Foto: Magnus Ragnvid

Camilla Läckberg

Født 30.08.1974


Om forfatteren

Camilla Läckberg er svensk krimiforfatter og international kendt for sine krimier, der foregår i Fjällbacka.


Jean Edith Camilla Läckberg var 29 år gammel, da hun i 2003 debuterede som forfatter med krimien "Isprinsessen", der er blevet en international bestsellersucces. Camilla Läckberg voksede selv op i Fjällbacka på den svenske vestkyst, og som ung pige var hun glad for at fortælle historier og tegne små fortællinger, som hun samlede dem i små bøger.


Den første bog, "Tomten" ("Nissen"), skrev hun, da hun var fire eller fem år gammel, og det var en blodig og hårrejsende historie. Hendes fascination for mordmysterier har altid været der, men skrivning forblev blot en drøm for Camilla Läckberg, der begyndte at studere økonomi og handelsret på Institut for Økonomi ved Göteborgs Universitet. Efter endt uddannelse flyttede hun til Stockholm, hvor hun tilbragte et par år og arbejdede som økonom. Hun drømte om at blive forfatter, og hun fik derfor et kursus af sin mand, mor og bror i julegave. Det var et kursus i at skrive krimier, og det var arrangeret af forfattersammenslutningen Ordfront. Imens hun fulgte kurset, begyndte hun at skrive den historie, der senere blev til "Isprinsessen". Hendes vejleder rådede hende til at henlægge romanens handling til et sted, hun kendte godt, og hvad kendte hun bedre end sin egen barndomsby, Fjällbacka?


"Isprinsessen" blev accepteret af et forlag i samme uge, som Camilla Läckberg fødte sin søn, Wille, og bogen udkom i 2003. Hendes anden bog, "Prædikanten", blev udgivet i 2004, efterfulgt af "Stenhuggeren" i 2005 og "Ulykkesfuglen" i 2006. Alle som en del af Fjällbacka-serien med Erica Falck og politibetjenten Patrick Hedströ som omdrejningspunkt. Serien tæller desuden også "Tyskerungen" (2007), ”Havfruen” (2008), ”Fyrmesteren” (2009), ”Englemagersken” (2011), ”Løvetæmmeren” (2015) og ”Heksen” (2017).


I maj 2008 nåede to nye bøger ud til boghandlerne, hvoraf den ene udmærkede sig ved at være en total afvigelse fra krimigenren: det var en kogebog. Camilla Läckberg havde allieret sig med stjernekokken og barndomsvennen Christian Hellberg, og sammen udgav de "Smagen af Fjällbacka"; en kulinarisk hyldest til Fjällbacka og den mad, som Camilla Läckberg og Christian Hellberg forbinder med livet på vestkysten.


Camilla Läckbergs romaner har nydt kritikerros, og hendes popularitet er vokset støt. Hun er Sveriges bedst sælgende forfatter, og Camilla Läckberg har solgt over 20 millioner bøger. Hun vandt Folket litteraturpris i 2006, og det følgende efterår blev en af hendes drømme opfyldt, da hendes to første bøger blev dramatiseret og vist på nationalt tv.


For at fejre sit 10-års jubilæum som forfatter, udgav Camilla Läckberg i 2012 den lille samling af kriminoveller ”Mord og mandelduft med mere”.


I foråret 2019 udkommer ”Det gyldne bur”, der er første bog i en helt ny selvstændig serie, denne gang med ny hovedperson, Faye. Fjällbacka spøger dog stadig i baggrunden, og det er i netop Fjällbacka, historien begynder.


Camilla Läckberg har desuden skrevet børnebøgerne om Super-Charlie, som hun fik ideen til, da hun var gravid med sit tredje barn. Indtil videre er udkommet seks bøger om helten Super-Charlie.


  • Fulde navn
   Camilla Läckberg
  • Født
   30.08.1974
  • Debutbog
   Isprinsessen
  • Kendt for
   Fjällbacka-serien
  • Aktuelle priser
Det bliver der sagt...


10/07-2013 - 23:10
0 kommentarer
Englemagersken af Camilla Laeckberg

Englemagersken er helt i top som de andre 7 bøger om forfatteren Erica Falck og hendes mand politimanden Patrik Hedström i Fjälldbacka.

Varen blev lagt i din kurv