Foto: Scanpix

Janina Katz

Født 1939


Om forfatteren

Janina Katz er født i 1939 i Krakow, Polen og tog magisterkonferens i polsk litteraturhistorie og sociologi inden hun flyttede til Danmark i 1969. Katz har også arbejdet i 13 år på Det kongelige Biblotek. Under Den Kolde Krig havde forfatteren samarbejde med polske eksiltidsskrifter og Radio Free Europe. Senere arbejdede hun også for BBC.

Katz debuterede i 1991 med digtsamlingen"Min moders datter". Navnet "Katz" er et akronym for det hebraiske KOHEN TZEDEK, som betyder 'retskaffenhedens præst".

Janina Katz skriver med en melankolsk, til tider tå stemme. Digtene afspejler de tab, brud og ikke-realiserede begivenheder hun har mødt på sin vej som eksilforfatter. Indimellem glimt af humor, der fniser af tilværelsens mange ting.

Janina Katz mor oplevede koncentrationslejrenes rædsler indefra, og Katz boede hos en plejefamilie, da krigen rasede. Det er forfatterens tunge sjælebagage.

Janina Katz har et langt og anerkendt dansksproget forfatterskab bag sig. Siden 1991 er det blevet til over tyve skønlitterære værker. Der kan fx. nævnes "Mit liv som barbar" (1993), "Den glade jødinde og andre historier" (1998), "Fortællinger til Abram" (2001) og "Landskabet der blev væk" ( 2004).

I 2011 skrev Katz en digtsamling på polsk, dog udgivet i egen dansk oversættelse. "Skrevet på polsk" indeholder fyrre digte fuld af smerte, vrede, ømhed og humor.

I 2012 blev hun nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for digtsamlingen "Skrevet på polsk". Om det at skrive siger forfatteren:

".. Jeg gambler. Jeg skriver på et fremmed sprog. Men der findes andre der gør det samme som jeg."

Janina Katz synes fx. om moderne polske digtere og amerikanske og israelske prosaforfattere; A.B. Jehoshua, Ewa Lipska, Sebald, Kundera, M. Chabon, H. Jacobson.

I 2013 udkom digtsamlingen "Endnu ikke allerede", der traditionen tro, er spækket med livsvisdom, humor og præcision, men nu også tilsat lidt eksistentiel alvor.


  • Fulde navn
   Janina Katz
  • Født
   1939
  • Debutbog
   Min moders datter (1991)
  • Kendt for
   Drengen fra dengang (2005)
  • Aktuelle priser
   Statens Kunstfonds pris for årets bedste roman: "Mit liv som barbar" (1993).
   Beatrice-prisen - Det danske Akademi, (1999).
   Statens Kunstfonds livsvarige ydelse (2002).
   Også nomineret til Weekendavisens Litteraturpris,
   Kritikerprisen,
   P1’s Litteraturpris
   Berlingske Tidende
   Bibliotekarernes Litteraturpris for Drengen fra dengang (2005)
Det bliver der sagt...


14/08-2013 - 10:22
0 kommentarer
Louisiana Literature klar med program for 2013 - søndag er min yndlingsdag!

I dag blev Louisiana Literature program 2013 offentliggjort på facebook (og på Louisianas egen hjemmeside).

Varen blev lagt i din kurv