Foto: Phillip Drago Jørgensen

Jussi Adler-Olsen

Født 02. 08. 1950


Om forfatteren

Jussi Adler-Olsen er en dansk forfatter med succes, både i Danmark og i udlandet. Bag sig har han en karriere præget af bred aktivitet inden for kulturrelaterede felter som film og litteratur.


Jussi Adler-Olsen har arbejdet som manuskriptforfatter, og fra 1983-84 skrev han, sammen med Bent Hesselmann og Ron Goodwin, musik til tegnefilmen ”Valhalla”. Selv er Jussi Adler-Olsen en habil guitarist, og han har spillet i flere bands. 


Jussi Adler-Olsen har en bred uddannelsesmæssig baggrund med studier i politik, filmvidenskab og medicin, alt sammen noget han trækker på når han skriver bøger. En anden ressource Jussi Adler-Olsen trækker på er barndommens oplevelser. Han voksede op som søn af en psykiatrisk overlæge, og det har, kombineret med hans egen uddannelse, gjort ham i stand til at skrive om alt fra sindssyge til internationale konspirationer.


Jussi Adler-Olsen skriver ikke kun skønlitteratur, han har også to bøger om skuespilleren Groucho Marx (udgivet 1984-85) på samvittigheden. Siden 1995 har han arbejdet som forfatter på næsten fuld tid, men han varetager også en række bestyrelsesposter. Den skønlitterære karriere blev indledt i 1997 med den internationale thriller ”Alfabethuset”. Denne blev efterfulgt af to andre thrillere med internationalt udsyn, hvorefter Jussi Adler-Olsen, med romanserien ”Afdeling Q”, vendte blikket mod Danmark.


Jussi Adler-Olsen har opnået stor succes med sine bøger der ofte er at finde øverst på bestsellerlisterne. Også udlandet har taget godt imod ham. ”Alfabethuset” har ligget i toppen af de hollandske og spanske bestsellerlister, og i 2012 kårede online magasinet Krimi-Couch ham til at  være årets bedste, internationale krimiforfatter. Denne kåring var baseret på en afstemning blandt magasinets læsere, og de fandt at ”Erlösung”, som på dansk bærer titlen ”Flaskepost fra P”, skulle premieres med Krimi Blitz-prisen.


Udover Krimi Blitz-prisen har Jussi Adler-Olsen bl.a. modtaget De Gyldne Laurbær i 2011 og Glasnøglen, den Skandinaviske Krimipris, i 2010. I 2012 strøg Jussi Adler-Olsen, som den første dansker i 19 år, ind på den prestigefyldte New York Times' bestsellerliste med den engelske oversættelse af "Kvinden i buret".


Uddrag af interview fra Bogmagasinet med Jussi Adler-Olsen:


Du siger, at hver bog handler om et nyt emne. Hvordan finder du de her emner?


”Det gør jeg på 100 forskellige måder. Det som jeg skal skrive om nu, altså næste bind i Afdeling Q-serien, det er noget, der ikke er skrevet om før, og det synes jeg er underligt. For hele det felt jeg skal ind på nu, det er noget af det sjoveste og mest interessante jeg kan forestille mig. Måske ikke for de mennesker der er involveret i det, men der er så mange finurligheder og komik i det og det er slet ikke blevet berørt.”


Jussi standser op. Det er ikke til at se, om han ærgrer sig over at have sagt for meget, eller om han ærgrer sig over, at han ikke må sige mere. ”Jeg kan desværre ikke fortælle mere om det. Det må jeg ikke.” Og så er vi tilbage ved de mere generelle overvejelser.


”De forskellige cases skal hente elementer fra noget, der er ved at ske i samfundet lige nu. Tag et eksempel som ”Kvinden i buret”, den skrev jeg før hele Natascha Kampusch-historien kom frem. Men den har jo ligget der hele tiden. Der skal være noget zeitgeist i historierne, noget som kunne være sket, eller noget der sker, kort efter at jeg har skrevet bogen. På den måde arbejder jeg lidt i journalistens spor, og det kan jeg godt lide.”


Læs hele interviewet med forfatteren i Bogmagasinet herPå forfatterens hjemmeside kan man læse mere om aktuelle oplæsninger og kommende udgivelser.  • Fulde navn
   Jussi Adler-Olsen
  • Født
   02. 08. 1950
  • Debutbog
   Alfabethuset
  • Kendt for
   Sine krimier
  • Aktuelle priser
   Læsernes Bogpris, 2010
   Glasnøglen, den Skandinaviske krimipris, 2010
   Harald Mogensen prisen2010.
   De Gyldne Laurbær, 2011
   Krimi Blitz-prisen, 2012
Det bliver der sagt...


10/07-2013 - 23:05
0 kommentarer
Marco effekten af Jussi Adler Olsen

Jeg indrømmer, at jeg er fan. Ikke bare af Jussis bøger men også ham.

25/09-2012 - 15:01
0 kommentarer
Kend din klassiker

Måske er det i dag, at jeg skal tage en klassiker og gøre den til en levende erindring i mig selv, altså ikke kun kende bogen på titlen (mund til mund og anden omtale), men også kende bogen, som i

23/06-2012 - 16:54
0 kommentarer
Mine Top 9 krimier som jeg kan anbefale

Jeg elsker at læse krimier og spændingsromaner. En rigtigt god krimi for mig er når plottet holder hele vejen og ikke er til at gætte.

 

Varen blev lagt i din kurv