Foto: Fotografi udlånt af Lindhardt og Ringhof

Lars-Henrik Olsen

Født 30. 06. 1946


Om forfatteren

Lars-Henrik Olsen er forfatteren til Erik Menneskesøn-serien, "Dværgen fra Normadiet" og historien om den sure nisse Hyggen, og hans omfattende forfatterskab hører til et af dansk litteraturs vægtigste børne- og ungdomsforfatterskaber.


Lars-Henrik Olsen er født og opvokset i Københavns nordvestkvarter som søn af en jernbanearbejder og en kontorassisten. I 1976 afsluttede han sit speciale om nordatlantiske sæler og blev cand.scient i zoologi fra Københavns Universitet. Efterfølgende arbejdede han på Zoologisk museum og siden i Verdensnaturfonden, hvor han grundlagde Pandaklubben, fondens børne- og ungdomsklub.


Året 1976 var også året, hvor Lars-Henrik Olsen debuterede med romanen "Ulvene". I 1983 udgav han julefortællingen med 24 kapitler, "Hyggen", der handler om en 8-årig dreng, der får besøg af en gammel, gnaven gårdnisse Hyggen. I 1986 udkom den populære bog "Erik Menneskesøn" om drengen Erik, der møder en lang række væsner fra den nordiske mytologi, og i 1988 fulgte "Dværgen fra Normandiet", der er en historisk roman, hvis handling er henlagt til et kloster, hvor middelaldertæppet Bayeux-tapetet væves.


Lars-Henrik Olsen har modtaget en lang række priser og legater for sit forfatterskab. I hovedparten af sit liv har han haft bopæl i København, men store dele af hans bøger er blevet forfattet på hans gård i det nordlige Skåne.

 


  • Fulde navn
   Lars-Henrik Olsen
  • Født
   30. 06. 1946
  • Debutbog
   Ulvene
  • Kendt for
   Dværgen fra Normandiet, Hyggen, Erik Menneskesøn
  • Aktuelle priser
   Skriverprisen, 2009
   Statens Kunstråd, arbejdslegat, 2005
   Statens Kunstfond, arbejdslegat, 1997
   Nordisk Skolebibliotekarforenings Børnebogspris
   Børnebogskaravanens Kamelpris, 1996
   Statens Kunstfond, arbejdslegat, 1994
   Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogpris, 1989
   Danske Boghandlermedhjælperforenings Børnebogspris, 1986
   Dansk Forfatterforenings Faglitterære pris, 1983
   Preis der Leserratten, Tyskland, 1981
   Kulturministeriets Børnebogspris, 1980
   Nemos Forfatterlegat, 1979