Foto: Anna-Lena Ahlström

Mari Jungstedt

Født 31. 10. 1962


Om forfatteren

Kerstin Mari Jungstedt er svensk journalist og kriminalforfatter, og hun er bosat i Stockholm. Mari Jungstedt har arbejdet som journalist ved Sveriges Radio Ekot, Rapport, og SVT's regionale nyhedsprogram ABC.

Hun debuterede 2003 med en spændingsroman, som handler om seriemord på Gotland. I de følgende romaner vender hun tilbage til flere personer fra debuten, nemlig kriminalkommissær Anders Knutas og journalisten Johan Berg. Bøgernes handling er henlagt til Gotland, hvor Mari Jungstedt er bosat om sommeren.

Mari Jungstedts romaner er oversat mere end 8 forskellige sprog, og flere af bøgerne er også blevet filmatiseret.

Mari Jungstedt har en baggrund som journalist for blandt andet Ekko, Beretning og som  studievært på det regionale nyhedsprogram ABC. I dag er hun forfatter på fuld tid.

Mari Jungstedts bor i Stockholm og til tider på Gotland, hvilket også afspejler sig i hendes krimier om kommisær Anders Knutas og hans kolleger, der arbejder hos Visby politi.

Siden debuten med romanen "Den du ikke ser" i 2003 er Mari Jungstedt blevet etableret som en af Sveriges mest succesfulde forfattere. Hendes bøger har solgt 2,2 millioner eksemplarer i Sverige og er udgivet i mere end 20 lande, og den engelske avis The Times har udråbt hende til "en af Skandinaviens bedste krimiforfattere."

Anmelderne er enige om, at bøgerne, "Den inderste kreds" og "Den døende dandy" hører til Jungstedts bedste. Om "Den døende dandy" skrev Politikens Anette Dina Jørgensen:

".. Som enhver god krimi bygger Jungstedt ganske rutineret op med fragmenterede kapitler, der langsomt stykkes sammen til en meningsfuld og underholdende fortælling, efterhånden som lagene blotlægges, og plottet træder stadig tydeligere frem. ’Habil’ i ordets mest positive betydning, dét er hun dæleme. "

Flere af Mari Jungstedts bøger er optaget til svensk tv og oversat til engelsk.


  • Fulde navn
   Mari Jungstedt
  • Født
   31. 10. 1962
  • Debutbog
   Den du ikke ser (2007)
  • Kendt for
   Kriminalserien med krminalkommissær Anders Knutas og journalisten Johan Berg
  • Aktuelle priser


Varen blev lagt i din kurv