Foto: Ulla Montan

Patti Smith

Født 30. 12. 1946


Om forfatteren

Patti Smith (Patricia Lee Smith) blev født i Chicago, men flyttede som barn med familien til Deptford Township i New Jersey. Forældrene gav Patti Smith og hendes søskende en religiøs opdragelse, men som teenager frasagde hun sig religionen da hun følte den indskrænkede og umyndiggjorde hende. Da hun senere løst fortolkede Van Morrisons sang ”Gloria”, åbnede hun sin version med ordene ”Jesus died for somebody’s sins, but not mine”. Det er en kommentar til ungdommens afvisning af troen, og hun siger om de religiøse forskrifter: ”The words are just rules and regulations to me.” – Allerede som ung var Patti Smith af den overbevisning at mennesket selv måtte tage ansvar for sine handlinger.


 Som 20-årig blev Patti Smith gravid, men da hun ikke havde nogen intention om at gifte sig med faren, gav hun barnet bort til adoption efter fødslen i april 1967. Kort efter købte hun en busbillet til New York og hutlede sig dér igennem tilværelsen, sov i parker og forsøgte at få gang i kunstnerkarrieren.


I New York mødte hun en anden aspirerende kunstner, Robert Mapplethorpe. De blev venner og havde en overgang et intenst romantisk forhold, et forhold der dog kuldsejlede i takt med at Robert Mapplethorpe gradvist erkendte at han var homoseksuel. Men de forblev venner, og de delte kunstnerdrømmen: han ville fotografere, hun ville skrive, men det blev i første omgang musikken verden kom til at kende Patti Smith for.


I begyndelsen af 1970’erne optrådte hun rundt omkring i New York, og i 1974 dannede hun The Patti Smith Group. I 1975 udgav gruppen sit første album, ”Horses”, en hybrid af sange og oplæste digte, og åbningsnummeret er ovenfornævnte ”Gloria”. I 1978 udgav gruppen albummet ”Easter” der er Patti Smiths bedst sælgende album til tider. Albummet indeholder singlen ”Because the Night”, en sang skrevet af Bruce Springsteen og egentlig tiltænkt ham selv, men han gav den til Patti Smith som han delte studie med. Da Patti Smith i 2010 spillede på Roskilde Festival, deltog hun i årets åbningsshow til minde om de 9 mænd som omkom tilbage i 2000 under en koncert med Pearl Jam. Patti Smith kastede en rose for hver af de omkomne ud blandt publikum og sang ”Because the Night” der handler om kærlighed og savnet af en elsket.


I 1979 udgav hun albummet ”Wave”, og det skulle blive det sidste album fra hendes hånd i mange år. Patti Smith havde kort forinden mødt musikeren Fred Smith, de blev gift i 1980, og i 1982 fik de sønnen James. I 1987 kom datteren Jesse til verdenen, og Patti Smith levede i store dele af 1980’erne et tilbagetrukket liv som husmor i Detroit. I 1988 udgav ægteparret dog albummet ”Dream of Life” sammen.


Herefter følger en årrække hvor Patti Smith måtte tage afsked med flere af sine nære: Robert Mapplethorpe var syg med aids, og han døde i marts 1989. Kort tid efter døde Richard Sohl, guitaristen i The Patti Smith Group, og fire år senere, i 1994, døde ægtemanden Fred Smith af en blodprop i hjertet, og som den sidste i rækken døde Patti Smiths bror Todd. Sønderknust overvejede hun at lægge musikken på hylden, men hendes venner, musikeren Michael Stipe, fra bandet R.E.M., og beatpoeten Allen Ginsberg, overtalte hende til at tage ud og spille, og i 1995 drog hun på turné med Bob Dylan. I 1996 rykkede Patti Smith teltpælene op og flyttede med børnene til New York.  


Sideløbende med udgivelsen af sin musik har Patti Smith udgivet flere digtsamlinger. Hun er en dedikeret fan af den franske digter og enfant terrible Arthur Rimbaud (1854-91) der i sin poetiske praksis er optaget af at se og formidle det sete. Rimbaud beskæftiger sig ikke kun med det smukke, men behandler også det grimme og ækle – alt det som datidens borgerskab ikke brød sig om og ikke mente havde plads i poesien. Rimbaud fremhæver, ligesom en anden af  1800-tallets poeter, Charles Baudelaire, det skønne i det grimme.   


Patti Smith har et stort samfundsengagement: hun kæmper for de sortes rettigheder, ønsker at forbedre de fattiges kår, og hun var en indædt modstander af USA’s tidligere præsident George W. Bush. Patti Smiths digte er fyldt med dette samfundsengagement og ønsket om en bedre og mere retfærdig verden.


I 2010 udgav Patti Smith erindringsbogen "Just Kids" om sin og Robert Mapplethorpes opvækst, deres møde i New York og deres sammenflettede skæbner. Bogen er et billede af en svunden tid hvor man kunne overnatte på en bænk i Chelsea Park, og hvor de store stjerner og de kreative sjæle, Janis Joplin, Bob Dylan og Leonard Cohen etc., boede på Chelsea Hotel. Patti Smith skriver på en af bogens sidste sider at hun lovede Mapplethorpe at fortælle deres historie, og det har hun nu gjort. Bogen har haft enorm succes i mange lande.


Patti Smith associeres ofte med punkmusikken som den tog sig ud i sine unge dage, og hun kaldes ofte ”Godmother of Punk”. Men man skal ikke tage fejl af hende: Patti Smith er en kunstnerisk sjæl, hun både skriver, synger, maler og fotograferer, og hun holder meget af klassisk musik. Da hun gik på scene til mindeceremonien på Roskilde Festival, var det til tonerne af Mozart, og i minutterne efter at hun havde fået beskeden om Mapplethorpes død, hørte hun arien ” Vissi d'arte, vissi d'amore” (Jeg levede for kunsten, jeg levede for kærligheden) fra operaen Tosca. Tv’et var tilfældigvis tændt og derudfra strømmede de så rammende ord, både når det gælder Robert Mapplethorpes liv og Patti Smiths liv. 


Læs, lyt og udforsk på Patti Smiths hjemmeside.


 


  • Fulde navn
   Patti Smith
  • Født
   30. 12. 1946
  • Debutbog
  • Kendt for
  • Aktuelle priser
Det bliver der sagt...


24/08-2012 - 13:52
0 kommentarer
Louisiana Literature - det jeg vil opleve den 25/8 (The Day of Poetry)

Jeg er tidligt ude på lørdag. Tager med det offentlige transportsystem omkring kl. 8.00 og springer sikkert morgenmaden over.

17/07-2012 - 14:04
0 kommentarer
Fra Woolgathering til Drømmespinderi
Om bogen, siger Patti Smith: “Alt i denne lille bog er sandt og beskrevet nøjagtigt, som det var.
Varen blev lagt i din kurv