Foto: Gyldendal

Jens Christian Grøndahl

Født 1959


Om forfatteren

Jens Christian Grøndahl er en dansk forfatter. Han er født i Lyngby. Grøndahl gik på N. Zahles Gymnasium og bagefter studerede han filosofi (1977-79). I 1983 uddannede han sig til filminstruktør ved Statens Filmskole.

Grøndahl har opholdt sig en del i Norditalien. Forfatteren har også været vicepræsident for dansk PEN i 1995-98.

Jens Christian Grøndahl stod klar med sin debut "Kvinden i midten" i 1985. Han er blevet kaldt en svær forfatter, måske fordi hans bøger på det tidspunkt var skrevet med en stram, lidt abstrakt skrift. Med tiden udviklede hans bøger sig i en retning, der samlede flere læsere. Om at skrive og at lade sig inspirere, mener han, at det for hans vedkommende er for sent at lade mig inspirere, han mener ikke at han kan skrive anderledes, end han gør:

" .. Proust anbefalede unge forfattere at skrive pasticher. I forsøget på at efterligne sit forbillede vil man uvægerligt komme til kort, siger han, og det er lige dér, man for første gang hører sin egen stemme. Sådan gik det også for mig, da jeg i en periode blev fascineret af "den ny roman" fra tresserne med forfattere som Alain Robbe-Grillet og Claude Simon. Mit mislykkede forsøg på at efterligne dem hjalp mig med at lære mig selv bedre at kende som forfatter."

Jens Christian Grøndahls skriver om kærlighed mellem mennesker på kryds og tværs af alder, historie og identitet, men har nu også skrevet en børnebog.

I Juni 2013 debuterede han som børnebogsforfatter med højtlæsningsbogen "Med bedstemor i tidens labyrint". Man kommer på en lille tidsrejse med Nina og hendes bedstemor og oplever krigen gennem barnets briller. Samtidig er der fokus på kærligheden mellem barnebarnet Nina og en bedstemoren Gladys. Illustrationerne står Lars Gabel for. Bogen er taget pænt imod. Lars Bukdahl, Weekendavisen, synes fx at det klæder Grøndahl, at en børnebog ikke kan være velklædt.

Foruden romaner har Grøndahl også skrevet essays. "Ved flodens munding"(1995) og "Night mail" (1998). Her er det politiske og kulturelle spørgsmål der endevendes.

Jens Christian Grøndahl har nu et stort internationalt forfatterskab bag sig. Hans bøger er udkommet i over 30 lande. Den Sibiriske måne (2013) er hans sjette essaysamling. 


  • Fulde navn
   Jens Christian Grøndahl
  • Født
   1959
  • Debutbog
   Kvinden i midten (1985)
  • Kendt for
  • Aktuelle priser
   1989: Otto Benzons Forfatterlegat
   1992: Peder Jensen Kjærgaard og Hustrus Legat
   1995: Herman Bangs Mindelegat
   1999: De Gyldne Laurbær: Lucca (roman).
   2002: Holger Drachmann-legatet
   2003: Danske Banks Litteraturpris: Et andet lys (roman)
   2003: De frankofone landes ambassadørers litteraturpris: Hjertelyd (roman)
   2007: Søren Gyldendal Prisen
   2007: Prix Jean Monnet de Littérature Européenne: Piazza Bucarest
   2009: Statens Kunstfond. Livsvarig ydelse
   2009: Chevalier de L'ordre des Arts et des Lettres, Frankrig
   2010: Statens Kunstråd. Biblioteksafgiftspuljen
   Desuden arbejdslegater, rejselegater og andre ydelser fra Statens Kunstfond.


Varen blev lagt i din kurv