Foto: wikipedia.org

Herman Melville

Født 01. 08. 1819


Om forfatteren

Herman Melville var amerikansk forfatter. Hans erfaringer som sømand var inspirationskilden til flere af hans romaner, og rejsemotivet fylder meget i hans fortællinger. Herman Melville var gift med Elizabeth Shaw og sammen fik de fire børn: to drenge og to piger. Herman Melville opnåede stor succes i 1840’erne, men herefter dalede hans popularitet og da han døde i 1891, var han stort set glemt.


Hans første roman ”Typee: A Peep at Polynesian Life” fra 1846 blev en succes mens ”Moby Dick eller hvalen” fra 1851, som i dag anses for at være hans hovedværk, var en økonomisk fiasko. Den efterfølgende roman, ”Pierre: or, the Ambiguities” (da. Pierre Eller Flertydighederne) fra 1852, blev fordømt og stemplet som moralsk forkastelig. Det er historien om en rig arving der forlader sin mor og forlovede til fordel for en mystisk, dragende, men fattig pige der måske er hans søster. Bl.a. den incestuøse dimension var for meget for datidens samfund.


Grundet romanernes manglende succes gav Herman Melville sig til at skrive noveller, men heller ikke her opnåede han succes. Hans nok mest kendte novelle er ”Bartleby, the scrivener” (da. Skriveren Bartleby), historien om en mand der ikke vil arbejde, men som heller ikke vil forlade kontoret. Når han bliver spurgt hvorfor, svarer han blot ”I would prefer not to”, og da det er hans livsindstilling, så dør han til sidst af sult fordi han vil foretrække ikke at spise.


Herman Melville holdt op med at skrive da succesen udeblev, og de sidste mange år af sit liv arbejdede han som toldinspektør. Han blev glemt af det læsende publikum indtil der i begyndelsen af det 20. århundrede igen kom fokus på hans forfatterskab, bl.a. fordi der blev udgivet en biografi, og fordi hans ikke færdiggjorte roman, ”Billy Budd”, blev udgivet og blev en succes. Man fik øjnene op for Herman Melvilles forfatterskab, og ”Moby Dick eller hvalen” er i dag kanoniseret og har fået status som en af amerikansk litteraturs største romaner.


 


  • Fulde navn
   Herman Melville
  • Født
   01. 08. 1819
  • Dødsdato
   28. 09. 1891
  • Debutbog
   Typee: A Peep at Polynesian Life
  • Kendt for
   Moby Dick
  • Aktuelle priser