Foto: Sacha Maric

Helle Helle

Født 14. 12. 1965


Om forfatteren

I 1993 udgav Helle Helle romanen "Eksempler på liv". Cirka to år forinden, i sommeren 1991, havde hun afsluttet sin uddannelse ved Forfatterskolen i København, og forud for dette havde Helle Helle studeret Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Helle Helles litterære debut var i Dagbladet Information hvor hun under navnet Helle Krogh Hansen fik trykt novellen "Et blommetræ". Egentlig er Helle Helle døbt Helle Olsen, men hun ville gerne have et mere atypisk forfatternavn og valgte derfor at bruge sin oldemors efternavn, Helle, som sit forfatterefternavn.   


Helle Helle er født og opvokset i Nakskov, og måske stammer hendes fascination af provinseksistenser fra hendes egen barndom. De fleste af Helle Helles fortællinger udspiller sig nemlig i de danske provinser. Enten fordi hovedpersonerne bor der, som i "Rødby-Puttgarden", eller fordi de rejser der til som fortælleren i "Ned til hundene". I romanen "Dette burde skrives i nutid" fra 2012 er perspektivet dog vendt om - her pendler hovedpersonen, Dorte Hansen, fra provinsen til København.  


Udover fokusset på Udkantsdanmark og hverdagens trivialiteter som nærmest er blevet Helle Helles varemærke, så er hun kendt for sin særlige skrivestil hvor næsten alle hovedsætningerne isoleres mellem punktummer. I "Dette burde skrives i nutid" bryder hun dog med denne stil, da hun i høj grad vælger at adskille hovedsætningerne med kommaer. Om Helle Helle er blevet så glad for kommaerne, at hun lader de mange punktummer være en tendens, der hører fortiden til, det kan kun fremtiden vise. 


Stilistikken betyder meget for Helle Helle og da hun i 2011 modtog de Gyldne Laurbær for "Dette burde skrives i nutid", udtrykte hun stor glæde over at hendes projekt, som hun selv opfatter som en udforskning af sproget og sprogets forhold til virkeligheden, er blevet så populært. De mange priser og nomineringer, som Helle Helle har modtaget, vidner da også om at hendes forfatterskab ikke kun læses i snævre litterære kredse. 


I 2005 modtog hun Kritikerprisen for "Rødby-Puttgarden", den roman som også gav Helle Helle hendes folkelige gennembrud. Fra Statens Kunstfond har hun modtaget en række arbejdslegater, og i 2010 fik hun tildelt fondens livsvarige ydelse. Romanen "Dette burde skrives i nutid" blev præmieret med De Gyldne Laurbær i 2011.

Udlandet har også fået øjnene op for Helle Helle: hende noveller og romaner er oversat til ti sprog, og hun var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2009. Samme år modtog hun P. O. Enquists pris, en pris som gives til yngre forfattere, der er på vej ud i Europa med deres værker.


  • Fulde navn
   Helle Helle
  • Født
   14. 12. 1965
  • Debutbog
  • Kendt for
  • Aktuelle priser
   Kritikerprisen, 2005
   P. O. Enquists pris, 2009
   De Gyldne Laurbær, 2011
Det bliver der sagt...


17/07-2012 - 14:52
0 kommentarer
Dette burde skrives i nutid

 

Dette burde skrives i nutid
af
Helle Helle

 

25/06-2012 - 03:49
0 kommentarer
Keep it simple, Stupid – boganmeldelse af “Rødby-Puttgarden”

 

Varen blev lagt i din kurv