Foto: Thomas A

Sebastian Klein

Født 20.07.1972


Om forfatteren

Sebastian Klein er dansk skuespiller, TV-vært, foredragsholder og forfatter. Sebastian Klein har om nogen mange jobbeskrivelser på CV’et. Af mange, og særligt dem, der var børn i 90’erne, er han kendt som Doktor Pjuskebusk. Men han har faktisk en efterhånden lang bibliografi bag sig. Det er en bibliografi, der blandt andet tæller et utal af lærerige og underholdende børnebøger om dyrenes verden, men som også tæller en selvbiografi om livet som skuespillersøn.  


Skuespillersøn, ornitolog og Doktor Pjuskebusk

Sebastian Klein blev født i 1972 på Rigshospitalet og er søn af den folkekære skuespiller Jesper Klein og Lykke Nielsen, der også var skuespiller. Sebastian Klein voksede op på Amager, hvor han boede med sine forældre. Hvad mange formentlig ikke ved om Sebastian Klein er, at han faktisk er uddannet ornitolog. Og det var netop dét karrierevalg, der blev startskuddet til hans gennembrud på TV. Gennembruddet fik han, da han med figuren Doktor Pjuskebusk i børneprogrammet ”Naturpatruljen” lærte alle børn, hvordan man kan se forskel på en harelort og en egernlort. Det var med det faste indslag ”Gæt en lort”, som var en del af programmet, der blev lavet af Martin Keller og Ketil Teisen. Programmet blev sendt på DR1 i årene 1997 til 2003, og var så populært, at det efterfølgende er blevet genudsendt på DR-kanalen Ramasjang flere gange. Med trekløveret bestående af Martin, Ketil og Doktor Pjuskebusk i front var ”Naturpatruljen” et sjovt, men også lærerigt program, der gjorde både børn og voksne klogere på de dyr og den natur, vi har omkring os i Danmark.


Et andet TV-program med Sebastian Klein, der ligeledes blev rigtigt populært, var børneprogrammet ”Anton, min hemmelige ven”. Programmet blev sendt fra 2001-2002, og var især kendt og elsket for indslag som det, hvor Sebastian Klein viser sin usynlige ven, hvordan man laver ulækre madder eller historierne om dengang, hvor Oste-Hansen havde en butik rundt om hjørnet.


Dyr, natur og videnskab i børnehøjde

Netop det at tale til børn i børnehøjde, er noget, Sebastian Klein gør rigtigt godt – selv med emner som natur og især videnskab, der ellers kan være svære at forstå, når man er barn. Det var ganske vist på grund af TV, at vi kom på fornavn med Sebastian Klein, men han kan også findes på mange bogreoler rundt om i de danske hjem. Sebastian Kleins store passion er dyr, og det er noget, der for alvor kommer til udtryk i de bøger, han skriver. Det er nemlig spændende, underholdende og lærerige bøger om de mange forskellige og fantastiske dyr, der findes i verden. Han har blandt andet forfattet en række bøger, hvori de mindste kan lære om blandt andet Verdens farligste dyr, Verdens mærkeligste dyr, Verdens farligste bjørne og De 100 mest gådefulde dyr. Hvis man er glad for pandaer, isbjørne eller måske skorpioner, har Sebastian Klein også dedikeret en bog til hver af dem. Der er egentligt tale om børnebøger, men i Sebastian Kleins lærerige dyrebøger er der formentlig også viden om dyrene, som voksne endnu ikke kender.


I faderens skygge

Sebastian Klein kan om nogen skrive under på, at det ikke altid har været let at være søn af to kendte skuespillere. Hans barndom var blandt andet præget af faderens op- og nedture, og mindede ikke just om den barndom, som hans venner havde. Det er der kommet en bog ud af, nemlig biografien Fra min faders skygge (2016), der er Sebastian Kleins fortælling om sin opvækst. Det er en rå, men også morsom fortælling, som blandt andet fortæller om ægteskabet mellem en sky Jesper Klein og den kulørte Lykke Nielsen, der var et passioneret et af slagsen, ligesom bogen beskriver, hvordan det var at være enebarn i dén konstellation. Og hvordan det er at stå alene med tabet, når dine forældre går bort. Det er et portræt af en til tider hård barndom, men i særdeleshed også en hyldest til hans nu afdøde forældre. Jesper Klein og Lykke Nielsen døde med få års mellemrum i henholdsvis 2011 og 2005.


  • Fulde navn
   Sebastian Klein
  • Født
   20.07.1972
  • Debutbog
   Doktor Pjuskebusk og den mystiske fugl: Naturpatruljen på tur til søen (2003)
  • Kendt for
   Sine lærerige børnebøger om alverdens dyr
  • Aktuelle priser


Varen blev lagt i din kurv