Foto: Jacob Forsell

Astrid Lindgren

Født 14. 11. 1907


Om forfatteren

Astrid Lindgren (født Astrid Anna Emilia Ericsson) var svensk forfatter, og hun er kendt over hele verden for sine forunderlige fortællinger i børnehøjde, og særligt i de nordiske lande er Astrid Lindgren ikke til at komme udenom på boghylderne.


Astrid Lindgren blev født i 1907 og voksede således op kort efter århundredeskiftet på Näs Homestead nær Vimmerby i Småland. Hendes egen barndom var en lykkelig tid, og hendes barndomshjem var et kærligt og trygt sted at vokse op for Astrid Lindgren og hendes tre søskende. Sammen nød de at lege på den fantastiske legeplads ved Näs Hotel, men dagene var også præget af hårdt arbejde side om side med pigerne og karlene på forældrenes store gård. Her var altid nok at tage fat på, og børnene måtte derfor også give en hånd med, hvor de kunne. En af karlene på gården havde en datter, der blev kaldt Edit, og det var i hendes køkken, at Astrid Lindgren første gang hørte det eventyr, der for alvor begyndte at vække hendes interesse for bøger – en interesse og lidenskab, der senere skulle vise sig at vare ved hele livet igennem.

I skolen var Astrid Lindgren særdeles dygtig til at skrive, og efter hun fik en tekst publiceret i Vimmerby Tidning, fik hun kaldenavnet ”Vimmerbys Selma Lagerlöf” med reference til den kendte, svenske forfatter, der skrev en lang række nyromantiske romaner og noveller frem til sin død i 1940. Med dette ærefulde kaldenavn i rygsækken blev Astrid Lindgren senere ansat på Vimmerby Tidning som korrekturlæser, og her arbejdede hun i to år, før hun som 18-årig blev gravid med avisens chefredaktør. Han ville giftes, men det ønskede hun ikke, og i stedet rejste hun til København og fødte sønnen Lars i 1926. På det tidspunkt var Rigshospitalet i København det eneste sygehus i Skandinavien, hvor kvinder kunne føde uden at skulle orientere myndighederne om, hvem der var far til barnet. Da Astrid Lindgren hverken havde bolig eller fast arbejde i Danmark, måtte hun overlade sønnen til en plejefamilie i København. Selv forlod hun Vimmerby og flyttede efterfølgende til Stockholm, hvor hun blev udlært som stenograf.


Voksenlivet og de første romaner

Der gik ikke mange år fra fødslen af sønnen Lars til Astrid Lindgren i 1928 mødte sin mand Sture Lindgren. Hun var på det tidspunkt ansat som sekretær i Motormännens Riksförbund, hvor han var kontorchef. Sture Lindgren var en udadvendt og humoristisk person, som Astrid Lindgren faldt for med det samme. Han nød at være omgivet af gode venner og gik ofte i byen, hvor Astrid Lindgren sommetider fulgte trop, selvom hun var mindst lige så glad for at blive hjemme i trygge omgivelser med næsen i en god bog. Kærligheden til bøger var en af de ting, som parret heldigvis havde til fælles, og der blev derfor læst rigtig mange bøger i det lille hjem. 

Efter 2. verdenskrig blev det muligt på ny at rejse rundt i Europa, og Astrid Lindgren var Sture Lindgrens lykkelige ledsager på hans mange forretningsrejser til udlandet. Undertiden kørte de i bil gennem Europa sammen med deres kollega og ven Hedner. Hverken Astrid eller Sture Lindgren havde kørekort, og de nød derfor godt af at kunne køre med andre, når de skulle ud og opleve den store verden omkring dem. Inden længe blev den lille lejlighed i Vulcanusgatan da også for trang for parret. Astrid Lindgren havde hentet sønnen Lars – der blev kaldt Lasse – hjem, og sammen med Sture Lindgren fik hun datteren Karin i 1934. I 1941 flyttede hele familien til en lejlighed i Dalagatan, der endte med at blive Astrid Lindgrens hjem resten af hendes liv. Familien tilbragte somrene i den stockholmske skærgård i Furusund, der var det sted på jorden, som Astrid Lindgren holdt allermest af. Det var også her, hun senere fik inspirationen til at skrive ”Vi på Krageøen”.


