Foto: Gads Forlag

Camilla Plum

Født 19.09.1956


Om forfatteren

Camilla Plum er selvlært kogekone, foredragsholder, kogebogsforfatter og madskribent. Hun er faktisk uddannet arkitekt, men det er næppe for bygninger og huse, at de fleste kender hende. I stedet er det for de mange TV-programmer, hun står  bag. Camilla Plum er kendt TV-kok såvel som forfatter til flere kogebøger. Det gælder blandt andet titlerne Ælle-bælle-frikadelle (1997), Grønt (1999) Mors mad året rundt (2002), Mormors mad (2008) og Jul (2009). Hun er kogekone med stort K og ved desuden meget om madkultur, råvarer – og hvordan du bruger dem – og så er hun tilmed en dygtig formidler. Når hun skriver, er det nemlig med en skarp, finurlig og personlig pen, hvilket gør hendes bøger til spændende og underholdende læsning. Det er ikke mindst læsning, der kan give dig inspiration til madlavningen og måske endda gøre dig til en bedre kok. Måske med de grøntsager, krydderurter og frugter, der kommer fra din egen køkkenhave.


De gode råvarer fra egen køkkenhave

Det er de gode og ofte danske råvarer, der er i fokus, når Camilla Plum laver mad. Og det er ikke dem, hun køber i supermarkedet. Det er i stedet de friske kartofler, krydderurter, grøntsager og deslige, der kommer fra hendes egen køkkenhave og landbrug. Fuglebjerggaard er navnet på det økologiske landbrug, som hun har drevet siden 1997. I dag driver hun gården som enmandsvirksomhed, men før det drev hun den med hendes mand, Peter Kølster, som hun dog siden er blevet skilt fra. Med ham har hun to børn og herudover tvillingedrenge, som hun har et fra tidligere ægteskab.


Økologi på egen gård og restaurant

Det er også på Fuglebjerggaard, der ligger i Nordsjælland, at hendes TV-programmer om mad blev optaget. Det gjaldt blandt andet programmerne Boller af stål og Camilla Plum og den sorte gryde, som begge blev vist på DR2. Heri lavede hun mad blandt andet med sine børn, og var en inspiration til, hvordan man kunne have de mindste med i køkkenet. Fuglebjerggaard er en økologisk gård, og netop økologi er et nøgleord, når det kommer til Camilla Plums virke som forfatter, skribent og TV-kok. På gården ligger også en økologisk planteskole, der er åben for besøgende. Her kan man ikke bare handle i den tilhørende gårdbutik, men også plukke sine egne frugter og grøntsager, ligesom man kan deltage i et have- eller madlavningskursus.


Camilla Plum er også restaurantejer. Da hendes mor, Lise Plum, ikke kunne drive sin restaurant Cap Horn i København på grund af en kræftsygdom, tog Camilla Plum over. I 1990’erne omdannede hun restauranten, der ligger i Nyhavn, til en økologisk restaurant. Og Cap Horn var faktisk den første økologiske restaurant i Danmark. Det er stadig gode råvarer og ikke mindst økologi, der er i højsædet på Cap Horn. Restauranten er nemlig 60-90 procent økologisk.


Fra krydderurter og grøntsager til brød og kage

I udvalget af kogebøger fra Camilla Plum, der er stort og alsidigt, finder du bøger med opskrifter på alt fra godt brød og bagværk til de bedste opskrifter med dine hjemmedyrkede krydderurter og grøntsager. I bøgerne Mors mad året rundt og Mormors mad beskæftiger hun sig, som titlen antyder, med god gammeldags mormormad efter de bedste, klassiske opskrifter, men i nogle af de senere titler er det også nyere og moderne tendenser samt nyfortolkede opskrifter, hun giver sig i kast med. Havebrug er også en af Camilla Plums spidskompetencer, så det er naturligvis også noget, hun har skrevet om. I bogen Camillas køkkenhave fra 2012 kan du læse alt om det at have sin egen køkkenhave. Heri bliver du blandt andet klogere på, hvad du kan dyrke og ikke mindst guides til, hvordan du gør det. Bogen giver også detaljerede beskrivelser af de forskellige grøntsager og krydderurter.


Køb Camilla Plums bøger hos Arnold Busck

Camilla Plum har knap tyve forskellige kogebøger i sin bibliografi, og her hos Arnold Busck kan du finde et stort udvalg af dem. Det gælder klassikere som Ælle bælle hverdagsmad og Høst (2018). Førstnævnte er en samling af 40 lækre og enkle hverdagsretter, som du uden problemer og til stor glæde for store og små kan lave. Bogen kan med rette kaldes en hyldest til den gode hverdagsmad.


    • Fulde navn
      Camilla Plum
    • Født
      19.09.1956
    • Debutbog
      Emma Gad – vi gider ikke (1983)
    • Kendt for
      Sine tv-programmer om madlavning og havebrug
    • Aktuelle priser