Foto: Les Kaner

Iben Mondrup

Født 1969


Om forfatteren

Iben Mondrup er dansk forfatter, som er født i København og opvokset i Grønland og har blandt andet boet i Qasigiannguit, Qeqertarsuaq og Nuuk. Som 18-årig rejse Iben Mondrup til Danmark for at uddanne sig på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvorfra hun i 2003 dimitterede som billedkunstner med en mastergrad i Kunstteori og formidling.


Iben Mondrup debuterede som forfatter i 2009 med romanen Ved slusen, der udkom på det lille grønlandske forlag, Milik. Siden udkom også En to tre – Justine og Store Malene i henholdsvis 2012 og 2013.


Hendes gennembrud som forfatter kom med romanen Godhavn (2014), der blev nomineret til Læsernes bogpris, Weekendavisens Litteraturpris og DR Romanprisen, som bogen vandt. Godhavn er solgt til udgivelse i en række lande, heriblandt Holland og Frankrig.


Flere af Iben Mondrups bøger foregår i Grønland eller har Grønland som underlæggende tematik. Med Godhavn er det barnets stemme, der er i fokus, og det bliver til en sanselig og detaljerig fortælling, hvor det at være fremmed er et centralt tema. Med den ætsende familietragedie Karensminde (2016) tager Iben Mondrup for første gang handlingen væk fra Grønland, men det er stadig de komplekse relationer mellem mennesker – og familiemedlemmer – der er centrale temaer for romanen. Iben Mondrup vandt Blixen Prisen 2017 for Karensminde. 


I Vi er brødre (2018) møder vi brødrene Poul og Jens (som vi kender fra de foregående bøger), der udvikler sig helt forskelligt i årene og efterdønningerne fra Anden Verdenskrig. De to brødre repræsenterer hver sin side af 68’er generationen, og det er igen barnets stemme og de komplekse familierelationer, der er omdrejningspunktet for romanen.


I romanen Tabita (2020) er Grønland igen en central del af fortællingen. Denne gang møder vi Eva og Bertel, der efter en årrække i Grønland kommer hjem til Danmark med to adopterede børn. Bogen foregår i 1960’erne, og forholdet mellem Grønland og Danmark knager. Iben Mondrup skildrer i Tabita klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe – både for sig selv og hinanden.


Iben Mondrup var tidligere gift med digteren Niels Lyngsø og har to børn.


  • Fulde navn
   Iben Mondrup
  • Født
   1969
  • Debutbog
   De usynlige grønlændere (Forlaget Atuagkat, 2003)
  • Kendt for
   Godhavn, Karensminde, Vi er brødre, Tabita
  • Aktuelle priser
   DR's Romanpris 2015
   Læsernes bogpris 2015
   Weekendavisens Litteraturpris 2015
   Blixen Prisen 2017
Det bliver der sagt...


14/08-2013 - 10:22
0 kommentarer
Louisiana Literature klar med program for 2013 - søndag er min yndlingsdag!

I dag blev Louisiana Literature program 2013 offentliggjort på facebook (og på Louisianas egen hjemmeside).Events


SIDE OM SIDE: Iben Mondrup
Mandag 02. marts kl. 17:00-18:00
København Købmagergade 49
Læs mere
SIDE OM SIDE: Iben Mondrup
Mandag 02. marts kl. 17:00-18:00

Glæd dig til en spændende aften i selskab med Iben Mondrup, der er aktuel med den anmelderroste roman, Tabita. Det anspændte forhold mellem Grønland og Danmark i 1960’erne danner rammerne for historien om Tabita og hendes lillebror, Vitus, der kommer til Danmark som adoptivbørn. Sammen må de kæmpe for at finde sig selv i er nyt land og i en ny familie – hvor savnet til Grønland og deres mor er enormt.

Iben Mondrup er denne aften i samtale med journalist og skribent Sarah Skarum.

Om bogen:
Efter en årrække i Grønland kommer Eva og Berthel hjem til Danmark med to adopterede børn. Både forholdet mellem Eva og Berthel og mellem Danmark og Grønland knager i midten af 1960’erne. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal slettes, fordi den er fuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene.
Hjemme i Grønland bor børnenes mor, Abelone. Hun var hushjælp hos Eva og Berthel, og omstændighederne tvang hende til at sende sine to mindste børn med deres nye familie til Danmark.

Iben Mondrup skildrer klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe for sig selv og hinanden.

 

Følg med på Facebook. 

 

Type: Foredrag og debat,Forfatterbesøg,SIDE OM SIDE


Varen blev lagt i din kurv