Foto: Olivier Favre

Ken Follett

Født 05.06.1949


Om forfatteren

Ken Follet er britisk bestsellerforfatter, der har skrevet historiske romaner og spændingsbøger, heriblandt Kingsbridge-serien, der tæller bestsellersucceserne Jordens søjler (1989), Uendelige verden (2007) og Den evige ild (2017) samt forhistorien Aftentid og morgengry (2020).


Det var allerede i de spæde år, at kimene til forfatterkarrieren blev sået hos bestsellerforfatteren. Ken Follett blev født i Cardiff i Wales som den ældste af fire søskende. Familien tilhørte Plymouth Brethren-kirken, der er en streng, ortodoks kirke. I den skal blandt andet brugen af TV afgrænses og i nogle familier være helt forbudt, hvilket også var tilfældet for Ken Folletts familie. Forældrene forbød nemlig børnene at se tv. Som resultat heraf udviklede Ken Follett tidligt en stor passion for gode historier og det at læse. Læselysten smittede dog ikke af på lysten til at gå i skole, og først som teenager begyndte Ken Follett at tage sin skolegang seriøst.


Da Ken Follett var ti år gammel, flyttede familien til London, og i 1967 blev han optaget på University College London, hvor han studerede filosofi. Året efter giftede Ken Follett sig med Mary, og i 1970 afsluttede han sin uddannelse med udmærkelser. Ken Follett er i dag ikke længere medlem af den ortodokse kirke. Faktisk har han flere gange udtalt, at han ikke er kristen, fordi han slet ikke tror på Gud.


Fra journalist til forfatter

I september 1970, umiddelbart efter han havde afsluttet sin uddannelse, fik Ken Follett plads på et journalistkursus struktureret af Thompson Regional Newspapers. Efter tre måneders undervisning blev de studerende sendt ud i landet for at arbejde på de lokalaviser, der var ejet af Thompson. Ken Follett vendte tilbage til sin barndomsby Cardiff og arbejdede som journalistpraktikant på South Wales Echo.

I 1973 fik Mary og Ken Follett datteren Marie-Claire, og familien vendte tilbage til London, da Ken Follett havde fået arbejde på Evening News, men han fandt dog ikke arbejdet videre interessant. Ken Follett drømte om at lave dybdeborende, undersøgende journalistik, men på det område fik han ikke succes. Han begyndte at skrive romaner i sin fritid, og i 1974 blev hans første roman, der dog ikke blev en salgssucces, udgivet.


Filmatiseringer og bestsellerromaner

Ken Follett fik arbejde for et lille London-forlag, Everest Books, og fortsatte med at skrive. I 1978 udgav han romanen, Nålens øje, og med ét blev Ken Follett verdensberømt. I 1979 tildelte Mystery Writers of America ham en Edgar Award for bedste roman, og i 1981 blev romanen filmatiseret af Richard Marquand med Donald Sutherland og Kate Nelligan i hovedrollerne. Resten er, som man siger, historie.


Ken Follett er i dag en af de helt store navne på forfatterscenen, og særligt for bøger som Jordens søjler og Uendelige verden, der udkom i henholdsvis 1989 og 2007. Førstnævnte er stadig Ken Folletts ubetinget bedst sælgende roman, og den er blevet solgt i mere end 25 millioner eksemplarer verden over. Uendelige verden er efterfølgeren til Jordens søjler og var en meget ventet bog, da den udkom i 2007, næsten 20 tyve år efter dens forgænger. Begge bøger er en del af serien Kingsbridge, der er en trilogi og afsluttes med Den evige ild fra 2017.


Omdrejningspunktet er i den første bog England i 1100-tallet, hvor anarki hærger. I efterfølgeren fra 2007 er det ligeledes middelalderen, handlingen tager udgangspunkt i, og i den sidste bog i serien er det 1500-tallets England med borgerkrig og deslige, Ken Follett skriver om. Serien er spændende, underholdende og ikke mindst historisk veldokumenteret læsning, så det er ikke uden grund, at Ken Follett har fået hele verdens opmærksomhed for bøgerne. Det er alle thrillere, der nok skal få dig op af stolen.


Engageret politiker

Det er dog ikke kun i litteratur, at den populære og anerkendte bestsellerforfatter har slået sine folder. I en årrække har Ken Follett nemlig haft interesse for og fingrene i britisk politik. I løbet af 1970’erne var han involveret i politik, da han var aktivt medlem af partiet Labour. Herigennem mødte han Barbara Broer i 1982, og de to blev venner og begyndte at arbejde sammen. Venskabet udviklede sig til kærlighed. Sammen flyttede de til London, og i 1984 blev de gift. I 1997 blev Barbara Follett valgt til Det Britiske Parlament.


Kingsbridge-serien er langt fra den eneste litteratur fra Ken Follett, der er yderst anbefalelsesværdigt. Før hans gennembruds Nålens øje fra 1978 udgav han en anden thriller-roman. Titlen er Modigliani affæren (1976), og det er en mindst lige så spændende bog at give sig i kast med. Du finder både Kingsbridge-serien såvel som hans andre romaner her på Arnold Busck, hvorfra du kan bestille dem hjem i dag.


  • Fulde navn
   Ken Follett
  • Født
   05.06.1949
  • Debutbog
   Nålens øje (1978)
  • Kendt for
   Jordens Søjler, Uendelige verden, Den evige ild.
  • Aktuelle priser
   Edgar Award, 1979