Foto: Andreas Rentz

Daniel Kahneman

Født 5.3 - 1934


Om forfatteren

Daniel Kahneman er født i Tel Aviv og tilbragte dog sin barndom i Paris, Frankrig. Oprindelig kom hans fra forældre fra Litauen, men de emigrerede til Frankrig i 1920. Kahneman og hans familie boede i Paris da tyskerne invaderede Frankrig i 1940. Faren blev blev taget til fange af tyskerne men løsladt igen seks uger efter, da hans arbejdsgiver greb ind. Mens krigen rasede var familien på evig flugt. De overlevede uhyrlighederne, men Kahnemans far døde af diabetes i 1944. Derefter flyttede Daniel Kahneman til Palæstina (1948).

Kahneman begyndte sin akademiske løbebane i 1961 hvor han læste psykologi og matematik på Hebrew University of Jerusalem. Han blev forfremmet til lektor i 1966.

Daniel Kahneman er israelsk-amerikansk økonom og vinder af Nobelprisen i Ækonomi 2002. Han er kendt for sit store arbejde med hedonisk psykologi (i halvfemserne):

Mens psykologi traditionelt har haft fokus på afvigelser og anomalier, som gør individer utilpassede eller ulykkelige, så interesserer hedonisk psykologi sig for de aspekter, som kan gøre individer lykkelige og sociale sammenhænge harmoniske: fra sanselig nydelse, over emotionelle vurderinger til ekstatisk glæde (Kahneman, Diener & Schwarz 1999).

I 2011 blev han udnævnt til en af verdens største tønkere af Foreign Policy Magazine. Samme år blev hans bog "Thinking, Fast and Slow" en bestseller.

Da bogen "At tænke - hurtigt og langsomt" udkom på dansk i 2013, blev den kaldt "en overbevisende og fornuftig afdækning af alle vores ufornuftige tilbøjeligheder" (Information). Den er skrevet på baggrund af 50 års studier og 75 års levet liv. Bogen er fuld af indsigter, som Kahneman har samlet fra en lang karriere. Kahmenan har faktisk svar på spørgsmål, der har optaget tænkere gennem århundreder.

I dag er han professor emeritus i psykologi på Princeton University Woodrow Wilson School og gift med Anne Treisman.


  • Fulde navn
   Daniel Kahneman
  • Født
   5.3 - 1934
  • Debutbog
   Judgment under Uncertainty (1982)
  • Kendt for
   Sit arbejde med hedonisk psykologi
  • Aktuelle priser
   Nobelprisen i økonomi (2002)


Varen blev lagt i din kurv