Foto: Jan Buus

Bjarne Reuter

Født 29. 04. 1950


Om forfatteren

Bjarne Bertram Reuter dansk forfatter og har skrevet romaner til både børn og voksne – og alle derimellem. Bjarne Reuter er dog nok bedst kendt for sine og børne- og ungdomsbøger. Bjarne Reuter er uddannet lærer på Blågårds Seminarium i 1975. I øvrigt spiller han kontrabas.


Bjarne Reuter debuterede som forfatter i 1975 med bogen Kidnapning, samtidig med, at han tog sin eksamen som lærer – han kedede sig under eksamenslæsningen, lyder historien. Bjarne Reuter er en utroligt produktiv forfatter, og det siges, han læses af helt op mod 5000 danskere hver dag. Bjarne Reuter er kendt for sine mange underholdende, kærlige, skøre og spændende bøger, hvoraf mange er filmatiseret. Heriblandt kan nævnes Busters Verden og Zappa.


Bjarne Reuter udgav i 1983 ungdomsromanen Når snerlen blomstrer, som er blevet en klassisk roman, der læses i Folkeskolen i 8. eller 9. klasse. Bogen beskriver som fiktion opvæksten i starten af 1960'ernes Brønshøj, hvor Bjarne Reuter selv er opvokset. Den skal dog mere ses som et udtryk for de samfundstendenser, der brød ud med ungdomsoprøret, og som startede i perioden op til bogens tidsmæssige omdrejningspunkt. Personkarakteristikkerne er billeder af de strømninger, som kæmpede om magten i samfundet, og kampen mellem det oprørske og det traditionelle. Denne kamp er skildret i form af de interne magtkampe og stridigheder i en 9. klasse i folkeskolen.


I 2012 var Bjarne Reuter aktuel med en genfortælling af Bibelen, Bogen. Han gik dog et helt år og overvejede om det var ham, der skulle løse den opgave. I den forbindelse har han sagt:

".. Men når jeg endte med at sige ja tak, var det, fordi jeg opfattede det som et privilegium at genfortælle så stor en tekst. Inden havde jeg dog for mig egen skyld gennemskrevet Jobs Bog og to af Det Nye Testamentes lignelser for at sikre mig, at jeg havde et sprog, som passede til opgaven."


Bjarne Reuter – gode læseoplevelser til alle aldre

Du kender nok Busters Verden? Eller måske har du set Zappa i fjernsynet eller i skolen? Bjarne Reuter har skrevet mere end 120 bøger, og han er kendt for sine finurlige historier og humoristiske stil. Uanset din alder vil du blive underholdt af hans mange børne- og ungdomsbøger, og derudover har han også et spændende forfatterskab.

Bjarne Reuter er en af de mest populære danske forfattere – han er i hvert fald den mest læste og udlånte på de danske biblioteker. Han har skrevet, siden han var helt lille, og han fortæller selv, at han skriver for sin egen fornøjelses skyld og sjældent tænker på læserne.


Bjarne Reuter skriver hovedsageligt socialrealistisk, men med magiske træk. Alle hans fortællinger er præget af en kombination af det vedkommende og betydningsfulde med det medrivende og sjove. De er underholdende og spændende med en humoristisk tone, men alle med dybere meninger og budskaber. Reuter fortæller desuden, at han ofte lader sig inspirere af sit eget liv, heriblandt specielt barndommen i Brønshøj.


Danmarks mest udlånte forfatter på bibliotekerne

Der er ingen tvivl om, at Bjarne Reuters bøger er populære blandt danskerne. Hvert år udlånes der over 1 million af hans bøger på de danske biblioteker. Fra børnebøgerne Busters Verden (1979) og Kidnapning (1975) til de uforglemmelige ungdomsromaner Når Snerlen Blomstrer (1983), Skyggernes Hus (2007) og Zappa (1977).

Alle hans fortællinger er karakteriseret af at være meget nærværende og universelt forståeligt. Det er derfor heller ikke overraskende, at de ikke kun er populære i Danmark. Hans bøger er nemlig oversat til mere end 25 forskellige sprog og har dermed også international appel. Den historiske fiktionsbog Løgnhalsen fra Umbrien(2004)  kom f.eks. på de israelske bestsellerlister og blev nomineret til en prestigefyldt, italiensk bogpris.


Mange forskellige genrer, alle gode historier

Bjarne Reuters forfatterskab er unikt, fordi han ikke blot har skrevet mange anmelderroste bøger, men også fordi han breder sig over mange forskellige genrer. Han har skrevet bøger for enhver smag, så uanset hvad du normalt er til, vil der være en bog for dig.

Hans forfatterskab spænder over episke eventyr, spændende ungdomsromaner, humoristiske og finurlige børnefortællinger, krimier, voksenbøger, film og teater.

Derudover formår han at kombinere underholdende historier med dybere budskaber og ofte en stor mængde samfunds- og civilisationskritik. Han har desuden modtaget et væld af forskellige priser gennem tiden, og en lang række af hans værker er blevet filmatiserede.


3 populære værker fra Bjarne Reuters forfatterskab

Kidnapning, 1975

Løgnhalsen fra Umbrien, 2004

Skyggernes Hus, 2007


Kidnapning var Bjarne Reuters debutroman, og det er sidenhen blevet en dansk børnebogsklassiker. Bogen er den første af seks i Bertram-serien. Den handler om en fattig, men skør familie, der hele tiden roder sig ud i forskellige problemer. Den er blevet filmatiseret hele to gange, først i 1982 og igen i 2017.


Til de store børn og unge har Bjarne Reuter skrevet bl.a. Skyggernes hus, en psykologisk gyser. Den er skrevet i et spændende sprog, der fastholder dig og holder dig på kanten af stolen. Historien bygger delvist på Reuters roman ”7.a.” fra 1992, men med en ny handling.


Bjarne Reuter er særligt kendt for sine mange bøger henvendt til børn og unge, men han har også skrevet anmelderroste bøger til voksne. Løgnhalsen fra Umbrien er et eksempel på dette. Det er en historisk fiktionsroman om den gamle kvaksalver Giuseppe Pagamino, der lever i middelalderens Italien. Bogen er præget af et flydende og utroligt detaljerigt sprog. Det er eventyr for voksne, og gennem Reuters spændende fortællemåde kommer du hurtigt ind i en helt anden verden.


  • Fulde navn
   Bjarne Reuter
  • Født
   29. 04. 1950
  • Debutbog
   Kidnapning (1975)
  • Kendt for
   Busters verden (1979), Zappa (1977) og Når snerlen blomstrer (1983)
  • Aktuelle priser
   Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger (1977)
   Herman Bangs Mindelegat (1983)
   De Gyldne Laurbær (1989)
   Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris (1990)
   Søren Gyldendal-prisen (1997)
   Statens Kunstfond, livsvarig ydelse (1998)


Varen blev lagt i din kurv