Foto: Courtesy of Vernon Richards Estate

George Orwell

Født 1903


Om forfatteren

 'Eric Arthur Blair', hed forfatteren George Orwell, da han kom til verden i Motihari, Indien, der dengang var en del af det britiske imperium. Blair/Orwells far arbejdede i opiumdepartementet under civiladministrationen.

Blair/Orwells mor tog ham med til England da han var et år. Først i 1907 genså han sin far, men kun i tre måneder, inden faren tog tilbage til Indien igen. Af søskende havde Blair/Orwell en storesøster og en lillesøster.

Da Blair/Orwell var seks år blev han sendt til en sogneskole i Henley-on-Thames. Han har aldrig kommenteret sit ophold der, men skolelederen anbefalede ham i hvert fald til en af de mest succesrige forberedelsesskoler i England, St. Cyprian's School, i Eastbourne Sussex. Til gengæld var opholdet på St. Cyprian's ikke noget, der tiltalte Blair/Orwell; han skrev et essay "Such, Such Were the Joys" (da. Det var vel nok en dejlig tid) der udviste alt andet end fornøjelighed. Blair/Orwell hentede dog stipendier hjem fra Wellington og Eton, mens han læste ved St. Cyprian's School.

Blair/Orwell flyttede da til Eton hvor han boede fra 1917-1921 og der følte han, at eleverne havde frihed. Pudsigt nok holdt han op med at gøre sig umage, og nogle lærere brød sig ikke om det de kaldte for mangel på respekt. Blair/Orwell knyttede dog et livslangt venskab med Cyril Conolly, der senere blev redaktør for tidsskriftet Horizon, som udgav nogle af Blair/Orwells mest kendte essays.

Da han var færdig med sine studier ved Eton så det sort ud med studiepengene. Derfor lod han sig udstationere ved det britiske politi i Burma, men det kunne han i længden ikke fordrage. Efter orlov (1927) fra arbejdet tog han beslutningen om at forlade politigerningen og blive forfatter. Så han flyttede til Paris 1928 og prøvede samtidig at blive freelance-journalist. Desværre blev det heller ikke nogen succes og Blair/Orwell var tvunget til at tjene penge som opvasker.

Med meget få penge og skrantende helbred rejste han tilbage til England i 1929 og slog sig ned i Southwold, Suffolk, hvor han boede i forældrenes hus. Blair/Orwell skrev i mellemtiden på romanen "Burma Days" og sendte også tekster til John Middleton Murrys tidsskrift New Adelphi. Desuden havde han gang i et bogprojekt, der ofte sendte ham ud på småture, hvor han levede som vagabond. Oplevelserne brugte han i "Elendighedens London og Paris", som var hans første publikationsforsøg. "Elendighedens London og Paris blev færdig i 1932 og udkom dansk i 1954.

Så fulgte et par år (1934/36) hvor han arbejdede som deltidsassistent i en boghandel. Det forløb bliver beskrevet i "Keep the Aspidistra Flying" (1936).

Blair/Orwell tog til Spanien i begyndelsen af 1936 for at kæmpe på den republikanske side i den spanske borgerkrig (Francisco Francos). Han blev en del af (ILP) en gruppe der bestod af 25 briter, som sluttede sig til militsen under POUM. Blair/Orwell beskrev i bogen "Hyldest til Catalonien", den glødende sympati og ånd, der herskede, da han ankom til det revolutionære Barcelona. Blair/Orwell blev skudt i halsen af en snigskytte under opholdet ved fronten. Han var næsten ved at dø.

Efter den oplevelse havde Blair/Orwell fundet sit politiske ståsted, nemlig som uafhængig socialist og det kastede en masse samfundskritiske essaysamlinger af sig.

Da han kom tilbage til England tjente Blair/Orwell penge ved at virke som freelance-anmelder i New English Weekly. I 1941 arbejdede han for BBC's Estern Sevice, hvor han mest tog sig af radioprogrammer, der skulle sikre støtte fra Indien og Østasien til Storbritanniens krigsindsats. Han var godt klar over, at det var propaganda, og han var heller ikke helt tilfreds derved. Uanset, så gjorde han en indsats for BBC og han traf da også andre personligheder der, som fx. T.S. Eliot og E.M. Forster. Blair/Orwell holdt dog inde med propaganda-jobbet, da det gik op for ham, at der kun var få indere, der lyttede.

Når gammelt kasseres bliver der ofte plads til nyt og Blair/Orwell blev da også litteraturdirektør på Tribune hvor han arbejdede indtil 1945 .

De romaner der kommer til at tegne hans litterære profil er henholdsvis "Animal Farm" - 1947 (da. 1945 "Kammerat Napoleon") og "Nineteen Eightyfour" - 1950 (da."1984"). Den førstnævnte er en fabel om dyrene på en bondegård, som gør oprør mod de menneskelige undertrykkere.

Den sidstnævnte havde Blair/Orwell oprindelig kaldt "The Last Man in Europe", men forlæggeren Warburg foreslog ændringen til "1984".

Romanen foregår i 1984 og fokuserer på et undertrykkende regime. Bogen handler om Winston Smith, som er ansat af staten til at omskrive historiske dokumenter og derved fremme propaganda, og hans forsøg på at gøre oprør mod den stat, han bor i.

Bogen blev forbudt i Sovjetunionen fordi den blev opfattet som antisocialistisk.

Blair/Orwell havde et tiltagende dårligt helbred og han røg ofte ind og ud af hospitaler. Han døde af tuberkulose, kun 46 år gammel og ligger begravet på All Saints kirkegård i Sutton Courtenay, Oxfordshire. 


  • Fulde navn
   George Orwell
  • Født
   1903
  • Dødsdato
   1950
  • Debutbog
   Kammerat Napoleon (1947)
  • Kendt for
   1984
  • Aktuelle priser


Varen blev lagt i din kurv