Foto: AFP

Georges Simenon

Født 1903


Om forfatteren

Georges Simenon, var en belgisk forfatter, der kom til verden i Liège natten mellem den 12 og 13. februar 1903. Moren var ud af bondeslægt og faren var bogholder i et forsikringsselskab. Simenon har ofte beskrevet det modsætningsfyldte forhold; ".. Min mor manglede alt, min far ingenting".

Georges Simenons forhold til lillebroren, Christian, var langt fra godt. Da Christian blev født følte Simenon sig overset af moren. Dette prægede de to brødre en del. I biografier o.l. omtaler han knapt nok sin bror. At Simenon har haft et problematisk forhold til moren kan spores i hans forfatterskab. Til gengæld idylliserede George Simenon sin rolige og arbejdssomme far og senere har han brugt nogle af farens træk i Maigret (kriminalromanerne, som blev Simenons gennembrud).

Simenon lærte allerede at skrive og læse, da han gik i børnehave. Senere (1908 og 1914) var det så folkeskolen på det katolske Instituts Saint-André, der fik hans opmærksomhed. Han var den dygtigste elev, da han gik ud af skolen, og var endda også messedreng. Han overvejede ofte, at blive præst.

Så tog han et stipendium til jesuiterskolen saint-Louis og kastede sig derefter ud i russisk litteratur. Han var glad for Tjekhovs og Dostojevskijs bøger. Han var en ferm læser; han lånte ca ti bøger om ugen på det offentlige bibliotek.

Der opstod en forelskelse i en tre år ældre pige, da Simenon selv var bare tolv år. Året 1915 flyttede han skole for at kunne være i nærheden af pigen. Skoleskiftet gjorde, at Simenon langsomt men sikkert mistede mistede interessen for religionen. Noget Simenon ikke vidste var, at pigen havde en ældre kæreste. Simenon blev ladt alene med de store følelser.

En svær periode i Simenons liv begyndte desværre at tage form. Han følte sig som en outsider. Han drev rundt i gaderne om natten og begyndte at drikke (alcohol). Samtidig gik han til prosituerede, men intet er så skidt, at det ikke kan være godt for noget; i denne periode tog Simenon forfattervirksomhed fart. Han skrev da under pseudonymet: Georges Sim.

Simenon startede sin skribentvirksomhed som seksten-årig og havde først gang i noget journalistvirksomhed i Liège. I 1920 tog han til Paris og skrev en del triviallitteratur.

Maigret-romanerne, som Simenon er mest kendt for i dag, startede han på i 1930 og dem udgav han i eget navn. Simenon skriver klassiske kriminalromaner og hans skrivestil rummer ikke en masse snirklede sætninger. Ordforrådet kan virke en anelse begrænset, men til gengæld er mange læsere glade for hans minimalisme. Simenon har, foruden Maigret-bøgerne, udgivet et betragteligt antal romaner. En stor del af Georges Simenons bøger er også blevet filmatiseret. Den franske auteur Jean Renoir har omsat flere af Simenons romaner til film.


  • Fulde navn
   Georges Simenon
  • Født
   1903
  • Dødsdato
   1989
  • Debutbog
  • Kendt for
   Maigret-serien
  • Aktuelle priser


Varen blev lagt i din kurv