Foto: White Hare Productions Ltd 2010

John Le Carré

Født 19. 10. 1931


Om forfatteren

John Le Carré er en engelsk forfatter, der hovedsageligt har skrevet romaner. Navnet John Le Carré er et pseudonym. Hans rigtige navn er David John Moore Cornwell og hans foældre var Thomas Archibald Cornwell og Olive Gassy. Le Carré betyder "firkant" på fransk, men i gamle dage var det også en firkantet slagorden i krige med front til alle sider. Le Carré kan også forstås som en "firkantet, besværlig person". John Le Carrés roman "A Perfect Spy" omhandler det særlige forhold, han havde til sin far.


Le Carré er kendt for sine spændings- og spionromaner. Han er blandt andet tidligere efterretningsagent, og han gjorde tjeneste ved den britiske udenrigstjeneste i Tyskland i begyndelsen af 1960'erne efter en kort periode som lærer ved kostskolen Eton. Han fik sit store gennembrud med romanen "The Spy Who Came in from the Cold" i 1963, der blev filmatiseret i 1965.


Spionen George Smiley er hovedpersonen i romanerne "Dame konge es spion", "Spionen der gik sine egne veje", "Til døden jer skiller" (disse tre romaner udgør tilsammen "George Smiley-trilogien"), "Telefon til afdøde", "Mord på højt plan" og "Den hemmelige pilgrim". Det overordnende tema i John Le Carrés romaner er spørgsmålet om, i hvilken grad hensigten helliger midlet. I hans første roman "Telefon til afdøde", der blev udgivet i 1961, manipulerer denne grå mand to kommunistiske "mulvarpe", således at de begge dræbes - den ene tilmed af en tidligere ven og krigskammerat fra det fælles felttog mod Hitlers Tyskland.


John Le Carrés sætter i sine spionromaner for det meste den enkelte over systemet, mennesket over samfundets magtfulde institutioner. For John Le Carré må samfundets krav aldrig tilsidesætte borgernes indflydelse. Et godt eksempel er hans roman "The Russia House". Handlingen foregår under det, Mikhail Gorbatjov troede skulle være Sovjetunionens reformation, men som blev dens sammenbrud. Problemstillingerne fortsætter i novellesamlingen "The Secret Pilgrim" fra 1990, hvor den gamle helt George Smiley igen er en af hovedpersonerne. Spionen George Smiley er John Le Carrés hovedperson.


Loyalitetstemaet fortsætter med at være i centrum i de af John Le Carrés romaner, der foregår efter 1989. I "The Tailor of Panama" er rammen en pastiche over Graham Greenes "Our Man in Havana", mens entreprenante repræsentanter for kommercielle interesser vederfares poetisk retfærdighed i "Single & Single" og i "The Constant Gardener".


John Le Carrés spionromaner er næsten blevet en genre for sig selv, og de fleste af dem er blevet filmatiseret, hvor det var muligt med Alec Guinness i rollen som George Smiley. De er ikke kun genreromaner, ikke blot spion-thrillers, men lødig litteratur på aller højeste niveau. John Le Carré har løftet en i sin oprindelse populær genre op i den store litteratur.


John Le Carré har været gift to gange. Første gang var med Ann Martin i 1950'erne. Og hans andet ægteskab var med Valerie. De blev gift i 1972 og bor sammen i Cornwall, England. Han er far til fire børn. Tre af dem, Simon, Stephen og Timothy, har han med Ann Martin. Sammen med Valerie har han drengen Nicholas.


I foråret 2011 var John Le Carré i mediernes søgelys. Han takkede nej til at modtage flere priser for sine værker. "Jeg konkurrerer ikke om litterære priser og har derfor bedt om at få mit navn trukket tilbage," skrev John Le Carré i en pressemeddelelse i forbindelse med hans norminering til den prestigefuldte Man Booker International Prize. Normalt er netop denne pris en anerkendelse, som engelsksprogede romanforfattere kæmper for at få fingrene i. Men John Le Carré ønskede ikke at deltage i opløbet om prisen.


Besøg forfatterens eget website her.


Følg John Le Carré på Twitter.


Og læs mere information på hans fanside på Facebook.


 


  • Fulde navn
   John Le Carré
  • Født
   19. 10. 1931
  • Debutbog
   Call for the Dead
  • Kendt for
   The Spy Who Came in from the Cold
  • Aktuelle priser
   Man Booker International Prize 2011
   British Book Awards TV and Film Book of the Year for "The Constant Gardener" 2006
   Crime Writers' Association Dagger of Daggers Awards for "The Spy Who Came in from the Cold" 2005
   Sunday Times-prisen for litterær excellence 2000
   St. Andrews University 1996
   Nikos Kasanzakis prize 1991
   Honorary doctorate: University of Exeter 1990
   Crime Writers Diamond Dagger 1988
   University of Southampton; University of Bath. Honorary fellow, Lincoln College 1984
   Grand Master award 1984
   Crime Writers Association Gold Dagger 1978 og 1980
   James Tait Black Memorial prize 1978
   Mystery Writers of America Edgar Allan Poe award 1965
   Maugham award 1964
   British Crime Novel award 1963


Varen blev lagt i din kurv