Foto: Stine Heilmann

Liza Marklund

Født 09. 09. 1962


Om forfatteren

Liza Marklund er svensk krimiforfatter og regnes af mange som Skandinaviens ubestridte krimidronning. Hun har længe ligget nr. 1 på de internationale bestsellerlister med sin serie om Annika Bengtzon.


Eva Elisabeth Marklund er født i 1962 i den lille landsby Pålmark, der ligger tæt på polarcirklen i det nordlige Sverige. Hun er forfatter, journalist, klummeskribent og ambassadør for UNICEF. Hun er – sammen med blandt andre Jan Guillou – medejer af Piratförlaget, der er en af Sveriges mest succesrige forlag. Siden sin debut som forfatter i 1995 har Liza Marklund skrevet flere romaner og to faglitterære bøger. Liza Marklund var med til at skrive den internationale bestseller ”The Postcard Killers” (Dansk: ”Postkortmordene”) i samarbejde med den amerikanske krimiforfatter James Patterson.


Krimiserien om den modige journalist Bengtzon er blevet solgt i mere end 23 millioner eksemplarer på over hele verden, hvilket gør Liza Marklund til international bestsellerforfatter. Liza Marklund arbejdede som researcher og journalist i ti år, og som redaktør i fem år. Derudover laver hun dokumentarfilm for tv og skriver til forskellige aviser.


Temaerne i Liza Marklunds arbejde er ofte kvinders og børns rettigheder. Liza Marklund har lavet dokumentarfilm om børn med hiv og aids i Cambodja og Rusland samt en serie om vold i hjemmet med titlen "Tag et lille slag". Liza Marklund er også en populær klummeskriver og har været det de sidste 20 år. Hendes klummer er blevet publiceret i forskellige svenske og internationale aviser og magasiner, herunder Financial Times i England, Welt am Sonntag i Tyskland, Dagbladet Information i Danmark og Ilta-Lehti i Finland. Hun er en regelmæssig klummeskribent i den svenske tabloid Expressen og norske Verdens Gang. I dag har Liza Marklund og hendes familie både bopæl i Stockholm i Sverige og i Marbella i Spanien.


Liza Marklund har modtaget en lang række priser både for sit forfatterskab og for sit sociale engagement.


Bøgerne i serien om Annika Bengtzon er ikke udkommet i samme rækkefølge, som de kronologisk foregår. Den første bog i serien, ”Nedtælling” udkom i Sverige i 1998, men er tidsmæssigt placeret efter ”Primetime”. Bøgerne i Annika Bengtzon-serien er udkommet i denne rækkefølge: ”Nedtælling” (1998), ”Hedebølge” (1999), ”Paradiset” (2000), ”Primetime” (2002), ”Røde ulv” (2003), ”Nobels testamente” (2006), ”Livstid” (2007), ”En plads i solen” (2008), ”Sort hvid” (2011), ”Noras bog” (2013) og ”Jernblod” (2015).


Udover serien om Annika Bengtzon har Liza Marklund også skrevet ”Forelskede sig i et mareridt” (2001), ”Asyl” og ”Der findes et særligt sted i helvede for kvinder som ikke hjælper hinanden” (2006), der alle er baseret på sande historier.


I 2019 er Liza Marklund tilbage på dansk i storform med ”Sort perle” (2018), der er en historie om en ung kvinde på den perleøen Manihiki, der er en atol i Stillehavet og en del af øgruppen Cook.


  • Fulde navn
   Liza Marklund
  • Født
   09. 09. 1962
  • Debutbog
   Hedebølge
  • Kendt for
   Krimiserien om Annika Bengtzon
  • Aktuelle priser
   Svenska Deckarakademiens Polonipris 1998
   Debutantpris 1998
   Årets forfatter 1999
   Pocketbook of the Year 2000
   Årets bog 2001
   Scanarama Literary Award 2002
   Piteå Kulturpris 2004
   Svenska Litteraturpriset 2007


Varen blev lagt i din kurv