Foto: Les Kaner, 2017

Hanne-Vibeke Holst

Født 21. 02 1959


Om forfatteren

Hanne-Vibeke Holst er forfatter til bøger som "Kongemordet", "Dronningeofret", Louise-trilogien og senest "Som pesten". Hun er datter af forfatterparret Knud og Kirsten Holst, er opvokset i den nordjyske by Løkken og blev student fra Brøderslev Gymnasium i 1977. Som 21-årig debuterede Hanne-Vibeke Holst med ungdomsromanen "Hejsa Majsa", hun blev optaget på Danmarks Journalisthøjskole og dimitterede i 1984. Hun har arbejdet som forfatter og skribent, og hun har blandt andet været tilknyttet Berlingske Tidende, B.T, Alt for Damerne og Politiken. 1984 var også året, hvor Hanne-Vibeke Holst giftede sig med Laurs Nørlund, med hvem hun har børnene Mikael og Anastasia. Familien var grundet Hanne-Vibeke Holsts journalistiske arbejde bl.a. bosat i Bruxelles og Moskva. Siden er hun blevet skilt fra Laurs Nørlund og har giftet sig med filmfotografen Morten Bruus, som er far til hendes søn Jonathan. Familien bor på Frederiksberg. 


Hanne-Vibeke Holst slog sit navn fast som forfatter, da hun fra 1985-1990 skrev Louise-trilogien "Til sommer", "Nattens kys" og "Hjertets renhed". I 1990'erne kom trilogien om tv-journalisten Therese, som bl.a. er oversat til norsk, svensk og tysk. Senere bøger som "Dronningeofret" og "Kongemordet" har også været at finde højt på de danske bestsellerlister. Hanne-Vibeke Holst har desuden skrevet drama og tv-drama, "Taxa" og "Strisser på Samsø", og hun blander sig ofte i den offentlige debat, når talen falder på kvinder og kønsroller. 


Hanne-Vibeke Holst udgav i 2013 Knud, den store, der er en biografisk roman om hendes far Knud Holst. Efter det meget personlige arbejde og den unikke skildring af sin far kastede Hanne-Vibeke Holst sig over noget helt andet, der ligger fjernt fra hendes eget univers. Med "Som pesten" kastede hun sig over et krævende research-arbejde, der er blevet til en skræmmende og aktuel skildring af mennesket på kanten af katastrofen. 


  • Fulde navn
   Hanne-Vibeke Holst
  • Født
   21. 02 1959
  • Debutbog
   Hejsa Majsa!, 1980
  • Kendt for
   Kongemordet, Dronningeofret, Kronprinsessen og Louisetrilogien
  • Aktuelle priser
   Dansk Kvindesamfunds Mathilde-pris, 2006
   Søren Gyldendal-prisen, 2003
   Egholtprisen, 1997
   Kristian Dahls Mindelegat, 1986
   BMF's Børnebogspris, 1985
Interview
Varen blev lagt i din kurv