Foto: Forlaget Klim

Haruki Murakami

Født 12. januar 1949


Om forfatteren

Haruki Murakami er en populær japansk forfatter, essayist og oversætter. Han er opvokset i byen Kobe, og begge hans forældre underviste i japansk litteratur.


Haruki Murakami arbejdede som bestyrer af en jazz-café i Tokyo i perioden 1974 til 1981. Inden da studerede han klassisk græsk og drama ved universitetet i Waseda. De første tre romaner, han skrev, blev skrevet om natten ved køkkenbordet, når han var kommet hjem efter sit arbejde på jazz-caféen. Haruki Murakami har boet i Frankrig, Italien og Grækenland, og han har derudover været tilknyttet Princeton Univeristy og Tufts Universitet som "Writer-in-residence".


Haruki Murakamis værker er oversat til mere end 40 forskellige sprog, og hans gennembrudsroman fra 1996, "En vild fårejagt", indbragte ham den prestigefyldte japanske litterære pris, Noma-prisen. Herefter skrev han yderligere to romaner, hvoraf den ene vandt Tanizaki-prisen og den anden, "Norwegian Wood", blev solgt i mere end to millioner eksemplarer i Japan. Med romanen "Trækopfuglens krønike" fik han sit store internationale gennembrud, og den betegnes af anmeldere verden over som hans absolutte hovedværk. 


"Trækopfuglens krønike", blev udgivet i 1997 og udkom på dansk i 2001. Romanens fortæller er Toru Okada, en ung arbejdsløs fyr, der lever et temmeligt stille liv med sin kone Kumiko. Historien bliver sat i gang af et mærkeligt telefonopkald, som fortælleren modtager fra en navnløs kvinde, mens han kone er på arbejde. Herefter følger en række af besynderlige begivenheder.


Siden er også udkommet det storslåede trebindsværk 1Q84, der også må betegnes som et af Murakamis hovedværker. I 2016 udkom på dansk Murakamis første to romaner, som han netop skrev, mens hans arbejdede i jazz-cafeen og som hidtil kun har været udgivet på japansk. Romanerne udkom i det meste af verden som en samlet bog med "Flipperspil 1973" og "Hør vinden synge". 


Mange har ventet i spænding på næste store værk fra fortællingens mester Murakami, og i 2017 udkom endelig den store "Mordet på kommandanten" på japansk, der på dansk udkommer i to dele med udgivelse i 2018. 


Haruki Murakamis stil kan, i de fleste af hans romaner, betegnes som magisk realisme. I et ellers minutiøst realistisk beskrevet univers sker de mest eventyrlige ting: I romanen "Kafka på stranden" regner det pludselig med fisk, og en mand kan tale med katte. Tematisk centrerer bøgerne sig ofte om fremmedgørelse, ensomhed og eksistentialistiske spørgsmål. 


  • Fulde navn
   Haruki Murakami
  • Født
   12. januar 1949
  • Debutbog
   En vild fårejagt
  • Kendt for
   Trækopfuglens krønike, Kafka på stranden, 1Q84
  • Aktuelle priser
Det bliver der sagt...


22/04-2013 - 06:19
0 kommentarer
Så er det Verdens Bogdag tirsdag den 23.4

 

20/06-2012 - 14:43
0 kommentarer
9 Bøger der er værd at læse

 

20/06-2012 - 17:00
0 kommentarer
De sidste 9 bøger jeg har læst

 Interview