Foto: Jacob Langvad

Jørgen Leth

Født 14. 06. 1937


Om forfatteren

Jørgen Leth er en levende legende i det danske kulturliv. Han er født i Aarhus og studerede som ung litteratur ved Aarhus Universitet inden han fik arbejde som journalist ved Dagbladet Aktuelt og senere ved Politiken.


Jørgen Leth var i 1960’erne en del af det avantgardistiske kunstmiljø i København som bl.a. talte Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby og Lene Adler Petersen. De unge kunstnere eksperimenterede med genrekonventioner, og de gjorde hverdagslivet til kunstens genstandsfelt. I 1962 debuterede Jørgen Leth med digtsamlingen ”Gult lys”, og i 1967 underkastede han sporten poesiens slør. Det blev til digtsamlingen ”Sportsdigte” hvorfra det berømte Fausto Coppi-digt stammer.


Parallelt med sin forfatterkarriere har Jørgen Leth også instrueret film. Han debuterede i 1963 med filmen ”Stopforbud”, og siden er det blevet til film som ”Det perfekte menneske”, ”De fem benspænd” og filmen ”Jeg er levende” om digteren Søren Ulrik Thomsen.


Jørgen Leths hjerte banker for cykelsport, og i 2012 dækkede han Tour de France for 30. gang. 19 gange har han været i Frankrig som TV2’s udsendte, første gang i 1989 da tv-stationen begyndte deres transmission af touren. Jørgen Leth har lavet en række film om cykelsporten som har fået klassikerstatus. Her kan nævnes ”Stjernerne og vandbærerne” og ”En forårsdag i helvede”. I sidstnævnte film dækker Jørgen Leth den 74. udgave af cykelløbet Paris-Roubaix, og han indfanger på fin vis tilskuernes glæde og rytternes nervøsitet og kamp for at komme helskindet igennem den brostensbelagte rute.


I 2005 udgav Jørgen Leth første del af sin selvbiografi, betitlet ”Det uperfekte menneske”. I bogen beretter han om sit forhold til en ung, haitiansk pige, hvilket affødte så meget postyr at Jørgen Leth blev suspenderet fra TV2 og først vendte tilbage til tv-skærmen i 2009. Her begyndte hans kommentatorsamarbejde med Dennis Ritter og Rolf Sørensen.        


Fra 1991-2010 havde Jørgen Leth fast bopæl i Haiti, og i 2000 blev han udnævnt til honorær konsul. Virakken som fulgte i kølvandet på udgivelsen af ovennævnte selvbiografi medførte at Jørgen Leth, af eget initiativ, trådte tilbage. Han fortsatte dog med at bo i landet indtil et jordskælv ramte øen i januar 2010. Oplevelsen af jordskælvet behandler Jørgen Leth i tredje del af sine memoirer, ”Et hus er mere end en ting”, og i digtsamlingen ”Hvad er det nu det hedder”. Digtsamlingen kredser, som titlen også indikerer, om det det sproglige nedbrud mennesket kan opleve når det står over for en stor, voldsom og ubegribelig begivenhed.


Jørgen Leth har været gift tre gange, og han er bl.a. far til kunstnerne Asger Leth, som han har med Ann Bierlich, og Kristian Leth, som han fik sammen med Hanne Uldal.


  • Fulde navn
   Jørgen Leth
  • Født
   14. 06. 1937
  • Debutbog
   Gult lys
  • Kendt for
   sine film og digte. Som sportskommentator på diverse cykelløb.
  • Aktuelle priser