Om forfatteren

Jo Nesbø er en norsk journalist, forfatter, musiker og civiløkonom. Han blev født i Oslo. Familien flyttede til Molde, og det var netop der Jo Nesbø voksede op. Nesbø har ikke fået sin litteratur-glæde fra fremmede; hans far var en glad læser og moren var bibliotekar. Et perfekt match.

Jo Nesbø fik hurtigt øjnene op for litteraturens goder, selvom, det var nu ikke kun bøger, som den unge Nesbø kastede sig ud i; storebroren" tvang" ham nærmest til at blive Tottenham tilhænger, og storebrorens overtalelsesevne virkede. Jo Nesbø begyndte nemlig at skulke fra skole; det var jo nødvendigt, mente Nesbø, hvis han skulle være profesionel fodboldspiller for Tottenham. Det resulterede så i at eksamensresultaterne var dårlige og en videre uddannelse ikke var mulig.

Så bestemte Jo Nesbø sig for at gøre militærtjeneste i Nord-Norge og så begyndte karaktererne at tilsmile ham igen. Nesbø gjorde entre på Norges Handelshøjskole i Bergen og der var han også med til at starte et band, som han kaldte "De Tusen Hjem". Bandet spillede covernumre, og Nesbø var ikke videre tilfreds med sangteksterne. Det fik ham til at skrive sangene selv.

Da Jo Nesbø var færdig med studierne, flyttede han tilbage til Oslo. Han fungerede som børsmægler men kedede sig bravt. Han fortsatte med at skrive sange.

Et nyt band blev stablet på benene, og "Di Derre"fik faktisk pladekontrakt. Jo Nesbø kunne kalde sig for rockstjerne. I 1994 ramte bandets andet album pladebutikkerne og blev det bedstsælgende album i norge i ret lang tid. Kombinationen børsmægler og rocksanger blev dog en anelse for træls at håndtere og Nesbø valgte at rejse til Sydney. Der blev kriminalromanen Flaggermusmannen" (Flagermusmanden) til. Den blev udgivet 1997 i Norge gav ham priser som Rivertonprisen og Glassnøkkelen.

Der er nok ikke mange der ved, at "Flagermusmanden" egentlig var skrevet under pseudonymet Kim Erik Lokker. Nesbø valgte dette fordi han mente, at hans eget navn blev forbundet for meget med rockbandet.

Som forfatter har Jo Nesbø har opnået stor international succes med sine bøger om Harry Hole. Han har opnået en enestående succes både i sit hjemland Norge og i udlandet, og vundet hjerter af kritikere, boghandlere og læsere.

Jo Nesbø har også skrevet trilogien om doktor Proktor. En herlig trilogi for børn på 6 - 11 år. Den første bog hedder "Dr. Proktors pruttepulver". Bogen handler om Lise og Bulle, der møder den gale doktor Proktor. I bog nummer to, "Dr. Proktor og tidsmaskinen", får Lise og Bulle et sært postkort, der viser sig, at have forbindelse med Doktor Proktor. I tredje bog "Dr. Proktor og verdens undergang" møder vi ægte frømænd og ondskabsfulde vaffeljern.

Hans bøger er oversat til mere end 40 sprog. Han er blevet tildelt en lang række priser og kan prale af et rekordbrydende salg. Jo Nesbø er overdådigt rost af internationale kritikere til at udvide rammerne for den moderne krimi, og han er i dag betragtet som en af ​​de bedste krimiforfattere i vores tid.

I 2013 udkom Jo Nesbøs 10. Harry Hole-krimi.


Læs mere på forfatterens eget website.


  • Fulde navn
   Jo Nesbø
  • Født
   1960
  • Debutbog
   Flagermusmanden
  • Kendt for
   Sine kriminalromaner om detektiv Harry Hole
  • Aktuelle priser
   Glasnøglen 1998
   Rivertonprisen 1997
Det bliver der sagt...


12/10-2012 - 10:06
0 kommentarer
KRIMILÆSNINGENS TOP 10
1. Jeg kan se i mørke, af Karin Fossum (udkom 2012)


Interview
Varen blev lagt i din kurv