Foto: Thron Ullberg

Jo Nesbø

Født 1960


Om forfatteren

Jo Nesbø er norsk forfatter, journalist, musiker og civiløkonom, og han er manden bag en af de største antihelte i kriminallitteraturen, politimanden Harry Hole.


Jo Nesbø er født i 1960 i Oslo, men er opvokset i Molde. Jo Nesbø har ikke fået sin litteraturglæde fra fremmede, hans far var en glad læser og moren var bibliotekar. Et perfekt match. Jo Nesbø fik hurtigt øjnene op for litteraturens goder, selvom det var nu ikke kun bøger, som den unge Jo Nesbø kastede sig ud i. Storebroren nærmest tvang ham til at blive tilhænger af fodboldklubben Tottenham, og storebrorens overtalelsesevne virkede. Jo Nesbø begyndte nemlig at skulke fra skole, hvilket jo var nødvendigt, hvis han skulle være professionel fodboldspiller for Tottenham. Det resulterede så i, at eksamensresultaterne var dårlige og en videre uddannelse ikke var mulig.


Jo Nesbø bestemte sig derfor for at gøre militærtjeneste i Nordnorge, og så begyndte karaktererne fra bøgerne igen at tilsmile ham. Jo Nesbø gjorde entre på Handelshøjskolen i Bergen, og her var han med til at starte et band, som han kaldte "De Tusen Hjem". Bandet spillede covernumre, og Nesbø var ikke videre tilfreds med sangteksterne. Det fik ham i gang med at skrive sangene selv. Da Jo Nesbø var færdig med studierne, flyttede han tilbage til Oslo. Han fungerede som børsmægler men kedede sig bravt. Han fortsatte med at skrive sange.


Et nyt band blev stablet på benene, og "Di Derre" fik faktisk pladekontrakt: Jo Nesbø kunne kalde sig for rockstjerne. I 1994 ramte bandets andet album pladebutikkerne og blev det bedst sælgende album i Norge i lang tid. Nesbø er forsanger bandet. Bandets største hit er sangen JENTER, der nåede nummer 1 på den norske hitliste. Sangen findes også i en duetversion med Poul Krebs.


Jo Nesbø har altid villet være forfatter. Når han lyttede til sin far, der læste højt, vidste han, at han en dag ville prøve selv at skrive. Han imponerede også sine jævnaldrende – og endda de lidt ældre børn – med sine gruopvækkende spøgelseshistorier.


Under et ophold i Sidney blev kriminalromanen ”Flaggermusmannen” (dansk ”Flagermusmanden”) til. Den blev udgivet i Norge i 1997 og indbragte Jo Nesbø Rivertonprisen og Glassnøkkelen for bedste krimi. Der er nok ikke mange der ved, at "Flagermusmanden" egentlig var skrevet under pseudonymet Kim Erik Lokker (ligesom den danske salme Kimer, I klokker). Jo Nesbø valgte dette, fordi han mente, at hans eget navn blev forbundet for meget med rockbandet.


Som forfatter har Jo Nesbø opnået stor international succes med sine bøger om Harry Hole. Han har opnået en enestående succes både i sit hjemland og i udlandet, og han har vundet hjerter af kritikere, boghandlere og læsere. I serien om Harry Hole er indtil videre udkommet: ”Flaggermusmannen” (1997, dansk: ”Flagermusmanden”, 2000), ”Kakerlakkene” (1998, dansk 2001), ”Rødstrupe” (2000, dansk ”Rødhals”, 2001), ”Sorgenfri” (2002, dansk 2004), ”Marekors” (2003, dansk 2005), ”Frelseren” (2005, dansk 2006), ”Snømannen” (2007, dansk: ”Snemanden”, 2007), ”Panserhjerte” (2009), ”Gjenferd” (2011, dansk: ”Genfærd”), ”Politi” (2013), ”Tørst” (2017) og ”Kniv” (2019). De seneste bøger om Harry Hole er udkommet på samme tid i hele norden, hvilket vidner om, at Jo Nesbø for alvor har slået sit navn fast som bestsellerforfatter i verdensklasse.


I 2018 blev ”Snemanden” filmatiseret med Hollywood-stjernen Michael Fassbender i den ikoniske rolle som politimanden Harry Hole.


Ud over bøgerne om Harry Hole har Jo Nesbø skrevet en række selvstændige krimier: ”Headhunterne” (2008), ”Sønnen” (2014), ”Blod på sne” (2015) og ”Midnatssol” (2015). I 2018 udgav Jo Nesbø desuden sin fortolkning af Shakespeares Macbeth som en del af det store litteraturprojekt ”Shakespeare i et nyt årtusind”. Her skrev en række forfattere nye romanversioner af Shakespeares skuespil i anledning af 400-året for William Shakespeares død. Jo Nesbø fortolkede ”Macbeth”, hvilket blev til en hårdkogt krimi med afsæt i den klassiske historie om misundelse, magt og afmagt.


Jo Nesbø har desuden også skrevet børnebøgerne om doktor Proktor til børn i alderen 6-11 år. Den første bog er "Dr. Proktors pruttepulver", der udkom i 2007. Bogen handler om Lise og Bulle, der møder den gale doktor Proktor. I bog nummer to, "Dr. Proktor og tidsmaskinen" (2008), får Lise og Bulle et sært postkort, der viser sig at have forbindelse til Doktor Proktor. I tredje bog "Dr. Proktor og verdens undergang, måske" (2010) møder vi ægte frømænd og ondskabsfulde vaffeljern. ”Doktor Proktor og det store guldrøveri” udkom i 2012 og julebogen ”Kan Doktor Proktor redde julen?” udkom i 2016.


Jo Nesbøs bøger er oversat til mere end 50 sprog, og bøgerne er solgt i mere end 39 millioner eksemplarer over hele verden. Jo Nesbø er blevet tildelt en lang række priser, og han soses af både kritikere og læsere, der mener, at han er med til at udvide rammerne for den moderne krimi. Jo Nesbø er en af de bedste krimiforfattere i vores tid.


I 2008 etablerede Jo Nesbø Harry Hole-fonden, hvor alle indtægter fra bøgerne "Headhunterne", "Blod på sneen" og "Midnatssol" bruges til at give børn i udviklingslande læse- og skrivefærdigheder. Hvert år uddeler Harry Hole-fonden prisen EN ÅLREIT FYR/EN ÅLREIT DAME. Fondens kapital lyder på 46 millioner kroner.


2-3 måneder om året opholder Nesbø sig i Thailand, hvor han finder på idéer til kommende projekter, arbejder på romaner og i det hele taget bare skriver så meget som muligt.


  • Fulde navn
   Jo Nesbø
  • Født
   1960
  • Debutbog
   Flagermusmanden
  • Kendt for
   Kriminalromanerne om Harry Hole
  • Aktuelle priser
   Glasnøglen 1998
   Rivertonprisen 1997
Det bliver der sagt...


12/10-2012 - 10:06
0 kommentarer
KRIMILÆSNINGENS TOP 10
1. Jeg kan se i mørke, af Karin Fossum (udkom 2012)
Varen blev lagt i din kurv