Foto: Britt Lindemann

Gretelise Holm

Født 22. 03. 1946


Om forfatteren

Gretelise Holm er en dansk krimiforfatter. Hun blev født i den sønderjyske by Tønder i 1946 som den næstældste i en søskendeflok på otte. Familien flyttede til Kolding, hvor Gretelise Holm fik sin skoleuddannelse.

Som 17-årig blev Gretelise Holm i 1963 journalistelev ved Kolding Folkeblad, og sidenhen kom hun til at arbejde for Berlingske Tidende, Børsen og Politiken. I 1981 udgav hun ”Ud går du nu på livets vej...”, en bog om at være ung, og Gretelise Holm fortsatte med at skrive ungdomsbøger, for i 1989 udkom ”Et hjerte til Maria”; en brevroman om den 14-årig Maria, der venter på en hjertetransplantation.

I 1983 blev Gretelise Holm ansat som lektor ved Danmarks Journalisthøjskole, og i 1985 blev hun udnævnt til prorektor.  I 1993 rejste hun sammen med sin mand, Knut Wallevik, der er klinisk immunolog, til Zimbabwe, og parret blev i landet i fem år, men Knut Wallevik arbejdede for Danida.

Først i 1998 udgav Gretelise Holm sin første voksenbog, spændingsromanen ”Mercedes Benz Syndromet”, som indbragte hende Det Danske Kriminalakademis debutantpris. I 2002 udkom ”Paranoia”, som var det første bind i krimiserien om journalisten Karin Sommer, og bogen blev Gretelise Holms brede folkelige gennembrud. Flere af Karin Sommer-krimierne har været nomineret til Glasnøglen, prisen som gives til årets bedste skandinaviske krimi, og serien er oversat til bl.a. tysk, hollandsk, norsk og svensk.


  • Fulde navn
   Gretelise Holm
  • Født
   22. 03. 1946
  • Debutbog
   Ud går du nu på livets vej...
  • Kendt for
   Karin Sommer-krimierne
  • Aktuelle priser
   Det Danske Kriminalakademis debutantpris, 2000
   PH-prisen, 1980