Foto: NIELS HOUGAARD

Jóanes Nielsen

Født 05.04.1953


Om forfatteren

Jóanes Nielsen er ikke nogen ynder af det forfinede. Når han skriver om sit hjemland Færøerne, sker det i et direkte og ofte grovkornet sprog. Han skildrer hårde skæbner i sine romaner, skuespil og digte, men også livets uslebne skønhed bliver fejret igen og igen. Færøerne er ikke et mildt land, og Jóanes Nielsen besynger den barske natur og begræder det snæversyn, som på nogle punkter betegner det lille lands mentalitet og gør det svært for den enkelte at skjule sig eller vende sin skæbne.


Uddrag af interview fra Bogmagasinet med Jóanes Nielsen:


Dine værker kredser om den færøske identitet. Hvad betyder den færøske identitet for dig?


”Jeg føler mig bevidst om at tilhøre selvstyrebevægelsen, som startede i 1880’erne og i begyndelsen var det jo ikke planen at starte en republik. Det handlede om sproget dengang, og det stod jo til at forfalde. Og som du har læst i bogen, så fik vi vores grammatik i 1850’erne. Svend Grundtvig skrev, at det færøske sprog var Nordens lillesøster, og at lillesøsteren hun er blevet en voksen kvinde i dag, hun kan artikulere sig. Jeg synes det var så sødt udtrykt. Efter sidste verdenskrig så begyndte man pludselig at tale om republik, at vi skulle have vores egen republik, og når man sætter denne her nationale bevægelse i gang, som har været meget frugtbar, og i hvert fald har reddet sproget og været en dynamisk kraft på andre områder, så ved man ikke, hvor man skal slutte henne. Skal jeg sige, at nu er vi kommet langt nok? Det er jo ikke sikkert, at andre er enige med mig. Men jeg har den idé, at vi skal være en republik på linje med andre lande.”


Hvordan ser du forholdet mellem Danmark og Færøerne i dag?


”Det er godt at have gode naboer, og danskere og islændinge er vores nærmeste naboer. Jeg tror ikke, at den danske regering ville modsætte sig, hvis det kom så langt at færingerne valgte selvstyre. De ville bøje sig for det, som sker. Jeg hælder til republikken, men det kunne være meget fint, hvis man havde god forbindelse med naboerne.”


I hvor høj grad føler du dig beslægtet med de andre nordiske lande?


”Den færøske historiker Hans Jacob Debes skrev den store færøske historie og nåede desværre kun at skrive tre bind, inden han døde, men hans genistreg var, at han ikke talte om Færøerne som en isoleret enhed, men tog Skotland, Norge, Danmark, Island og Shetlandsøerne med og hævdede, at vi var en del af det samme projekt. Det var noget af en åbenbaring for mig.”


Læs hele interviewet med forfatteren i Bogmagasinet her  • Fulde navn
   Jóanes Nielsen
  • Født
   05.04.1953
  • Debutbog
   Trettandi mánaðin, 1978. Digte.
  • Kendt for
  • Aktuelle priser
   Færøernes litteraturpris 2012
Interview
Varen blev lagt i din kurv