Foto: Bro

Sara Blædel

Født 6. august 1964


Om forfatteren

Sara Blædel er datter af den kendte, danske journalist og cavlingprisvinder Leif Blædel og Annegrethe Nissen, som er forfatter og skuespiller, og hvis karriere omfatter roller i teater, radio, tv og film.


Sara Blædel er bedst kendt for sin serie af kriminalromaner og kriminalassistent Louise Rick og hendes veninde, journalisten Camilla Lind, men påbegyndte en helt ny serien i 2016 med Bedemanden datter. Bog nummer to i serien om bedemandens datter Ilka er Ilkas arv, der udkom 2017.


Sara Blædel er født i København og opvokset i Hvalsø. I barndomshjemmet var hun omgivet af en konstant strøm af forfattere og kunstnere, der besøgte forældrene. På trods af en kamp med ordblindhed gav bøgerne Sara Blædel en verden at flygte ind i. Hendes indadvendte natur krævede en udgang fra trængsel og travlhed i livet. Da Sara Blædel var 18 år gammel, kom hun i lære som tjener på Hotel Plaza i København. Hun har en grafisk uddannelse som reprokopist, og hun har arbejdet som grafisk koordinator hos forlaget Gyldendal.


I 1993 startede Sara Blædel forlaget Sara B, hvor hun oversatte amerikanske krimier til dansk. I 1995 begyndte hun at arbejde som journalist, og fra 2001 var hun tilknyttet tv som researcher, tilrettelægger og redaktionschef for forskellige programmer. I 2004 debuterede Sara Blædel som forfatter med kriminalromanen "Grønt støv". For kriminalromanen modtog hun Det Danske Kriminalakademis debutantpris. Siden har hun vundet adskillige priser og er udnævnt som danskernes yndlingsforfatter hele tre gange. Hun har modtaget legater fra både Statens Kunstråd og Statens Kunstfond.


Sara Blædels skriveproces er intens, og mange af hendes bøger er skrevet i hendes sommerhus, hvor der er store vinduer, der giver en panoramaudsigt, hvide terrassemøbler og en grill på terassen. I disse rolige omgivelser skriver Sara Blædel om sine brutale mordmysterier. Forskning spiller også en vigtig rolle i Sara Blædels skriveproces. Hun mener, at fantasien har sin bedste chance for at trives inden for rammerne af virkeligheden. Så de fleste af de geografiske steder, der udgør Louise Ricks univers er hentet fra den virkelige verden. Hendes lejlighed er Sara Blædels gamle lejlighed i København, og hun besøger de samme caféer, som Sara Blædel besøger.


Sara Blædels romaner er udgivet i over sytten lande og på femten forskellige sprog. I dag bor Sara Blædel nord for København med sin familie. Hun har både en kat og en hund, og hun nyder at tage en tur på hesteryg i den fri natur. Når hun ikke er optaget af at begå brutale mord i sine bøger, er hun ambassadør for Red Barnet og er en del af en jury, der bedømmer en konkurrence inden for dokumentarfilm.


  • Fulde navn
   Sara Blædel
  • Født
   6. august 1964
  • Debutbog
   Grønt støv
  • Kendt for
   Sine krimier
  • Aktuelle priser
   Det danske Kriminalakademis debutantpris for "Grønt støv" 2004
   Bog & Idé-prisen 2008
   Årets forfatter hos Søndagsavisens læsere 2009


Varen blev lagt i din kurv