Foto: Ukendt

Siri Hustvedt

Født 19. 02. 1955


Om forfatteren

Siri Hustvedt er født og opvokset i den lille by Northfield i Minnesota. Hendes far, Lloyd Hustved, var tredjegenerationsefterkommer af norske emigranter, og moren Ester Vegan Hustvedt, var født og opvokset i Norge. De to havde mødt hinanden i Norge da Lloyd Hustvedt besøgte Oslo Universitet. Selv om han var født og opvokset i USA, talte han flydende norsk, og da Siri Hustvedts mor også talte norsk, blev sproget hendes førstesprog. Hun taler stadig sproget til trods for at hun har boet størsteparten af sit liv i USA.


Lloyd Hustved underviste i norsk sprog og litteratur på St. Olaf College og da Siri Hustvedt skulle i College, valgte hun også St. Olaf. I 1977 blev hun bachelor i historie, og året efter rejste hun til New York og fortsatte sine studier på det prestigefyldte Columbia University. Mens hun studerede, skrev hun digte, og i 1981 slap et af dem gennem nåleøjet hos redaktionen ved tidsskriftet The Paris Review og blev trykt.


Det var også i New York at hun mødte forfatteren Paul Auster som hun giftede sig med i juni 1982. I 1983 udgav hun en digtsamling, "Reading to You", men fortsatte sideløbende sin akademiske karriere. i 1986 afleverede hun sin ph.d.-afhandling om Charles Dickens, sprog og identitet. Året efter fik hun og Paul Auster datteren Sophie der, ligesom sine forældre, har valgt kunstnervejen.


Efter ph.d.-afhandlingen begyndte Siri Hustvedt på romanen "The Blindfold" (da. "Med bind for øjnene"), og den er blevet fulgt af en række andre romaner, heriblandt "What I Loved" (da. "Det jeg elskede") fra 2003 som blev en international bestseller. 


Udover romanerne og digtene har Siri Hustvedt skrevet og udgivet flere essays. Hun skriver også om moderne kunst, og hendes glødende interesse for kunst har smittet af på hendes fiktive univers så en eller flere karakterer i de forskellige romaner har en metier der knytter an til kunstens verden. 


Siri Hustvedt er også meget interesseret i filosofi og psykologi. Den danske filosof Søren Kierkegaard gjorde et uudsletteligt indtryk på Siri Hustvedt da hun første gang læste hans tekster, og i romanen ”The Summer Without Men” (da. ”Sommeren uden mænd”) spiller han en vigtig rolle for karakteren Mia der er blevet forladt af sin mand og befinder sig i et eksistentielt limbo.


Mht. psykologien har Siri Hustvedt hovedsageligt beskæftiget sig med neurovidenskab og psykoanalyse, og man kan finde flere karakterer med psykologiske diagnoser og interesse for psykologi i hendes persongalleri. I ”What I Loved” forsker Erica Stein i hysteri, og drenge Mark Wechsler har en personlighedsforstyrrelse. Selv lider Siri Hustvedt af migræne, og hun har udtalt at det er en af årsagerne til at hun gerne vil vide hvordan hjernen fungerer.


Siri Hustvedt har en hjemmeside hvor hun jævnligt publicerer nye tekster. 


 


 
  • Fulde navn
   Siri Hustvedt
  • Født
   19. 02. 1955
  • Debutbog
   Reading to You (digte), The Blindfold (roman)
  • Kendt for
  • Aktuelle priser


Varen blev lagt i din kurv