Foto: Politikens Forlag

Jesper Stein

Født 28. februar 1965


Om forfatteren

Jesper Stein er dansk journalist, forfatter, madanmelder og litteraturreporter. Jesper Stein er opvokset i Aarhus i en familie med stor kærlighed til og passion for litteraturen. Hans far var anmelder på Weekendavisen og Jesper Steins bror er professor på Aalborg Universitet i moderne lyrik.


Jesper Stein arbejdede på Jyllands Posten frem til 2005 som rets- og kriminalreporter, hvorefter han begyndte at skrive om forfattere og littertur, ikke mindst om krimier. Af litterære forbilleder kan blandt andre nævnes Michael Strunge, Søren Ulrik Thomsen og F.P. Jac, som langt fra er kriminalforfattere, men som alle er forfattere, som Stein fandt inspiration hos, da han som ung selv skrev lyrik. Senere kastede han sin interesse på krimiforfattere som Ian Rankin og Henning Mankell.


Jesper Stein er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1996. Fra barndomshjemmet har han fået en kærlighed til kriminalromanerne, da faren opflaskede ham med Ed McBains historier. I 2008 udgav Jesper Stein sammen med Bent Isager-Nielsen bestselleren "Man jager et bæst og fanger et menneske", der handler om Bent Isager-Nielsens oplevelser fra hans tid som chef for Rejseholdet. 


Det var krimiforfatteren, Michael Connelly, der for alvor tændte Jesper Stein og blev inspirationskilden til Steins egne bøger. I 2012 debuterede Jesper Stein som forfatteren med krimien "Uro", der er første bog i serien om vicepolitikommissær Axel Steen. Debutromanen blev hurtigt solgt til udgivelse i mange lande, og Jesper Stein modtog desuden Det Danske Kriminalakademis Debutantpris 2012 på Krimimessen i Horsens.


Serien om Axel Steen består foruden "Uro" (2012) også af "Bye bye Blackbird" (2013), "Akrash" (2014), "Aisha" (2015), "Papa" (2017) og "Solo" (2018). 


I 2015 sikrede seriens fjerde bog, "Aisha", Jesper Stein bofhandlernes litteraturpris, De Gyldne Laurbær. 


De udenlandske rettigheder til Jesper Steins romaner er solgt til bl.a. Tyskland, Italien, Island, Norge, Holland, Sverige og England, og SF Film har sikret sig filmrettighederne.


  • Fulde navn
   Jesper Stein
  • Født
   28. februar 1965
  • Debutbog
   Uro (2012)
  • Kendt for
   Krimiserien om Axel Steen
  • Aktuelle priser
   De Gyldne Laurbær 2015
   Det Danske Kriminalakademis Debutantpris i 2012
Det bliver der sagt...


12/10-2012 - 10:06
0 kommentarer
KRIMILÆSNINGENS TOP 10
1. Jeg kan se i mørke, af Karin Fossum (udkom 2012)
Varen blev lagt i din kurv