Det var dog en helt anden historie, der i første omgang gav Astrid Lindgren sit gennembrud som forfatter. Børnene, Lars og Karin, elskede, når deres mor fortalte historier, og en dag bad datteren Karin om, at moren skulle fortælle en historie om Pippi Langstrømpe. Astrid Lindgren spurgte ikke ind til, hvem Pippi Langstrømpe var, men gik blot i gang med at fortælle. Historierne om Pippi Langstrømpe blev flere og flere, og til sidst besluttede Astrid Lindgren sig for at skrive dem ned. Hun havde tidligere modtaget anerkendelse for bogen ”Britt-Marie lättar sitt hjärta” fra 1944, der var en klassisk ungpige-roman, men det var først med udgivelsen af den første Pippi Langstrømpe-bog i 1945, at navnet Astrid Lindgren pludselig kom på alles læber.


Pippi Langstrømpe – og mange flere

Det er de færreste både børn og voksne i dag, der ikke kan nævne mindst én Astrid Lindgren-bog, og der er da også nok at vælge imellem. Mere end 125 bøger er det blevet til i Astrid Lindgrens forfatterskab, og karakterer som Emil fra Lønneberg, børnene fra Bulderby, Karlsson på taget, Madicken, Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter og ikke mindst selvfølgelig Pippi Langstrømpe er blevet skrevet ind i vores bevidsthed og i vores hjerter for evigt. 


De senere år

Et års tid efter udgivelsen af den første Astrid Lindgren-bog om Pippi Langstrømpe begyndte Astrid Lindgren at arbejde som børnebogsredaktør for forlaget Raben & Sjögren –  Sveriges ældste forlag – og hun blev hurtigt den ansvarlige for udgivelsen af børnebøger. Ved siden af sin stilling som redaktør skrev hun også sine egne bøger. Det blev gjort i stenografi, imens hun sad i sin seng hjemme i Dalagatan indtil kl. 11.30 hver morgen, hvorefter hun tog på arbejde og brugte eftermiddagene som børnebogsredaktør for andres bøger. Stillingen som redaktør indebar møder med forfattere og illustratorer på forlaget, prøvetryk af tekster, samt beslutninger, der skulle træffes i forhold til, hvad der skulle udgives, og hvad der desværre skulle have afslag. Astrid Lindgren blev i sin stilling hos Raben & Sjögren, indtil hun gik på pension i 1970. De sidste mange år levede hun som enlig, da Sture Lindgren i 1950 blev alvorligt syg og senere døde i 1952, kun 53 år gammel.  


Efter succesen med sine første udgivelser gik Astrid Lindgren hurtigt fra at leve et almindeligt liv som husmor til nu at være en verdensberømt forfatter. Som forfatter befandt hun sig ofte i spotlyset, imens hendes privatliv langsomt faldt bort – noget hun havde det rigtig svært med. På trods af, at hun ikke brød sig om berømmelsen, brugte hun i høj grad sin status politisk. I 1976 indledte hun en debat om den svenske skattepolitik, der senere førte til, at den socialdemokratiske regering gik af efter 40 år ved magten. To år senere modtog Astrid Lindgren de tyske boghandleres fredspris. Hendes tale ved prisoverrækkelsen blev udgangspunktet for en international debat om brugen af korporlig afstraffelse i børnepasning. I 1980 var det atomkraft, der optog Astrid Lindgren. Hun var aktiv modstander og stemte nej ved den svenske folkeafstemning om atomkraft. Hun blev også involveret i en kampagne om uetisk behandling af dyr. Her resulterede hendes store engagement i, at der blev vedtaget en ny dyrebeskyttelseslov i Sverige. Selvom Astrid Lindgren primært var kendt for sine børnebøger, er det således tydeligt, at hun havde mere på hjertet og ville udrette langt mere med sit liv end blot at skrive.


I en alder af 91 år fik Astrid Lindgren et slagtilfælde, der gradvist gjorde det sværere og sværere for hende at komme rundt og at vise sig i offentligheden. I januar 2002 døde Astrid Lindgren i sit hjem i Dalagatan. Begravelsen blev holdt den 8. marts, der er Kvindernes Internationale Kampdag. Gaderne i Stockholm var overfyldt med mennesker, der gik efter kortegen gennem byen på vej til Domkirken i Stockholms gamle bydel, hvorfra der blev taget afsked med en af tidens helt store forfattere.


  • Fulde navn
   Astrid Lindgren
  • Født
   14. 11. 1907
  • Dødsdato
   28. 01. 2002
  • Debutbog
   På vår gård
  • Kendt for
   Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter, Alle vi børn i Bulderby, Vi på Krageøen, Karlsson på taget
  • Aktuelle priser
Det bliver der sagt...


08/04-2013 - 06:46
0 kommentarer
Har du lockout-ferie - prøv noget nyt - prøv en Stian Hole

 

01/08-2012 - 13:02
0 kommentarer
Mine Top 10 Børnebøger
1. Mats Leten: Finn Herman