemme med en god bog. Kærligheden til bøger havde parret til fælles, og der blev læst mange bøger i det lille hjem.

 Efter krigen blev det muligt at rejse rundt i Europa igen, og Astrid Lindgren var Sture Lindgrens lykkelige ledsager på hans mange forretningsrejser. Undertiden kørte de i bil sammen med deres kollega og ven Hedner. Hverken Astrid eller Sture Lindgren havde et kørekort.

Inden længe begyndte den lille lejlighed i Vulcanusgatan at føles en smule trang for familien. Astrid Lindgren havde hentet sønnen Lars - der blev kaldt for "Lasse" - hjem, og sammen med Sture Lindgren fik hun datteren Karin i 1934. I 1941 flyttede de til en lejlighed i Dalagatan, der endte med at blive Astrid Lindgrens hjem for resten af ​​hendes liv. Familien tilbragte deres somre i den stockholmske skærgård i Furusund. Furusund var det sted på jorden, som Astrid Lindgren elskede højest. Det var her hun fik inspirationen til at skrive ”Vi på Krageøen”.

Den første bog om Pippi Langstrømpe blev udgivet i 1945 af forlaget Raben & Sjögren. Det ændrede Astrid Lindgrens liv. Bogen blev en stor succes, og historierne om Pippi Langstrømpe er stadig væk den dag i dag læst og elsket af børn og voksne over hele verden.

Et års tid senere begyndte Astrid Lindgren med at arbejde som børnebogsredaktør for Raben & Sjögren, og hun blev hurtigt den ansvarlige for udgivelsen af ​​børnebøger. Ved siden af sin stilling som redaktør, skrev hun også sine egne bøger. Det blev gjort i stenografi, imens hun sad i sin seng hjemme i Dalagatan indtil kl. 11:30 hver morgen. Om eftermiddagen hun forvandlede sig til børnebogsredaktøren Astrid Lindgren. Stillingen som redaktør indebar møder med forfattere og illustratorer på forlaget, prøvetryk af tekster og beslutninger, der skulle træffes om, hvad der skulle udgives. Astrid Lindgren blev i sin stilling hos Raben & Sjögren, indtil hun i 1970 gik på pension.

Omkring påsken i 1950 blev Sture Lindgren alvorligt syg, og i 1952 døde han kun 53 år gammel.

Fra at leve et almindeligt liv som husmor blev Astrid Lindgren nu en verdensberømt forfatter. Som berømt forfatter befandt hun sig ofte i spotlyset, imens hendes privatliv langsomt faldt bort – det havde hun det svært med. På trods af, at hun ikke brød som om berømmelsen, indledte hun i 1976 en debat om skattepolitikken. Den ophedede debat bidrog til, at den socialdemokratiske regering gik af efter 40 år ved magten.

To år senere modtog Astrid Lindgren de tyske boghandleres fredspris. Hendes tale ved prisoverrækkelsen blev udgangspunktet for en international debat om brugen af ​​korporlig afstraffelse i børnepasning.

I 1980 var Astrid Lindgren aktiv modstander af atomkraft, og hun stemte nej ved den svenske folkeafstemning om atomkraft. Hun blev også involveret i en kampagne mod uetisk behandling af dyr. Her resulterede hendes engagement i, at der blev vedtaget en ny dyrebeskyttelseslov i Sverige.

I en alder af 91 år fik Astrid Lindgren et slagtilfælde. Herefter fik hun det sværere og sværere ved at komme rundt og vise sig selv offentligt. I januar 2002 døde Astrid Lindgren i sit hjem i Dalagatan. Begravelsen blev holdt den 8. marts, som også er Kvindernes Internationale Kampdag. Gaderne i Stockholm var overfyldt med mennesker, der gik efter kortegen gennem byen på vej til Domkirken, som ligger i Stockholms gamle bydel.

 

Besøg Astrid Lindgrens website, og læs mere på Forlaget Gyldendal

  • Fulde navn
   Astrid Lindgren
  • Født
   14. 11. 1907
  • Dødsdato
   28. 01. 2002
  • Debutbog
   På vår gård
  • Kendt for
   Sine børnebøger
  • Aktuelle priser
Det bliver der sagt...


08/04-2013 - 06:46
0 kommentarer
Har du lockout-ferie - prøv noget nyt - prøv en Stian Hole

 

01/08-2012 - 13:02
0 kommentarer
Mine Top 10 Børnebøger
1. Mats Leten: Finn Herman


Interview
Varen blev lagt i din kurv