Foto: Jakob Jørgensen

Tor Nørretranders

Født 1955


Om forfatteren

Tor Nørretranders er en dansk forfatter, der hovedsaligt skriver populærvidenskabelige bøger. Han har en cand.techn.coc. fra Roskilde Universitet. Nørretranders gik også på DTU 1982-83.

I danmark gjorde han sig først og fremmest bemærket som redaktør for Danmarks Radios videnskabsprogram 'Hvælv', der blev vist 1986-89.

Nørretranders fik sit gennembrud som forfatter med bogen "Mørk verden" (1991). Nørrestranders journalistiske virke har ført ham til dablade som 'Information', 'Weekendavisen' og 'Børsens Nyhedsmagasin'.

Nørretranders var direktør for Mindship Fonden 1995-96. Mindship blev brugt i et forsøg på at parre videnskab og kunst i en tredje kultur. I 2003 blev han adjungeret professor på Handelshøjskolen i København på Insititut for Ledelse, Politik og Filosofi.

Bogen "Vær nær" (2013) er inddelt i tre dele: Den første afdækker vores medfølende menneskelige fællesskab. Det er umiddelbart og biologisk betinget. Den anden del handler om, hvordan vi politisk og økonomisk har indrettet os. Bogens sidste afsnit handler om en genindstilling af blikket på verden og på os selv:

".. Man kan ikke være åben hele tiden, men man kan være opmærksom. For man kan hurtigt komme til at abstrahere noget vigtigt væk og måske miste noget væsentligt. Det er anstrengende at være åben, men til gengæld opdager du måske noget, som var noget helt andet end det, du kom efter."


  • Fulde navn
   Tor Nørretranders
  • Født
   1955
  • Debutbog
   Om kapitalistisk naturvidenskab (1976)
  • Kendt for
   Mærk Verden (1991)
  • Aktuelle priser
   Publicistprisen i 1988