Foto: Ukendt

Ernest Hemingway

Født 21. 07. 1899


Om forfatteren

Ernest Hemingway var en amerikansk forfatter, som regnes for en af det 20. århundredes vigtigste forfattere. Han er især kendt for sin nøgterne stil og sine fortællinger, der tager afsæt i krigen eller tiden efter krigen. Ernest Hemingway modtog i 1954 Nobelprisen i litteratur, og han har inspireret en lang række danske og internationale forfattere.

Ernest Hemingway blev født i 1899 i en forstad til Chicago. Hans far var læge, moren musikere, og familien var velanset i det konservative lokalsamfund. Fra 1913 til 1917 gik han på Oak Park and River Forest High School, og det var her, han begyndte at skrive. Skolen underviste nemlig i journalistik, og de dygtigste elever fik deres tekster trykt i skolens avis, The Trapeze. I sit første journalistiske arbejde skrev Ernest Hemingway om en koncert med the Chicago Symphony Orchestra.

I 1918 meldte Ernest Hemingway sig til Røde Kors, som manglede ambulancefolk ved den italiensk krigsfront. Da han kom til Paris i maj måned, regnede de tyske bomber ned over byen, og da han en måned senere stod ved fronten i Italien, fortsatte han med at opleve krigens gru på nærmeste hold. I løbet af sin første dag i Milano blev han sendt ud til en fabrik, som var eksploderet. Arbejdet bestod i at samle de døde kvindekroppe, og da det arbejde var overstået kom turen til de mange legemsdele, der lå spredt ud over fabrikkens område. Oplevelsen har Ernest Hemingway behandlet i bogen ”Death in the Afternoon” fra 1932.

Den 8. juli blev Ernest Hemingway ramt af morterild og blev hårdt såret. På trods af dette bar han dog en endnu hårdere såret soldat i sikkerhed, og for det modtog han det italienske militærs æresmedalje, Medaglia d'Argento al Valore Militare. Angrebet havde skadet Ernest Hemingway i sådan en grad, at han tilbragte de næste seks måneder på hospitalet. Der mødte han sygeplejersken Agnes von Kurowsky og forelskede sig. Da krigen var ovre, og Ernest Hemingway skulle tilbage til USA, var planen at Agnes von Kurowsky skulle følge efter ham, så de kunne blive gift, men i marts 1919 skrev hun til ham, at hun havde forlovet sig med en italiensk officer.

Den første tid efter krigen var hård for Ernest Hemingway, der kæmpede med psykiske men og ikke kunne finde arbejde. Han fordrev sommeren 1919 med vandreture, og fik i efterårsmånederne tilbudt et job i Toronto. Ernest Hemingway rejste til Canada for at arbejde, han etablerede kontakt til Torontos journalistiske miljø, og mod slutningen af 1919 begyndte at han skrive for Toronto Star Weekly. Sommeren efter rejste han tilbage til USA, flyttede til Chicago, fortsatte med at skrive for Toronto Star Weekly og blev medredaktør på månedsmagasinet Cooperative Commonwealth. I Chicago traf Ernest Hemingway Hadley Richardson, som han giftede sig med i september 1921, og da han to måneder senere blev udnævnt til Toronto Stars udenrigskorrespondent, rejste parret til Paris.

I Paris mødte Ernest Hemingway forfatterne Gertrude Stein, James Joyce og Ezra Pound, som alle kom til at forme ham som forfatter. Gertrude Stein blev hans mentor, og hun introducerede ham til tidens største forfattere og kunstnere og inviterede ham til sine saloner, hvor han mødte Picasso, Miró og Gris. Som journalist skrev Ernest Hemingway mere end 88 artikler som blev tryk i The Toronto Star, han dækkede bl.a. det græsk-tyrkiske krig og skrev rejseskildringer. Samtidig forsøgte Ernest Hemingway at slå sit navn fat som skønlitterær forfatter, men drømmen blev bremset, da han mistede en stor del af sine manuskripter, fordi Hadley Hemingway glemte en kuffert fyldt med manuskripter på den parisiske station Gare de Lyon.

I september 1923 forlod parret Paris og rejste parret til Toronto, hvor Hadley fødte parrets søn, John Hadley Nicanor. Samtidig blev Hemingways første bog, ”Three Stories and Ten Poems”, udgivet i Paris, og et par måneder efter fulgte ”in our time”, som i 1925 blev udgivet i New York med titlen ”In Our Time”. Ernest Hemingway savnede Paris, han foretrak forfatterlivet frem for livet som journalist, og i 1924 vendte parret tilbage til Paris, hvor Ernest Hemingway mødte F. Scott Fitzgerald, som kort forinden havde udgivet ”The Great Gatsby”, som Ernest Hemingway var stor beundrer af.

