Foto: Ukendt

Brian Holm

Født 02. 10. 1962


Om forfatteren

Brian Holm er tidligere dansk professionel cykelrytter, og siden han i 1998 indstillede karrieren, har han arbejdet som sportsdirektør for diverse cykelhold. Hvis man har fulgt med i et af sportsårets største højdepunkter, Tour de France, har man formentlig også set Brian Holm kæmpe sig op ad de franske bjerge og nærmest umenneskelige stigninger på jernhesten. Brian Holm cykler ikke mere, da han i 1998 indstillede karrieren. Men cykelsporten holder han dog fast i, da han har arbejdet som sportsdirektør for diverse cykelhold lige siden. Han kan desuden også kalde sig forfatter, da han har udgivet flere bøger, der handler om det til tider turbulente liv i cykelsportsverdenen.


Professionel cykelrytter og sportsdirektør

Brian Holm blev født den 2. oktober 1962 i København. Han blev som 24-årig professionel cykelrytter, og i en årrække fra 1993 til 1997 kørte han hos det nu hedengangne tyske hold Team Telekom. Det var blandt andet også dét hold, Bjarne Riis kørte for, da han som den hidtil eneste dansker nogensinde vandt Tour de France i 1996. Efter knap 12 år som professionel cykelrytter stoppede Brian Holm som rytter, men fortsatte i stedet som sportsdirektør. Det er et erhverv, han har den dag i dag.

Brian Holms første chefstilling var for Team Acceptcard, hvorefter han skiftede til Team Fakta. I 2003 vendte han så tilbage til sit gamle hold Team Telekom, der senere skiftede navn til blandt andet HTC-Highroad. Holdet lukkede i 2011, og Brian Holm arbejdede for det lige til det sidste. I arbejdet som sportsdirektør traf Brian Holm den britiske sprinter Mark Cavendish, og det blev starten på et frugtbart og succesfuldt samarbejde. Brian Holm var blandt andet med til at lede Cavendish til VM-sejren i 2011 på Geels Bakke, da verdensmesterskabet i landevejscykling blev afviklet i Danmark.


Brian Holm er i dag sportsdirektør for cykelholdet Deceuninck-Quick Step, der kommer fra Belgien. På holdet er blandt andet fremtrædende cykelryttere som Philippe Gilbert og Julian Alaphilippe. Han har dog udtalt, at han ikke vil være sportsdirektør i Tour de France i 2021, og således ikke en del af cykelkaravanen. Kendetegnende for Brian Holms cykelkarriere var blandt andet, at han var respekteret for at være en god hjælperytter. Og det er en egenskab, han tog med videre i karriereskiftet.


Design til et godt formål

I 2004 fik Brian Holm konstateret kræft i tarmen, og han blev efterfølgende opereret. I forsøget for at støtte andre – både kræftpatienter og pårørende – etablerede Brian Holm La Flamme Rouge. Det er en velgørende organisation, der støtter kræftpatienter gennem sport. La Flamme Rouge, der på dansk betyder den røde flamme, er en henvisning til den røde vimpel, som cykelrytterne ser, når de kører ind på den sidste kilometer. Det er en anerkendelse af kræftpatienternes hårde kamp, og deres kamp for at nå i mål og blive raske, og det er det, der er organisationens vision. La Flamme Rouge sælger blandt andet cykeltøj, der er designet af den engelske high fashion-designer Paul Smith.


Begyndelsen på forfatterkarrieren

I 2009 udgav Brian Holm selvbiografien Den sidste kilometer, hvori han beretter om sin kræftsygdom. Men det var dog langt tidligere, i 2002, at han debuterede som forfatter. Det gjorde han med bogen Glæden og smerten, der indeholder erindringer fra hans karriere som cykelrytter. Det var blandt andet i denne bog, at Brian Holm for første gang indrømmede, at han havde været dopet. Og i 2007, fem år senere, stod medierne for tur, og han indrømmede her dopingmisbruget overfor den danske presse. Bekendelsen udkom blandt andet i en artikel i Politiken. Heri kunne man læse, at Brian Holm i løbet af 1996 havde dopet sig to gange med stoffet epo. Den seneste litteratur, der er kommet fra sportsdirektørens hånd, er en bog, som udkom i 2012. Titlen er netop Sportsdirektøren og handler om både cykling, mænd og det at lede et team på en ambitiøs arbejdsplads. Bogen er et resultat af et samarbejde mellem Brian Holm og forfatteren Tonny Vorm, der blandt andet er manden bag sportsbogen Den våbenløse hær – på sporet af FC Barcelona, som handler om den catalanske storklub. Tonny Vorm er desuden forfatter til essaysamlingen Historier om Amerika. I Sportsdirektøren beretter Brian Holm om især de sidste år som sportsdirektør i HTC-High Road, og alt hvad det indebar af blandt andet hårde træningslejre, Tour de France og VM, da det blev afholdt i efterårskolde Danmark i 2011.


Når Brian Holm toner frem i medierne, er det ofte med direkte stil og meget bramfri tilgang til tingene. Ikke desto mindre er han meget populær og måske blandt de mest folkekære cykelryttere, vi har i Danmark. Det er samme stil, han lægger for dagen i sine bøger. Og det til stor begejstring for mange. Med bøgerne kan læseren få indsigt i en hård og ambitiøs verden, der fortælles om på en bramfri måde i et personligt sprog. Når du læser bøger af Brian Holm, er du med andre ord ikke i tvivl om, hvem det er, du læser.


  • Fulde navn
   Brian Holm
  • Født
   02. 10. 1962
  • Debutbog
   Glæden og smerten
  • Kendt for
   Cykelsport
  • Aktuelle priser


Varen blev lagt i din kurv