Foto: Tegning: Cassandra Austen

Jane Austen

Født 16. 12. 1775


Om forfatteren

Jane Austen blev født d. 16. december 1775. Hendes far var sognepræsten George Austen, og hun var hans barn nummer syv.


I 1783 blev Jane Austen og hendes søster Cassandra sendt på kostskole. Den kun 8-årige Jane Austen lærte forskellige fremmedsprog, heriblandt fransk, musik og dans. Da hun atter vendte hjem til familien fortsatte hendes skolegang i hjemmet, hvor hun læste bøger og hendes far og brødre fungerede som hendes lærere.


Som præst havde hendes far en stor samling af bøger – faglitteratur såvel som skønlitteratur. Både Jane og Cassandra Austen nød at opholde sig i husets bibliotek hvor de læste og bestræbte sig på at skrive. George Austen opfordrede Jane Austen til at skrive og motiverede hende ved at skænke hende flere bøger, skriveredskaber og papir. Jane Austens familie var en familie hvor humoren og samtalen flød frit og der blev både grinet og debatteret ved middagsbordet.


I løbet af 1787, da Jane Austen var kun 12 år gammel, begyndte hun at skrive historier som hun læste op for familien. I 1789 skrev hun den dystre, satiriske komedie "Love and Friendship", og hun begyndte at tage sin skrivning mere seriøst. Fire år efter skrev hun skuespillet "Sir Charles Garandison or the Happy Man". Det er en komedie i 6 akter om de værker hun var blevet tvunget til at læse i skolen. Senere hen blev komedien til romanen "Lady Susan" der er forfattet som en brevroman. Det er også fra Jane Austens tidlige forfatterkarriere, hvor hun endnu ikke have fået noget udgivet, at man finder første udkast til "Fornuft og følelse". Jane Austen skrev en novelle med titlen "Elinor and Marianne", og de to hovedpersoner danner forlægget for hovedpersonerne i den senere roman. 


Da Jane Austen og søsteren Cassandra havde færdiggjort deres uddannelse, begyndte Jane Austen at skrive på "First Impressions", som senere blev til klassikeren "Pride and Prejudice", hvis første udkast var færdigskrevet i 1799.


Den evigt støttende far, George Austen, tog sin datters forfatterdrømme alvorligt. Han forsøgte at få et af hendes værker udgivet gennem sit bekendtskab med Thomas Cadell der var forlægger i London. Thomas Cadell afviste dog at udgive bogen, han åbnede den ikke engang. Også Jane Austens bror, Henry Austen, forsøgte at få hendes forfatterkarriere på gled. Med Jane Austens accept to han romanen "Lady Susan" med til forlæggeren Benjamin Crosby der ejede forlaget Crosby & Company i London. Benjamin Crosby købte romanen for 10 pund, men udgav den ikke. 


I 1801 blev hendes far pensioneret, og familien flyttede fra Basisngstoke til Bath. George Austen døede dog pludseligt fire år senere, og herefter flyttede Jane Austen og hendes mor og søster rundt i landet indtil de fire år senere bosatte sig i den lille by Chawton nær Alton i Hampshire.


Det blev forlæggeren Thomas Egerton der udgav den første Jane Austen-roman, nemlig "Sense & Sensibility" (da. "Fornuft og følelse") som udkom 1811 og fik strålende anmeldelser. Som følge heraf køber Thomas Eagerson også rettighederne til "First Impressions" og bogen udkom i 1813 under titlen "Pride & Prejudice" (da. "Stolthed og fordom"). Bogen blev kraftigt markedsført og endte med at blev en kæmpe succes. Endnu to bøger nåede at udkomme, mens Jane Austen endnu levede: "Mansfield Park" i 1814 og Emma" i 1816.


Jane Austen døde den 18. juli 1817 kun 41 år gammel. Hun blev aldrig gift eller fik børn. Den engelske forfatterinde Virginia Woolf, der var meget optaget af kvinders mulighed for at hellige sig forfattergerningen, reflekterer bl.a. i essayet "A Room of One's Own" (da. Eget værelse) over at Jane Austens status som ugift og barnløs kan have været afgørende for hendes værker. Virginia Woolf hævder at Jane Austen slet ikke ville have haft tid til at skrive hvis hun havde haft mand og børn. 


Det er altid en kvinde der er omdrejningspunktet i Jane Austens romaner. Scene er ofte hjemmet, hvilket ikke er så mærkeligt - det var det liv Jane Austen og hendes jævnaldrende, kvindelige forfatterkollegaer, Emily Brontë, Charlotte Brontë, George Elliot og Mary Shelley, kendte til - de kunne ikke som deres mandlige kollegaer rejse verden rundt, føre politiske diskussioner og have et job. Handlingen i Jane Austens romaner centrerer sig ofte om de samfundsmæssige forventninger om at kvinderne skal være passive i deres eget liv. Elizabeth Bennet er ikke bange for at sige hvad hun mener, Emma Woodhouse er en ivrig Kirsten Giftekniv, og Marianne Dashwood er impulsiv og lader sine følelser styre sig.


I dag hører Jane Austen til de forfattere som britiske børn skal læse i løbet af deres skolegang. Jane Austen er elsket for sin enestående og humoristiske sprog og sine livagtige personskildringer. 


 


Download en gratis iPhone app om Jane Austen her.


Se videoer om Jane Austens forfatterskab her


  • Fulde navn
   Jane Austen
  • Født
   16. 12. 1775
  • Dødsdato
   18. 07. 1817
  • Debutbog
   Fornuft og følelse
  • Kendt for
   "Fornuft og følelse", "Stolthed og fordom", "Mansfield Park" og "Emma"
  • Aktuelle priser