Foto: Stine Heilmann

Liza Marklund

Født 09. 09. 1962


Om forfatteren

Liza Marklund er svensk krimiforfatter og regnes af mange som Skandinaviens ubestridte krimidronning. Hun har længe ligget nr. 1 på de internationale bestsellerlister med sin serie om Annika Bengtzon.


Eva Elisabeth Marklund er født i 1962 i den lille landsby Pålmark, der ligger tæt på polarcirklen i det nordlige Sverige. Hun er forfatter, journalist, klummeskribent og ambassadør for UNICEF. Hun er – sammen med blandt andre Jan Guillou – medejer af Piratförlaget, der er en af Sveriges mest succesrige forlag. Siden sin debut som forfatter i 1995 har Liza Marklund skrevet flere romaner og to faglitterære bøger. Liza Marklund var med til at skrive den internationale bestseller ”The Postcard Killers” (Dansk: ”Postkortmordene”) i samarbejde med den amerikanske krimiforfatter James Patterson.


Krimiserien om den modige journalist Bengtzon er blevet solgt i mere end 23 millioner eksemplarer på over hele verden, hvilket gør Liza Marklund til international bestsellerforfatter. Liza Marklund arbejdede som researcher og journalist i ti år, og som redaktør i fem år. Derudover laver hun dokumentarfilm for tv og skriver til forskellige aviser.


Temaerne i Liza Marklunds arbejde er ofte kvinders og børns rettigheder. Liza Marklund har lavet dokumentarfilm om børn med hiv og aids i Cambodja og Rusland samt en serie om vold i hjemmet med titlen "Tag et lille slag". Liza Marklund er også en populær klummeskriver og har været det de sidste 20 år. Hendes klummer er blevet publiceret i forskellige svenske og internationale aviser og magasiner, herunder Financial Times i England, Welt am Sonntag i Tyskland, Dagbladet Information i Danmark og Ilta-Lehti i Finland. Hun er en regelmæssig klummeskribent i den svenske tabloid Expressen og norske Verdens Gang. I dag har Liza Marklund og hendes familie både bopæl i Stockholm i Sverige og i Marbella i Spanien.


Liza Marklund har modtaget en lang række priser både for sit forfatterskab og for sit sociale engagement.


Bøgerne i serien om Annika Bengtzon er ikke udkommet i samme rækkefølge, som de kronologisk foregår. Den første bog i serien, ”Nedtælling” udkom i Sverige i 1998, men er tidsmæssigt placeret efter ”Primetime”. Bøgerne i Annika Bengtzon-serien er udkommet i denne rækkefølge: ”Nedtælling” (1998), ”Hedebølge” (1999), ”Paradiset” (2000), ”Primetime” (2002), ”Røde ulv” (2003), ”Nobels testamente” (2006), ”Livstid” (2007), ”En plads i solen” (2008), ”Sort hvid” (2011), ”Noras bog” (2013) og ”Jernblod” (2015).


Udover serien om Annika Bengtzon har Liza Marklund også skrevet ”Forelskede sig i et mareridt” (2001), ”Asyl” og ”Der findes et særligt sted i helvede for kvinder som ikke hjælper hinanden” (2006), der alle er baseret på sande historier.


I 2019 er Liza Marklund tilbage på dansk i storform med ”Sort perle” (2018), der er en historie om en ung kvinde på den perleøen Manihiki, der er en atol i Stillehavet og en del af øgruppen Cook.


  • Fulde navn
   Liza Marklund
  • Født
   09. 09. 1962
  • Debutbog
   Hedebølge
  • Kendt for
   Krimiserien om Annika Bengtzon
  • Aktuelle priser
   Svenska Deckarakademiens Polonipris 1998
   Debutantpris 1998
   Årets forfatter 1999
   Pocketbook of the Year 2000
   Årets bog 2001
   Scanarama Literary Award 2002
   Piteå Kulturpris 2004
   Svenska Litteraturpriset 2007