Foto: Gitte Sofie Hansen

Mette Moestrup

Født 11. 12. 1969


Om forfatteren

Mette Moestrup er født 1969 i Aarhus, opvokset i Vendsyssel og bor i København. Hun er musisk-sproglig student fra Hjørring Gymnasium og cand. phil. i litteraturhistorie fra Institut fra Litteraturhistorie, Aarhus Universitet.

Efter studentereksamen rejste Moestrup i Egypten, Kenya, Tanzania og Uganda. I løbet af studieårene var hun på studieophold i Paris og New York - hvor hun fulgte forløb hos Edward Said på Columbia University.

Fra 1998-2002 var hun medredaktør af Den Blå Port.

I en årrække har Mette Moestrup været fast lærer på Forfatterskolen i København. Nu er hun vejleder på den svenske forfatterskole Litterär Gestaltning i Göteborg. Ofte er hun også gæstelærer på Skrivekunstakademiet i Bergen.

Mette Moestrup har gennem hele sit virke arbejdet meget tværnordisk og har optrådt på et væld af poesifestivaler i Norge, Sverige, Grønland, Island og desuden også Tyskland.

Hun modtog Statens Kunstfond i perioden 2005-2008.

En rød tråd er endvidere arbejdet med brevkunst og netkunst, "Hvid kvinde M.M." , "Brevprojekt M.M" og "Kollektivt, anonymt".

Moestrups forfatterskab består af fire digtsamlinger og en kort roman.

Seneste udgivelse er digtsamlingen "Dø, løgn, dø" (2012). Om denne skrev Information:

"..Ikke at bogen ikke er flot, men det føles forkert, når Gyldendal udgiver Mette Moestrups nye digtsamling som en statelig, sort hardback. For digtene selv sprutter og stritter og spyr om sig i stadigt skiftende tonefald. Og med stadigt skiftende former. Så er de slanke skulpturer, så breder de sig over siderne, så får de tabellens form, så er de konceptuelle øvelser, så indarbejder de fremmed tekst, så fungerer de via bastante gentagelser, så triller de med en virtuositet ikke ulig barndommens tungebrækkende remser. Bispens gipsgebis, stakit stativ kasket, den slags."

Efter debuten "Tatoveringer" (1998) kom "Golden Delicious" (2002), som blev præmieret af Statens Kunstfond, og udkom i svensk oversættelse i 2004, og endelig "kingsize" (2006), som hun modtog Montana-prisen for, og hvoraf store dele er publiceret i svenske, norske, tyske og finske antologier og tidsskrifter. Om sidstnævnte digtsamling reflekterer Mette Moestrup:

".. I kingsize er et tema etnicitet, nationalitet, oprindelighedsfigurer i det hele taget. På den ene side bærer man hjemstavnen med sig, men samtidig er jeg kritisk over for hjemstavnstanken. Jeg siger ikke, at det intet betyder at komme fra for eksempel en landsby. Der ligger erindringer og indtryk, som præger ens identitet, men det giver ikke et bestemt produkt. Man kan ikke koble mellem oprindelse og identitet på dén måde, det er for simpelt, ja, farligt. Det er blandt andet derfor, jeg har lavet to versioner af landsbydigtet. For, som jeg skriver et sted i kingsize: "Oprindelse er en sammenhæng, som forandrer sig."

Romankollagen "Jævnet med jorden" (2009) blev indstillet til Weekendavisens Litteraturpris og Kritikerprisen. En norsk samling "9 dikt om begær" med digte fra "Golden Delicious" og "kingsize" udkom i november 2009 på forlaget Flamme.

Desuden har Mette Moestrup udgivet børnebøgerne "Ti grønne fingre" (2007) og "Hvad siger sneugleungen Ulla?"(2009).

Som barn var Mette Moestrup også glad for poesi men det har krævet mod, at satse på digtningen:

".. Når man skriver til skrivebordsskuffen, afslutter man ikke forløbet, hvilket fastholder en uskyld, som det kan være svært at give slip på. Der ligger et latent uskyldstab i det at publicere. Når man udgiver, river værket sig løs fra kun at tilhøre en selv til at være noget, der indgår i den offentlige cirkulation og litterære institution. Så står det dér pinefuldt og vipper mellem at være vare og værk. Den offentlige distribution forudsætter en varemekanisme, som jeg tidligere havde en vis koket blufærdighed over for. Men for at møde den ukendte læser er jeg nødt til at indgå som en del i det." 


 


  • Fulde navn
   Mette Moestrup
  • Født
   11. 12. 1969
  • Debutbog
   Tatoveringer (1998) digte
  • Kendt for
   Kingsize (2006) og Dø løgn dø (2012)
  • Aktuelle priser
   Montanas Litteraturpris (2007) for digtsamlingen Kingsize
Det bliver der sagt...


14/08-2013 - 10:22
0 kommentarer
Louisiana Literature klar med program for 2013 - søndag er min yndlingsdag!

I dag blev Louisiana Literature program 2013 offentliggjort på facebook (og på Louisianas egen hjemmeside).

23/03-2013 - 16:14
0 kommentarer
I år er den kommet helt bag på mig, Verdens Poesidag..

 

24/08-2012 - 13:52
0 kommentarer
Louisiana Literature - det jeg vil opleve den 25/8 (The Day of Poetry)

Jeg er tidligt ude på lørdag. Tager med det offentlige transportsystem omkring kl. 8.00 og springer sikkert morgenmaden over.Interview