Foto: Ukendt

Marguerite Duras

Født 04. 04. 1914


Om forfatteren

Marguerite Duras var en fransk forfatter og filminstruktør. Hun debuterede som romanforfatter i 1943, og er i Danmark hovedsageligt kendt for den selvbiografiske roman ”Elskeren” fra 1984.


Marguerite Duras blev født i Gia Dinh i 1914 i det sydlige Vietnam, dengang fransk Indokina. Hendes forældre var franskmænd, som frivilligt var rejst til Indokina for at arbejde. Da Marguerite Duras var syv år gammel døde hendes far, men moren valgte at blive i landet med sine tre børn og tjente til føden som skolelærer. Familien levede isoleret, og pengene var få, efter at morens havde tabt sin opsparing på jordspekulationer. I flere af sine værker behandler Marguerite Duras gentagende gange barndommens trange kår.


Som 17-årig rejste Marguerite Duras til Frankrig for at studere matematik, men skiftede kort tid efter sin ankomst til politisk studier og jura. Under Anden Verdenskrig arbejdede hun for Vichyregeringen, men var samtidig medlem af den franske modstandsbevægelse. I 1943 romandebuterede hun med romanen ”Les Impudents”, og det var ved denne lejlighed, at hun valgte forfatternavnet Duras.


Marguerite Duras skrev også filmmanuskripter, og drejebogen til Alain Resnais’ film ”Hiroshima mon amour” fra 1959 står som et folkeligt gennembrud for hende. Efter 1966 begyndte Marguerite Duras selv at instruere film. Hun døde af strubekræft, 81 år gammel, i Paris.


  • Fulde navn
   Marguerite Duras
  • Født
   04. 04. 1914
  • Dødsdato
   03. 03. 1996
  • Debutbog
  • Kendt for
   Elskeren fra Nordkina
  • Aktuelle priser


Varen blev lagt i din kurv