Foto: Marcos Borges 2011

Paulo Coelho

Født 24. 08. 1947


Om forfatteren

Paulo Coelho er brasiliansk forfatter og født i Rio de Janeiro. Han trådte ind på den internationale forfatterscene med romanen "O Alquimista" (da. Alkymisten) og har i tidens løb udgivet mere end 30 bøger, og han er en af de nulevende forfattere der har den største læserskare.


Allerede som teenager vidste Paulo Coelho at han ville være forfatter, men hans forældre brød sig ikke om sønnens fremtidsdrømme. I stedet sendte de deres introverte 16-årige søn på en psykiatrisk klinik i håbet om at det ville tage livet af hans ukonventionelle fremtidsplaner. Tre gange forsøgte han at stikke af, og først fire år senere blev han løsladt og lod sig, i overensstemmelse med forældrenes ønske, indskrive på jurastudiet. Studiet fangede dog ikke den unge Paulo Coelho, han forlod universitetet og rejste i de følgende år rundt i Sydamerika, Nordafrika, Mexico og Europa. Tilbage i Brasilien begyndte han at arbejde som sangskriver for en række kendte brasilianske musikere, og herigennem mødte han sangeren Raul Seixas. De to dannede i 1972 partiet Sociedad Alternativa (da. Alternativt samfund) som kæmpede mod det kapitalistiske markede og for individets frihed og ret til at forfølge sine drømme. Det politiske arbejde var ikke ufarligt, og partiets krav om individuel frihed må forstås i lyset af de omvæltninger som fandt sted i 1960'ernes Brasilien. Otte år forinden, i 1964, havde militæret kuppet landets demokratisk valgte regering, og i 1974 blev Raul Seixas og Paulo Coelho arresteret for statsundergravende virksomhed. De blev ikke dømt til nogen længerevarende fængselsdom, men Paulo Coelho besluttede sig for at lægge skriveriet og den politiske aktivisme på hylden og fik job hos pladeselskabet PolyGram.


I årene efter blev han gift med Christina Oiticica, som han stadig er gift med, og ægteparret har siden deres bryllup boet i både Brasilien og Europa. Paulo Coelho begyndte igen at skrive, og i 1982 udgav han ”Arquivos do Inferno” (da. Helvedes arkiver), men bogen solgte dårligt. Heller ikke den næste bog, ”O Manual Prático do Vampirismo” (da. En praktisk manual til vampyrisme) fra 1986, blev en succes, og Paulo Coelho forsøgte senere at trække den tilbage da han mente den var dårligt skrevet.


Samme år, i 1986, rejste Paulo Coelho til det Nordspanien og tilbagelagde pilgrimsruten Santiago de Compostela. Han har senere udtalt at vandringen blev et vendepunkt i hans liv, og at han oplevede en spirituel vækkelse. Oplevelserne og den livsvisdom han erhvervede sig, nedfældede han i bogen ”O Diáro de Um Maga” (da. Pilgrimmen). Bogen blev udgivet i 1988, og få måneder efter fulgte romanen ”O Alquimista” (da. Alkymisten). ”Alkymisten” blev udgivet på et lille forlag i et førsteoplag på 900 bøger, og forlaget var ikke villig til at trykke et andet oplag. Paulo Coelho valgte derfor at lade sin næste bog, ”Brida”, udkomme på et større forlag, og markedsføringen samt romanens succes skabte et marked for ”Alkymisten”. Bogen blev genoptrykt, opnåede stor succes og gjorde Paulo Coelho berømt. "Alkymisten" er i dag solgt i mere end 65 millioner eksemplarer, hører til blandt de bedst sælgende bøger i historien, og er optaget i Guiness Rekordbog som den bog af en nulevende forfatter der er oversat til flest sprog, ikke færre end 70.


Paulo Coelho skriver meget, og siden udgivelsen af ”Alkymisten” er der udkommet en bog fra hans hånd ca. hvert andet år. Han har modtaget en lang række priser, heriblandt Crystal Award fra World Economic Forum. Frankrig har tildelt ham landets fortjenstorden så han nu er ridder i Æreslegionen (At blive ridder i Æreslegionen svarer til at blive ridder af Dannebrog). I 1996 grundlagde han Paulo Coelho Instituttet som yder hjælp til mindrebemidlede børn og ældre, og september 2007 blev han udnænvt til fredsambassadør af FN.


Læs mere på Paulo Coelhos eget website og hans blog.


Følg ham på Facebook og Twitter.


 


 


  • Fulde navn
   Paulo Coelho
  • Født
   24. 08. 1947
  • Debutbog
   Helvedes arkiver
  • Kendt for
   Alkymisten
  • Aktuelle priser
   Crystal Award
Det bliver der sagt...


13/05-2013 - 15:18
0 kommentarer
Paulo Coelho, part II

Hvis man kan få en Paulo Coelho overdosis er jeg nok godt på vej. De sidste par uger har jeg slugt Djævlen og frøken Prym, Aleph, Valkyrierne, Elleve minutter og Pilgrimsrejsen.

11/04-2013 - 22:35
0 kommentarer
Paulo Coelho

Alkymisten, af Paulo Coelho, har stået på læselisten i mange år. Af en eller anden grund er det bare ikke blevet til mere end det. Men nu skulle det pludselig være.Interview