Sammen med Hadley rejste Ernest Hemingway tre år i træk til Pamplona, så tyrefægtning og festede. Oplevelserne blev inspirationen til romanen ”The Sun Also Rises” (da. Solen går sin gang), som udkom i 1926. I forbindelse med udarbejdelsen af romanen havde Ernest Hemingway mødt den amerikanske journalist Pauline Pfeiffer, og de indledte en affære. Hadley Hemingway opdagede affæren, parrets skilsmisse blev officiel i januar 1927, og i maj 1927 giftede Ernest Hemingway sig med Pauline Pfeiffer. Da Pauline blev gravid, rejste parret tilbage til USA, og i juni 1928 blev deres søn Patrick født. Senere samme år begik Ernest Hemingways far selvmord, og Ernest Hemingway kæmpede med at få færdigskrevet romanen ”A Farewell to Arms”. Pauline og Ernest Hemingway fik endnu en søn, Gregory, de havde base i Key West, men Ernest Hemingway rejselyst bragte ham både til Europa og Cuba. I løbet af 1930’erne skrev han en række noveller, men udgav kun en roman, ”To Have and Have Not”, der er fra 1937.

Da den Spanske Borgerkrig brød ud, engagerede North American Newspaper Alliance Ernest Hemingway til at dække krigen. I Spanien mødte han den amerikanske journalist Martha Gellhorn, som han indledte et forhold til. Ægteskabet med Pauline gik i opløsning, og i november 1940 giftede han sig med Martha. Parret slog sig ned i Idaho, men rejste til Cuba om vinteren. Martha opfordrede Ernest Hemingway til at skrive en roman om oplevelserne i Spanien, og i 1940 udkom romanen ”For Whom the Bell Tolls” (da. Hvem ringer klokkerne for). Da USA gik ind i Anden Verdenskrig rejste Hemingway til Europa og dækkede krigen. I krigens sidste måneder rejste han til London, hvor han mødte korrespondenten Mary Welsh, som han forelskede sig i. Martha Hemingway var på vej til London for at mødes med Ernest Hemingway, men hun opfattede hurtigt, hvad der foregik, og forlod Ernest Hemingway, som godt et år senere giftede sig med Mary Welsh.

Flere af Ernest Hemingways litterære venner døde i slutningen af 1930’erne og i 1940’erne, tabene gjorde ham deprimeret, han begyndte at drikke voldsomt og udviklede diabetes. Han skrev mindre, og anmeldelserne var ikke så positive som tidligere. I 1953 modtog han Nobelprisen, men pga. skader som han pådraget sig i adskillige uheld, rejste han ikke til Stockholm. I 1956 rejste Ernest Hemingway tilbage til Paris og blev her gjort opmærksom på, at Hotel Ritz stadig havde en kuffert, som han havde indleveret tilbage i 1928. Han bragte de mange notesbøger og udkast med sig til Cuba og begyndte at skrive sine parisermemoirer ”A Moveable Feast”, som udkom i 1964. Som følge af konflikten mellem USA og Cuba måtte Ernest Hemingway opgive sin cubanske vinterresidens, og han og Mary slog sig i Idaho. Ernest Hemingway rejste til Spanien for at arbejde, og da han igen vendte tilbage til USA, var hans mentale tilstand kritisk. Han modtog behandling, men ingen bedring indtraf. I april 1961 fandt Mary ham med et haglegevær i køkkenet, hun fik ham indlagt, men da om han blev udskrevet i juni, var han ikke kureret. To dage efter sin hjemkomst skød Ernest Hemingway sig selv med et af de mange haglgevær, som han brugte, når han gik på jagt.


  • Fulde navn
   Ernest Hemingway
  • Født
   21. 07. 1899
  • Dødsdato
   02. 07. 1961
  • Debutbog
  • Kendt for
  • Aktuelle priser
Det bliver der sagt...


23/05-2013 - 14:56
0 kommentarer
Hvorfor skulle jeg dog gå over åen efter vand?

 

20/06-2012 - 17:11
0 kommentarer
Top 10 klassikere du bør læse

1. Fjodor M. Dostojevskij: Forbrydelse og straf

Varen blev lagt i din kurv