Foto: Ukendt

Jan Guillou

Født 17. januar 1944


Om forfatteren

Jan Guillou er svensk forfatter, journalist og debattør. Hans mor er svensk og hans far fransk. Jan Guillous far arbejdede ved den franske ambassade, og da han fik arbejde i Helsinki, blev forældrene skilt, og moren giftede sig på ny med en mand, som Jan Guillou som voksen har betegnet som sadist. Barndommen var derfor ikke en lykkelig tid for ham. Hverdagen bestod af tørre tæsk og psykisk terror, og da han kom på kostskole, gik det ikke bedre. Bogen "Ondskaben" er Jan Guillous fortælling om tiden på kostskolen, hvor vold og had prægede miljøet. Bogen blev filmatiseret i 2003.


Allerede som 22-årig opdagede den unge Jan Guillou, der på dette tidspunkt var jurastuderende, at journalistik var et mere effektivt redskab til at forandre verden med end jura. Vendepunktet kom, da han for tidsskriftet FiB/Aktuelt skrev en artikel om kostskolen Solbacka. Det blev begyndelsen til enden for skolen, og artiklen kom senere til at danne grobund for netop bogen "Ondskaben".


Jan Guillous karriere som en af Sveriges mest omtalte journalister og forfattere var dermed indledt. Som forfatter har Jan Guillou bl.a. skrevet den populære thrillerserie om Carl Hamilton, agenten med kodenavnet "Coq Rouge", og korstog- og tempelriderserien om Arn Magnusson. Med "Brobyggerne" har Jan Guillous indledt sit mest omfattende bogprojekt nogensinde: en romanserie i ukendt antal bind om 1900-tallet. Romanserien kaldes Det store Århundrede og omfatter indtil videre "Brobyggerne"(2011), "Dandy" (2012) "Mellem rødt og sort" (2013), "Ikke at ville se" (2014), "Blå stjerne" (2015), "Ægte amerikanske cowboybukser" (2016), "1968"(2017) og "Dem der dræber drømme sover aldrig" (2018).


Jan Guillou begyndte sin karriere som journalist og var med til at afsløre eksistensen af det såkaldte IB-netværk. Det var den svenske stats overvågning af venstreradikale i efterkrigstiden. En sag, som kostede ham et års fængsel for spionage.

Jan Guillou har i mange år skrevet for den svenske avis Aftonbladet og er kendt som en skarp venstreorienteret debattør med en aggressiv debatstil. Han er stærk modstander af udviklingen i det svenske samfund og specielt udviklingen inden for medierne. Amerikansk imperialisme er han også inderligt imod, og han har udtalt, at terrorangrebet i New York den 11. september 2001 var en reaktion på den amerikansk udenrigspolitik. Han er også meget principiel i sin opfattelse af og holdning til Israel, som han mener fører en apartheidpolitik på linje med det tidligere i Sydafrika, og han er fortaler for grundlæggelsen af en palæstinensisk stat.


  • Fulde navn
   Jan Guillou
  • Født
   17. januar 1944
  • Debutbog
   Ondskaben
  • Kendt for
   Thrillerserien om Carl Hamilton, agenten med kodenavnet "Coq Rouge", korstogsserien om Arn Magnusson og Det store Århundrede-serien
  • Aktuelle priser
Det bliver der sagt...


16/03-2013 - 10:32
0 kommentarer
JAN GUILLOU : DANDY

Jeg hørte til dem som var næsten ligeså begejstret for Brobyggerne (første del til Dandy) som Jan guillou's gamle serie om Arn.

15/08-2012 - 13:20
2 kommentarer
Brobyggerne af Jan Guillou

Brobyggerne er den første bog jeg læser af Jan Guillou, men sikke en bog. Det er den første bog i en romanserie om Det Store Århundrede (det 20.