Foto: Gyldendal

Søren Ulrik Thomsen

Født 1956


Om forfatteren

Søren Ulrik Thomsen er født i Kalundborg og voksede op på Stevns. Som barn fik Thomsen fornemmelsen for sprog og sprogets rytmer da der ofte var højtlæsning og aftenssange i familien. Søren Ulrik Thomsen flyttede til København med familien da han rundede de 16 år. Her blev han samfundssproglig student. Søren Ulrik Thomsen har læst litteraturvidenskab ved Københavns Universitet samtidig med at han skrev digte. I 1977 debuterede han i tidsskriftet "Hvedekorn".

Søren Ulrik Thomsen er især kendt for digtsamlingen "City Slang" (1981) som Lars H.U.G. satte musik til i 1984. Digtene kredser om storbyen og mennesket i byens rum på godt og ondt. I 1982 fulgte "Ukendt under den samme måne" (1982) og "Nye digte" (1987, som på sin vis indeholdt et opgør med halvfjerdsernes digtning der var politisk orienteret hvorimod firsernes lyrik mere tog udgangspunkt i krop og sansning.

Senere udkom bøgerne "Hjemfalden" (1991), "Det skabtes vaklen" (1996) og "Det værste og det bedste (2002). Værkerne "Mit lys brænder. Omrids af en ny poetik" (1985) og "En dans på gloser", essays (1996) omhandler poesiens væsen; hvad der sker når man skriver digte.

Billedbogen "København con amore" (2006) udgav Søren Ulrik Thomsen sammen med Jokum Rohde. Efterhånden har billedbogen nærmest historisk værdi fordi mange af de steder der beskrives i bogen med ord og billeder er forsvundet i dag. "København con amore" er en hyldest til Københavns baggårde og knejper.

I 2011 udkom "Rystet spejl" og digtsamlingen røg direkte til tops på Bestsellerlisterne. Den gav især genlyd i bogverdenen fordi det næsten var 10 år siden Søren Ulrik Thomsen havde udgivet en digtsamling. "Rystet spejl" indeholder tanker om døden og til det siger Thomsen:

".. Pointen med samlingen er ikke kun at skrive en masse digte, hvor der sørges over døden. Det er ikke bare konstateringer af, at nu er dén død, og nu er dén død. Det er samtidig påmindelser om at have øjnene åbne for alt det, der er tilbage."

I foråret 2013 satte ensemblet Det Glemte Kvarter musik til "Rystet spejl" hvor klokkespil, klarinet og trompet swinger side om side med guitar, trommer og Søren Ulrik Thomsens recitationer.OKTOBER BOULEVARD – Søren Ulrik Thomsens hjemmeside.


  • Fulde navn
   Søren Ulrik Thomsen
  • Født
   1956
  • Debutbog
   City Slang (1981)
  • Kendt for
   City Slang (1981)
  • Aktuelle priser
Det bliver der sagt...


14/08-2013 - 10:22
0 kommentarer
Louisiana Literature klar med program for 2013 - søndag er min yndlingsdag!

I dag blev Louisiana Literature program 2013 offentliggjort på facebook (og på Louisianas egen hjemmeside).

13/08-2012 - 14:18
0 kommentarer
Det matterede spejl på sort bund

 Interview
Varen blev lagt i din kurv