Foto: Ukendt

Thomas Rydahl

Født 1974


Om forfatteren

Thomas Rydahl er en dansk forfatter og oversætter, som er uddannet fra Forfatterskolen i 1999. I 1992 vandt han Politikens og Gyldendals novellekonkurrence med novellen Forever Young.


Thomas Rydahl debuterende som romanforfatter i 2014 med romanen Eremitten, der blev en anmelder- og læsersucces. Romanen indbragte Thomas Rydahl et hav af priser, balndt andet Bogforums debutantpris, Harald Mogensen-prisen for årets bedste danske krimi og Glasnøglen for årets bedste nordiske spændingsroman. I 2016 kom efterfølgeren De savnede, og i 2019 De tre paver, der fuldendte trilogien om eremitten Erhard Jørgensen.


Thomas Rydahl har desuden sammen med forfatterparret A. J. Kazinski udgivet Mordet på en havfrue (2019), hvor H.C. Andersen tager os med ind i den københavnske underverden anno 1830-40.


Thomas Rydahl bor i Fredensborg nord for København med sin kone Pia Beck Rydahl og parrets to børn, Anthon og Lucca.


 


INTERVIEW MED THOMAS RYDAHL OM HANS DEBUTROMAN EREMITTEN


Thomas Rydahls debutroman, EREMITTEN, er en krimi om en gammel eneboer, der må bruge alle sine ressourcer og mere til for at opklare et mystisk dødsfald, som ingen andre interesserer sig for. Allerede inden den danske udgivelse er bogen købt til oversættelse af en række udenlandske forlag, blandt andet Spaniens største bogforlag, Grupo Planeta. Arnold Busck har talt med den noget forbløffede forfatter, som endnu ikke er kommet sig helt over den store interesse for hans debut.


Hvordan fik du ideen til din EREMITTEN?


Den oprindelige idé til min hovedperson kom, da jeg var på ferie på den kanariske ø Fuerteventura. Efter en kort taxatur skulle jeg have mine indkøbsposer i bagagerummet og så, at chaufføren havde en guitar liggende. Det fascinerede mig. Taxachaufførens liv. Alt det vi ikke ved om hinanden. Næsten på stedet opfandt jeg Erhard – en slidt, desillusioneret særling, der spiller musik og kører taxa. Da jeg begyndte at arbejde med ham, hans karakter, ønskede jeg at give ham et alvorligt problem, han kunne løse. Et problem så stort at det kunne få ham engageret i livet igen.


Din hovedperson, eneboeren Erhard, skal igennem mange vanskelige opgaver for at nå frem til løsningen på romanens hovedmysterium. Hvad var i den forbindelse den største kreative udfordring for dig som forfatter? - og hvordan løste du det?


Det er morsomt og interessant at løse et puslespil, jeg samtidig selv opfinder. At støve rundt på Fuerteventura i jagten på mennesker, historier og spor. Men for mig var den største udfordring hele tiden at gøre det besværligt for Erhard med små omveje – uden at miste fokus. Jeg synes det er fantastisk dejligt at vise, at noget af opklaringen for en amatør som Erhard består af hakkende samtaler, nyttesløse betragtninger og vildfarelser. Det har sin egen poesi – og tegner gode billeder af mennesker og steder. Jeg tror, at krimien eller spændingsromanen er god til anti-sædeskildringer eller samtidsbeskrivelser, netop fordi helten tvinges rundt i samfundets grupperinger og oplever frustration og frygt alle steder. I praksis måtte jeg løse det ved at holde alle lokationer og karakterer i tæt snor med noter og kommentarer, så jeg kunne arbejde med det store galleri bedst muligt. Det har været en fornøjelse – og er det også med opfølgeren.


Du gik på forfatterskolen i 1990'erne og vandt en stor novellekonkurrence som 17-årig. Kan du huske hvad det første stykke fiktion du skrev var? - og hvornår?


Jeg begyndte at skrive i børnehaveklasse i 1980. Det var en roman (sagde jeg dengang) om en magisk legeborg, der forsvinder. Der var også lidt social realisme i historien: Noget med nogle drenge, der var uvenner – og en, der ikke gad at have briller på. Ligesom jeg selv havde det dengang, da min forældre satte mine første metalbriller med tykke glas på min næse.


Er EREMITTEN en ren krimi/spændingsroman eller er der også andre genrer i bogen?


Forhåbentlig ikke ren. Forhåbentlig er det et gadekryds, et sammenrend af traditioner og genrer. Et af de udenlandske forlag, der har købt rettighederne til bogen, har leget med begrebet Solskin Noir – en blanding mellem det overbelyste og det mørke. Jeg kan finde på at kalde EREMITTEN en litterær spændingsroman – forhåbentlig uden at skræmme for mange væk. Sproget, den sproglige bevidsthed, betyder meget for mig. Men jeg fornemmer, at den kan læses af alle, uanset alder, køn og litterære præferencer, for dybest set er det nok bare en god historie – med et stort hjerte.


  • Fulde navn
   Thomas Rydahl
  • Født
   1974
  • Debutbog
   Eremitten
  • Kendt for
  • Aktuelle priser