Foto: Siv Elin-Nærø

Lars Saabye Christensen

Født 21.9 1953


Om forfatteren

Lars Saabye Christensen er dansk statsborger, men er opvokset i Norge. Hans far var arkitekt og moren var hjemmegående.  Han skriver ikke på nynorsk men på bokmål. Han har studeret idehistorie, kunsthistorie og litteraturvidenskab ved Universitetet i Oslo. Saabye Christensen har udgivet både noveller, skuespil, kriminalromaner og digte. Der er også blevet tid til at udgive filmmanuskripter baseret på egne og andres bøger.

Saabye Christensen debuterede i 1976 med digtsamlingen "Historien om Gly". Det blev ikke ved den ene. Op igennem tiden er det blevet til hele 12 digtsamlinger. Lyrikken har han ikke kun sat på papir. Lars Saabye Christensen er også musikalsk poet. Han turnerer ofte rundt med sit blues & poetry band "Norsk Utflukt". Da han var barn, opdagede han rocksangen og glæden ved at være alene og skrive på samme tid, og det var et perfekt mix for Lars Saabye Christensen.

Han slog igennem i Norge med generationsromanen "Beatles"(1984), men det var først i 2002, at han fik sit gennembrud uden for Norges grænser. Det var med med slægtsromanen "Halvbroderen", som han i øvrigt fik Nordisk Råds Litteraturpris for.

Han skriver ofte om samfundets outsidere, de skæve og usikre mennesker, som kæmper med sig selv og livet. Alt dette bliver selvfølgelig ført med sproglig skarp pen. Med sin stærke billedfantasi, humor og menneske-know-how, får han sine læsere med. Saabye Christensen henter sin inspiration fra alt, rundt omkring sig; mennesker, musik, udsigten fra et vindue, bøgerne han læser, katten der går rundt på skrivebordet, erindringer og erfaringer. Det er også vigtigt for Saabye Christensen, at blande poesi og fortælling ind i sit forfatterskab, og hele tiden på nye måder. Han betragter sig faktisk, som en lyriker, der skriver romaner.

"Med Bernhard Hvals fortalelser" (2012), romanen om lægen Bernhard Hval, der er ret så snakkesalig, nærmest rablende, og fuld af uro i kroppen, som må kanaliseres ud i spytteri, stampen i gulvet, latinske gloser og anden mærkværdig gestik, er en forrygende historie, med et vanvittigt ord-overskud og et beundringsværdigt portræt af hovedpersonen, der med sin skævhed understøttes af hele romanens grundtone. Politiken skrev:

" .. Den hæver sig langt over hans seneste udspil – og det siger ikke så lidt – og ligner i øvrigt ikke noget, han har skrevet tidligere". 

I juni 2013 udkom Lars Saabye Christensens roman "Blink". Om den skrev Berlingske:

" .. Historierne står funklende stærkt for sig selv og handler om at finde og at miste sig selv. Det er godt gået, at det er lykkedes for Saabye at få de ved første øjekast disparate dele til at hænge sammen. For det gør de. På eminent vis."

Og Politiken: ".. BLINK understreger  at Lars Saabye Christensen fortsat sidder lunt på forsædet af nordisk litteraturs Rolls-Royce". Information var også blød: ".. Et mesterligt stykke skrivehåndværk. Læs denne sprøde bog om forældre og børn."

 


  • Fulde navn
   Lars Saabye Christensen
  • Født
   21.9 1953
  • Debutbog
   Historien om Gly (digte) 1976
  • Kendt for
   Halvbroderen (2001)
  • Aktuelle priser
   Tarjei Vesaas debutantpris, 1976.
   Cappelenprisen, 1984.
   Rivertonprisen, 1987.
   Kritikerprisen, 1988.
   Bokhandlerprisen, 1990.
   Riksmålsprisen,1997.
   Bokhandlerprisen, 2001.
   Brageprisen, 2001.
   Den norske leserprisen, 2001.
   Nordisk Råds Litteraturpris, 2002.
   Udnævnt til Kommandør af Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, 2006.
Det bliver der sagt...


24/06-2012 - 17:21
0 kommentarer
Ferielæsningens Top 10
1.  ’Gift’, af Tove Ditlevsen (udkom maj – 12)
Varen blev lagt i din kurv