Foto: Politikens Forlag

Jussi Adler-Olsen

Født 02. 08. 1950


Om forfatteren

Jussi Adler-Olsen er dansk bestsellerforfatter med stor succes både i Danmark og i udlandet. Bag sig har han en karriere præget af bred aktivitet inden for kulturrelaterede felter som film og litteratur.


Jussi Adler-Olsens fulde navn er Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen, og han er født i København som yngste og eneste dreng i en søskendeflok på fire.


Jussi Adler-Olsen har arbejdet som manuskriptforfatter, og fra 1983-84 skrev han, sammen med Bent Hesselmann og Ron Goodwin, musik til tegnefilmen ”Valhalla”. Selv er Jussi Adler-Olsen en habil guitarist, og han har spillet i flere bands.


Jussi Adler-Olsen har en bred uddannelsesmæssig baggrund med studier i politik, filmvidenskab og medicin, alt sammen noget, han trækker på, når han skriver bøger. En anden ressource, Jussi Adler-Olsen trækker på, er barndommens oplevelser. Han voksede op som søn af en psykiater og boede med familien i embedsboliger på flere sindssygehospitaler i Danmark. Dette har – kombineret med hans egen uddannelse – gjort ham i stand til at skrive om alt fra sindssyge til internationale konspirationer.


Jussi Adler-Olsen skriver ikke kun skønlitteratur, han har også to bøger om skuespilleren Groucho Marx (udgivet 1984-85) på samvittigheden. Siden 1995 har han arbejdet som forfatter på fuld tid, men han varetager også en række bestyrelsesposter. Den skønlitterære karriere blev indledt i 1997 med den internationale thriller Alfabethuset. Denne blev efterfulgt af to andre thrillere med internationalt udsyn, Og hun takkede guderne (2003) og Washington dekretet (2006). Herefter vendte Jussi Adler-Olsen blikket mod Danmark med Afdeling Q-serien, hvor første bog er Kvinden i buret, der udkom i 2007.


Afdeling Q er den afdeling hos Københavns Politi, hvor henlagte sager genåbnes. Afdeling Q-serien tæller desuden Fasandræberne (2008), Flaskepost fra P (2009), Journal 64 (2010), Marco effekten (2012), Den grænseløse (2014), Selfies (2016). I 2019 udkom bog nr. 8 i krimiserien om politikommissær Carl Mørch og hans højre hånd Assad, Offe 2117 (2019)


Jussi Adler-Olsen har opnået stor succes med sine bøger, der ofte kommer direkte ind som bestsellerlisternes nr. 1. Også i udlandet har læsere og anmeldere taget godt imod ham. Alfabethuset har ligget i toppen af de hollandske og spanske bestsellerlister, og i 2012 kårede onlinemagasinet Krimi-Couch ham til årets bedste, internationale krimiforfatter. Denne kåring var baseret på en afstemning blandt magasinets læsere, og de fandt at ”Erlösung”, som på dansk bærer titlen ”Flaskepost fra P”, skulle premieres med Krimi Blitz-prisen.


Udover Krimi Blitz-prisen har Jussi Adler-Olsen bl.a. modtaget de danske boghandleres pris, De Gyldne Laurbær, i 2011 og Glasnøglen, den Skandinaviske Krimipris, i 2010. I 2012 strøg Jussi Adler-Olsen, som den første dansker i 19 år, ind på den prestigefyldte New York Times bestsellerliste med den engelske oversættelse af Kvinden i buret.


Kvinden i buret blev som den første bog i Afdeling Q-serien filmatiseret i 2013 med Nikolai Lie Kaas i rollen som antihelten Carl Mørch. Også Fasandræberne, Flaskepost fra P og Journal 64 er blevet filmatiseret, og alle fire film har vist sig at være sikre biografhits – både blandt anmeldere og publikum.


Hver af Jussi Adler-Olsens bøger handler om et nyt emne, og han finder disse emner på flere forskellige måder. En del af arbejdsprocessen er netop at researche og grave dybt ned i et emne, hvilket da også er en af de ting, der driver Jussi Adler-Olsen, når han skriver sine bøger. Ofte finder han inspiration fra virkelighedens verden, og det er vigtigt for ham, at handlingen i bøgerne skal være plausibel, og de frygtelige ting, der sker, skal altså kunne ske i virkeligheden.

Jussi Adler-Olsen går i sin research ofte i journalistens fodspor, hvilket netop er med til at give hans bøger en dybde og en drivkraft, der naturligt driver handlingen og sagen frem.


  • Fulde navn
   Jussi Adler-Olsen
  • Født
   02. 08. 1950
  • Debutbog
   Alfabethuset
  • Kendt for
   Afdeling Q
  • Aktuelle priser
   Læsernes Bogpris, 2010
   Glasnøglen, den Skandinaviske krimipris, 2010
   Harald Mogensen prisen2010.
   De Gyldne Laurbær, 2011
   Krimi Blitz-prisen, 2012
Det bliver der sagt...


10/07-2013 - 23:05
0 kommentarer
Marco effekten af Jussi Adler Olsen

Jeg indrømmer, at jeg er fan. Ikke bare af Jussis bøger men også ham.

25/09-2012 - 15:01
0 kommentarer
Kend din klassiker

Måske er det i dag, at jeg skal tage en klassiker og gøre den til en levende erindring i mig selv, altså ikke kun kende bogen på titlen (mund til mund og anden omtale), men også kende bogen, som iInterview